|
ZRÓWNOWAŻONA KONSUMPCJA ŻYWNOŚCI WYBRANE DZIAŁANIA WSPIERAJĄCE JEJ ROZWÓJ
GORYŃSKA-GOLDMANN E. MYTKO W. wydawnictwo: PWE , rok wydania 2021, wydanie Icena netto: 55.10 Twoja cena 52,35 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Zrównoważona
konsumpcja żywności
Wybrane
działania wspierające jej rozwój
Zrównoważona
konsumpcja żywności jest uznawana za jedno z kluczowych działań
podejmowanych w obrębie polityki UE, a także krajowej polityki
żywnościowej, obejmującej rozwój bardziej alternatywnych i
zrównoważonych praktyk w zakresie konsumpcji i produkcji.
Istnieje duży potencjał rozwoju tej idei w Polsce, jednak warunkiem
podążania tą ścieżką jest ocena na ile konsumenci żywności i pozostali
uczestnicy rynku są świadomi tej idei, by podejmować decyzje
pozwalające wspierać jej rozwój (m.in. w zakresie redukcji
marnotrawstwa żywności, zużycia zasobów naturalnych, ochrony
środowiska i bioróżnorodności, poprawy jakości życia i
zdrowia człowieka).
Prezentowana książka koncentruje się na perspektywie konsumenta,
aktorze rynku odgrywającego istotną rolę w tworzeniu przejścia do
bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Publikacja
stanowi diagnozę obecnego stanu i wskazuje na potrzebę rozbudowy
działań o charakterze informacyjnym i edukacyjnym nakierowanych na
konsumentów, aby zaangażowali się i nabrali naturalnych
umiejętności rozwijania świadomości a następie praktyk wpisujących się
w konsumpcję żywności zrównoważonej. Autorzy książki
omówili ideę i zmiany, jakie zaszły na rynku w ostatnim
czasie, dokonali przeglądu wybranych działań wspierających
rozwój zrównoważonej konsumpcji żywności,
zaprezentowali opinie konsumentów o tej idei i wskazali
rekomendacje dla uczestników rynku i instytucji publicznych
odpowiedzialnych na rozwój konsumpcji
zrównoważonej. Wysiłki na rzecz wzrostu świadomości
konsumentów żywności mają fundamentalne znaczenie dla
dalszego rozwoju zrównoważonej konsumpcji żywności,
zwłaszcza w aspekcie praktycznym.
Wstęp
Rozdział 1. Zrównoważona
konsumpcja żywności
1.1. Definicja i koncepcja zrównoważonej konsumpcji żywności
w kontekście zrównoważonego rozwoju
1.2. Uwarunkowania zrównoważonej konsumpcji żywności
1.3. Mierniki wykorzystywane do pomiaru zrównoważonej
konsumpcji żywności
1.4. Trendy wpisujące się w realizację postulatów idei
1.5. Bariery utrudniające wdrożenie zrównoważonej konsumpcji
żywności
Rozdział 2. Komunikowanie
idei zrównoważonej konsumpcji żywności
2.1. Istota i rola komunikacji marketingowej
2.2. Nowe media źródłem zmian w komunikacji –
wybrane aspekty
Rozdział 3.
Przegląd wybranych działań wspierających rozwój
zrównoważonej konsumpcji żywności
3.1. Uwagi wstępne
3.2. Inicjatywy o charakterze międzynarodowym
3.3. Działania rządowe
3.4. Działania pozarządowe
Rozdział 4.
Świadomość konsumentów w zakresie zrównoważonej
konsumpcji żywności
4.1. Założenia i organizacja badań
4.2. Trendy wpisujące się w ideę zrównoważonej konsumpcji
żywności w świadomości konsumentów
4.3. Pojęcie zrównoważonej konsumpcji żywności w świadomości
konsumentów
4.4. Znajomość akcji promujących zrównoważoną konsumpcję
żywności wśród konsumentów
Zakończenie
Bibliografia
Spis tabel i rysunków
150
stron, B5, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|