|
NUTRACEUTYKI CZYM SĄ I JAK JE BEZPIECZNIE PRZYJMOWAĆ NATURALNY SPOSÓB NA POPRAWĘ ZDROWIA REDUKCJĘ STRESU I WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI
WOŹNIAK T. wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2023, wydanie Icena netto: 44.40 Twoja cena 42,18 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Nutraceutyki – czym są i jak je bezpiecznie
przyjmować
Naturalny sposób na poprawę zdrowia,
redukcję stresu i wzmocnienie odporności
Eliminacja stanów
zapalnych, wzmacnianie odporności, oczyszczanie organizmu –
możesz to zrobić sam!
Zdrowy styl życia staje się coraz bardziej modny. Wielu z nas korzysta
z siłowni, kupuje naturalne kosmetyki, a zakupy robi w sklepie ze
zdrową żywnością. Używamy oliwy z oliwek, pijemy świeżo wyciskane soki
i jemy niskokaloryczne przekąski. Stosujemy naturalne produkty nie
tylko do pielęgnacji ciała, ale również do jego wzmacniania.
Wybór jest szeroki. Sięgając po suplementy diety czy
naturalne probiotyki, często zapominamy o produktach, które
mamy pod ręką, czyli nutraceutykach. Nie dość, że korzystnie wpływają
na zdrowie, to są jeszcze tanie i łatwo dostępne.
Nutraceutyki
– czym są i jak działają?
Nutraceutyki to składniki odżywcze o prozdrowotnym działaniu.
Głównym ich źródłem są warzywa i owoce.
Wśród preparatów wzmacniających organizm na uwagę
zasługują również naturalne probiotyki i suplementy diety.
Regularne ich stosowanie poprawia stan zdrowia. Wpływa pozytywnie na
funkcjonowanie narządów, zmniejszając ryzyko zachorowania na
choroby cywilizacyjne. Nutraceutyki redukują stres, zalecane są
cukrzykom, sprawdzają się przy nadciśnieniu czy zmianach miażdżycowych.
Lista ich zastosowań jest bardzo długa. Nic dziwnego, że chętnie włącza
się je do diet prozdrowotnych. Trudno wyobrazić sobie optymalną dietę
na odporność, oczyszczającą czy przeciwzapalną bez
nutraceutyków.
Dieta
oczyszczająca, przeciwzapalna czy na odporność –
która będzie najlepsza dla ciebie?
Dzięki informacjom zawartym w książce wykorzystasz składniki odżywcze
zawarte w naturalnej żywności do poprawy zdrowia. Autor radzi, w
których pokarmach szukać nutraceutyków i jak je
stosować do walki z powszechnymi schorzeniami. Podpowiada, jak
bezpiecznie wykorzystać właściwości witamin A, D3 i K2, by zachować
równowagę w organizmie. Wyjaśnia, dlaczego szkodliwy może
być zarówno nadmiar, jak i niedobór wolnych
rodników. Pokazuje, jak w prosty sposób uniknąć
przewlekłych stanów zapalnych, dostarczając sobie
odpowiednie kwasy tłuszczowe. Ważną część książki stanowią też
informacje poświęcone oczyszczaniu organizmu z toksyn naturalnymi
metodami.
Warzywa, owoce
i ryby to bogate źródło nutraceutyków
Na podstawie badań naukowych Autor udowadnia, że najlepiej
przyswajalnym źródłem nutraceutyków są rośliny.
Aby opóźnić procesy starzenia, sięgaj więc po owoce czarnej
borówki lub czosnek. Zawierają one polifenole, hamujące
rozwój wolnych rodników, zmiany miażdżycowe, a
także obniżające cholesterol. Lignany z nasion lnu skutecznie chronią
przed nowotworami piersi, jajników czy macicy. Spożywanie
warzyw krzyżowych i cebulowatych jest uzasadnione z punktu widzenia
oczyszczania organizmu z toksyn. Natomiast ryby morskie mają duże
ilości kwasów omega-3, zmniejszające ryzyko
zawałów serca. Przykłady dobroczynnego wpływu na zdrowie
substancji zawartych w warzywach i owocach można mnożyć. Korzystając z
tej książki, każdy bez trudu skomponuje skuteczną dietę przeciwzapalną,
oczyszczającą czy na odporność.
Świadomie
wybieraj preparaty wzmacniające organizm
Dieta bogata w składniki odżywcze to nie wszystko. Jeśli chcesz uzyskać
lepsze efekty, możesz dodatkowo sięgnąć po suplementy diety i preparaty
wzmacniające organizm. By prawidłowo funkcjonował, niezbędne są choćby
magnez, witamina E, beta-karoten, selen czy cynk. To tylko kilka
przykładów, które podaje Autor w swojej książce.
Na rynku istnieje wiele preparatów uzupełniających niedobory
mikroelementów. W publikacji znajdziesz zalecane dawki oraz
sposoby ich przyjmowania. Dzięki temu zoptymalizujesz korzyści
zdrowotne. Przykładowo, wygaszaniu przewlekłych stanów
zapalnych służą kwasy omega-3. Z kolei stosując witaminy z grupy B,
wspomagasz proces naprawy DNA uszkadzanego przez wolne rodniki.
Równowaga
biologiczna w organizmie gwarancją zdrowia
Oprócz przyjmowania nutraceutyków ważna jest
równowaga między poszczególnymi składnikami.
Autor radzi, jak zachować odpowiednie proporcje wapnia i magnezu.
Uchronią one przed migrenami, niedokrwieniem czy niewydolnością serca.
Podaje też warunki konieczne do utrzymania równowagi
kwasowo-zasadowej. Jednocześnie przypomina, czym grozi
niedobór potasu. Okazuje się, że prezentowane przez niego
metody są równie proste, co skuteczne. Przykładowo,
wystarczy przekonać się do jedzenia mięsnej skórki,
podrobów i chrząstek, by uzyskać właściwy poziom
aminokwasów. Jak widać, niewiele trzeba, by skutecznie
zadbać o swoje zdrowie.
Wstęp
7
Rozdział
I
11
Równowaga pomiędzy wapniem i magnezem, czyli jak nie zostać
„wapniakiem” i uchronić się przed nadciśnieniem,
migrenami, niedokrwieniem lub niewydolnością serca oraz syndromem
metabolicznym
Rozdział
II
49
Równowaga
pomiędzy witaminami A, D3 i K2, czyli jak w pełni i bezpiecznie
wykorzystać działanie wielkiego TRIO
Rozdział
III
. 101
Równowaga
antyoksydacyjna, czyli jak nadmiar i niedobór wolnych
rodników może być szkodliwy dla zdrowia
Rozdział
IV
. 153
Równowaga w
kwasach tłuszczowych, czyli współczesny problem przewlekłego
zapalenia
Rozdział
V
. 215
Równowaga
kwasowo-zasadowa, czyli długofalowe konsekwencje utajonej kwasicy
Rozdział
VI
243
Równowaga
sodowo-potasowa, czyli długofalowe konsekwencje niedoboru potasu
Rozdział
VII
. 257
Równowaga w
spożywaniu aminokwasów, czyli nigdy nie wyrzucaj
skóry, podrobów i chrząstek
Rozdział
VIII
. 287
Równowaga w
działaniu enzymów detoksykacyjnych, czyli jak skutecznie
usuwać z organizmu toksyny współczesnego świata
Literatura
. 305
328 stron, Format:
14,5 x 20,5 cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|