ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 50.60 48,07   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

SZANSE I OGRANICZENIA ROZWOJU RYNKU ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ W POLSCE


SMOLUK-SIKORSKA J.

wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2021, wydanie I

cena netto: 50.60 Twoja cena  48,07 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce


Rolnictwo ekologiczne jest uznawane za jeden z podstawowych elementów zrównoważonego rozwoju i tym samym za jeden z głównych czynników poprawy warunków gospodarowania i życia na terenach wiejskich. Polska ma stosunkowo duży potencjał rozwoju tej metody produkcji, jednak warunkiem dalszego jego wzrostu jest efektywnie funkcjonujący rynek żywności ekologicznej.

Niniejsza książka koncentruje się na trzech sferach tego rynku: przetwórstwie, dystrybucji (głównie poprzez kanał specjalistyczny) oraz zachowaniach konsumentów ekożywności.

Książka ta stanowi diagnozę obecnego stanu rynku żywności ekologicznej i wskazuje na jego główne problemy, determinanty i perspektywy dalszego rozwoju.

Monografia omawia również zmiany, jakie zaszły na rynku ekożywności w ostatnim czasie i prezentuje rekomendacje dla jego uczestników oraz instytucji publicznych odpowiedzialnych za rozwój rolnictwa ekologicznego.

Wstęp

Rozdział 1. Rolnictwo ekologiczne i rynek jego produktów w Polsce

Rozdział 2. Związki przetwórstwa żywności ekologicznej z rynkiem

2.1. Stan przetwórstwa ekożywności w Polsce
2.2. Charakterystyka badanych przetwórni ekożywności
2.3. Główne źródła zaopatrzenia
2.4. Kanały sprzedaży żywności ekologicznej

Rozdział 3. Handel detaliczny żywnością ekologiczną

3.1. Kanały dystrybucji żywności ekologicznej
3.2. Oferta asortymentowa sklepów specjalistycznych
3.3. Źródła zaopatrzenia sklepów z żywnością ekologiczną
3.4. Instrumenty polityki cenowej

Rozdział 4. Zachowania konsumpcyjne na rynku żywności ekologicznej

4.1. Podstawowe wyróżniki konsumentów żywności ekologicznej
4.2. Motywy zakupu żywności ekologicznej
4.3. Decyzje zakupowe konsumentów
4.4. Bariery konsumpcji ekożywności

Zakończenie
Literatura

136 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022