|
WEGE DZIECI 104 PROSTE WEGE PRZEPISY DLA RODZICA I MAŁEGO KUCHARZA
GUBAŁA K. wydawnictwo: SEPTEM , rok wydania 2021, wydanie Icena netto: 49.90 Twoja cena 47,41 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Wege dzieci
104
proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza
WEGE DZIECI to idealna
pożywka dla rodzicielskiej wyobraźni i zielony impuls do działania dla
małych kucharzy.
Kuchnia roślinna nigdy nie była prostsza! Alergik, niejadek, a może
młody amator dań wege? Jeśli masz taki egzemplarz w domu, ta książka
jest dla Ciebie. Dzięki niej przestaniesz się zastanawiać, co
przygotować na obiad zamiast mięsa, czym zastąpić jajko w cieście i czy
szklanka mleka każdego dnia ma jeszcze sens. Pozbędziesz się obaw
dotyczących niedoborów składników odżywczych,
słodyczy i fast foodów. Znajdziesz tu również
przepisy na posiłki bez mięsa, jajek i nabiału, za to z pełnym bukietem
witamin. Czy wiesz, że większość tych dań możesz ugotować z
najmłodszymi, a sporo przepisów wykona nawet kilkuletnie
dziecko?
Marzeniem większości rodziców jest, by ich pociecha jadła
zdrowo, zrezygnowała z białego cukru i pamiętała o zjedzeniu drugiego
śniadania w szkole. Dzięki Kasi Gubale to marzenie może się ziścić. I
nieważne, czy jesteś wege, czy dopiero zaczynasz ograniczać spożycie
mięsa. Tutaj zielona kuchnia jest szybka i prosta. Najważniejsze, by
pozwolić dziecku maczać w niej palce!
Wstęp
(8)
ROŚLINNE
PODSTAWY
Żywienie dzieci od roślinnych podstaw (12)
Pięć posiłków to podstawa (20)
Co lubi jeść twoje dziecko? (24)
Wege dziecko oczami psychologa (28)
Piramida żywienia, czyli od tego zaczynamy (32)
Mleko roślinne - zdrowa alternatywa dla dzieci (36)
Pierwszy posiłek ważny! (40)
Stołówka szkolna - no to mamy problem! (42)
Zrób to sam - czyli domowa produkcja wszelaka (46)
Zainwestuj w dobry sprzęt. Opłaca się! (50)
Dobroczynne zioła w dziecięcej diecie (52)
ŚNIADANIE
Pierwsza owsianka dziecka (58)
Bruschetta z bazyliowym pesto i świeżym pomidorem (60)
Pudding z nasionami chia i sezonowymi owocami (62)
Kasza jaglana z truskawkami o poranku (64)
Hummus w wersji klasycznej (66)
Kaszotto z sałatą rzymską (68)
Bakaliowa jaglanka na mleku kokosowym (70)
Zupa miso (72)
Kasza manna z bakaliami (74)
Owsianka czekoladowa (76)
Pasta z bakłażana i orzechów włoskich (78)
Pasztet soczewicowy z marchewką i słonecznikiem (80)
Pesto z liści rzodkiewki (82)
Ryż pełnoziarnisty z warzywnym ratatouille (84)
Pasta z soczewicy i pieczarek (86)
Pesto alla genovese, czyli klasyczne z bazylią (88)
Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem (90)
Tofucznica - energia z rana (92)
Twarożek ze słonecznika lub orzechów nerkowca (94)
Zupa wiśniowa (96)
DRUGIE
ŚNIADANIE
Pszenny chleb na zakwasie (100)
Pietruszkowe pesto - bomba żelaza (102)
Budyń jaglany z malinami i mango (104)
Chałwa marchewkowa po hindusku (106)
Chapati, czyli indyjski chlebek (108)
Ser cheddar z nerkowców nie tylko na kanapki (110)
Zapiekanki z serem z ziemniaka i pomidorem (112)
