|
MODA NA GOTOWANIE MEDIALNE I KULTUROWE WIZERUNKI JEDZENIA
ZDROWICKA-WAWRZYNIAK M. RED. wydawnictwo: SILVA RERUM , rok wydania 2019, wydanie Icena netto: 54.00 Twoja cena 51,30 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Moda na gotowanie
Medialne
i kulturowe wizerunki jedzenia
Jedzenie
to jedna z potrzeb podstawowych człowieka, potrzeba naturalna, element
biologii. Jednakże, poza sytuacjami ekstremalnymi, to co jemy i
sposób w jaki to czynimy stanowi wynik kulturowych, a zatem
arbitralnych rozstrzygnięć. Tradycyjnie człowiek odżywiał się w taki
sam sposób, jak pozostali członkowie grupy, czy warstwy
społecznej, do której przynależał i z którą się w
pełni identyfikował. Można przyjąć, że w obrębie takiej grupy wszyscy
jadali w podobny, jeśli nie taki sam sposób, a
różnice wynikały jedynie z zamożności jednostek czy rodzin i
to jedynie w przypadku, gdy logika kulturowa takie
zróżnicowanie dopuszczała. Jakkolwiek definiowana kulturowo
dieta czerpała z dość wąskiej grupy lokalnych i najczęściej sezonowych
produktów.
Obecnie bogate społeczeństwa późnokapitalistycznego,
ponowoczesnego Zachodu stają wobec sytuacji nadmiaru
ogólnodostępnych produktów spożywczych, a co
równie istotne nadmiaru form ich konsumpcji. Preferencje
odnośnie samych produktów, jak też sposobów ich
przygotowania i spożywania, w nieporównywalnie większym
stopniu są dziś efektem panujących mód, ideologii,
przewartościowań religijnych, czy światopoglądowych, jakim poddają się
jednostki (bądź są im poddawane) w ramach swojego życia. W
upowszechnianiu tych kulturowych wzorów (stylów
życia), „filozofii” odżywiania się, wreszcie
konkretnych produktów i potraw pierwszoplanową rolę wiodą
media. Główny temat niniejszego opracowania stanowi zatem
nie tyle jedzenie, ani nawet zwyczaje żywieniowe, ale ich medialny
wizerunek i oprawa. Uznaliśmy, że takie właśnie przemieszane,
nieortodoksyjne spojrzenie na kulturę poprzez jej medialny obraz daje
szansę poszerzenia obszarów badawczych zarówno
antropologii kulturowej, medioznawstwa czy socjologii, skorzystania z
innego rodzaju źródeł czy zestawu narzędzi interpretacyjnych.
Słowo
wstępne
Waldemar Kuligowski
Zgniły
pochrzyn i święte psy. Kształtowanie się antropologicznej refleksji nad
jedzeniem jako praktyką kulturową
I
Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak
Gotowanie
na ekranie. Słów kilka o nieustającej popularności
programów kulinarnych w telewizji
Dominika Narożna
Co
jeść? – telewizyjne audycje na temat żywienia. Studium
przypadku
Magdalena Szulc
Cooking
is the new black, czyli przepis na najmodniejszy post w blogosferze
Marta Miaskowska
Wideo
w mediach społecznościowych – substytut relacji
międzyludzkich czy nowa rzeczywistość?
Ramona Ślusarczyk, Katarzyna Kopecka-Piech
Instagram
jako technologia intruzywna i „epistemiczna
tapeta”. Mediatyzacja życia codziennego w obszarze tzw.
zdrowego odżywiania
Sebastian Latocha
Retoryka
zdrowia. Jedzenie i magia na łamach „Men’s
Health”. Portret (z negatywu) samopoczucia
współczesnego mężczyzny
Robert Grochowski
Zasady
i normy przekazu komunikatu reklamowego środków spożywczych
(żywieniowych), a prawa człowieka
Bartosz Kowalczyk
Wielki
głód albo jak smakuje ludzka wątroba
II
Samanta Kowalska
Kuchnia
smaków przyprawiona paragrafem. Ochrona dziedzictwa
kulinarnego – wybrane aspekty prawnomiędzynarodowe
Paulina Wiśniewska
Moda
na gotowanie w kontekście problematyki konsumpcjonizmu, głodu na
świecie, zatruwania żywności i cierpienia zwierząt hodowlanych
– jako wyzwań z zakresu bezpieczeństwa społecznego
współczesnego świata
Michał Jarnecki
W
pogoni za tożsamością lub jej iluzją w turystyce kulinarnej . Kuchnia a
tożsamość narodowa.
Arkadiusz Bednarczuk
Muzeum
sztuki kulinarnej jako medium pamięci zbiorowej
Barbara Borzyszkowska (Koszela)
W
nurcie kulinarnej festiwalizacji kultury na przykładzie imprezy
plenerowej – Imieniny Borowej Ciotki w Zagrodzie
Styp-Rekowskich w Płotowie
Alina Werochowska
Kaszubskie
tradycje kulinarne – medialny zamęt, czy udane
próby ich ocalenia?
Justyna Kubik
Kulinaria
a rozrywka społeczności lokalnych – na podstawie lokalnego
przekazu medialnego
Karol Walczak
Wizerunek
ludowego jedzenia na przykładzie wybranych przekazów
medialnych.
III
Piotr Łuszczykiewicz
O
liryczności jedzenia (od antycznej Grecji do peerelowskiej Polski)
Eliza Gajzler
Z
umiarem o umiarze. Kilka uwag Ignacego Krasickiego o jedzeniu i piciu.
Juliusz Grzybowski
O
niecodziennych zwyczajach kulinarnych tebańskich kobiet
Abstrakty
Noty o autorach
330
stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|