Chleb bananowy z bakaliami (114)
Crumble jabłkowe do szkoły (116)
Kokosanki z komosą ryżową (118)
Krem czekoladowy jak oryginalny! (120)
Pancakes bananowe z owocami (122)
Spring rollsy idealne do szkoły (124)
Wegański keks (126)
Wegańskie naleśniki z dżemem (128)
Paprykarz bezrybny szczeciński (130)
Tarta żytnia z brokułami (132)
Pasta bakłażanowa ze słonecznikiem (134)
Pesto brokułowe (136)
Gryczana tarta z batatami (138)
OBIAD
Soczyste buraczane burgery (142)
Orientalne curry z batatami i pietruszką (144)
Kasza jęczmienna na szpinaku (146)
Klopsiki w sosie pomidorowym, czyli szakszuka z falafelami (148)
Makaron ryżowy z duetem cukinii i wędzonym tofu (150)
Burgery z ciecierzycy (152)
Klopsiki z soczewicy i pęczaku z cukinią (154)
Paprykowe świderki z wędzonym tofu i pietruszką (156)
Pierogi babci Tosi (158)
Pizza z wegańskim serem z ziemniaków (160)
Risotto z borowikami i jadalnymi kwiatami (162)
Samosy prosto z Indii (164)
Seleryba na niedzielny obiad (166)
Tagliatelle ryżowe bolognese z wędzonym tofu (168)
Zupa z pieczonej dyni (170)
Steki z kalafiora z soczewicą i quinoa (172)
Tom kha - zupa tajska dla każdego (174)
Tortilla "na winie", czyli co się nawinie (176)
Ryżowa zapiekanka z sosem bolognese (178)
Spaghetti ze szpinakiem i serem z ziemniaka (180)
PODWIECZOREK
Muffinki z czekoladą (184)
Dziecięco prosta bajaderka (186)
Batony marcepanowe a la bounty (188)
Czekoladowe brownie z solonymi orzeszkami (190)
Budyń z płatków quinoa z borówkami (192)
Ciasto marchewkowe zawsze się uda (194)
Crumble z owocami leśnymi, czyli ciasto leniwej matki (196)
Deser ryżowy z wiśniami (198)
Lodowy sorbet o smaku dowolnym (200)
Jabłko pieczone z marmoladą (202)
Bezglutenowe pieguski pełne czekolady (204)
Pierniczki nie tylko na świąteczny czas (206)
Kokosowe kulki a la rafaello w opcji dla wegan (208)
Sakiewki z ciasta francuskiego na słodko (210)
Czekoladowa skórka pomarańczowa (212)
Solony karmel z truskawkami (214)
Czekoladowe szaszłyki (216)
Tartaletki bakaliowe z serkiem z nerkowców (218)
Najprostszy tofurnik agarowy (220)
Tort Pavlova level master (222)
KOLACJA
Baba ghanoush z kotem zamiast granatów (226)
Brzoskwinie faszerowane budyniem czekoladowym (228)
Świeże bułki do upieczenia w mig (230)
Carpaccio z jabłka i kalarepki (232)
Cieciorka pieczona w ziołach (234)
Cukiniowe roladki z ziołami i hummusem (236)
Dahl tadka z żółtej soczewicy i chapati (238)
Pasztetowa babci Jasi (240)
Frytki z sezonowych warzyw (242)
Hummus pomidorowy (244)
Tatar z batatów a la łosoś (246)
Kotlety z kaszy, soczewicy i awokado (248)
Soczewicowe penne z sosem bolońskim (250)
Pasztet marchewkowy z fasoli mung (252)
Placki z pieczonych batatów i kaszy jęczmiennej (254)
Ryż basmati z jabłkami (256)
Zupa z pieczonej marchewki z grzankami (258)
Sushi - niech małe rączki zawijają (260)
Tatar z suszonych pomidorów (262)
Zupa bakaliowa z suszem (264)
Podziękowania (266)
272
strony, Format: 17.0x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|