|
JEDZENIE I INNE RZECZY ANTROPOLOGIA ZMIANY W SYSTEMACH ŻYWNOŚCIOWYCH
KOPCZYŃSKA E. wydawnictwo: WYD UJ , rok wydania 2021, wydanie Icena netto: 48.55 Twoja cena 46,12 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Jedzenie i inne rzeczy
Antropologia
zmiany w systemach żywnościowych
Jedzenie
i inne rzeczy to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na
jedzenie oraz systemy żywnościowe. Ewa Kopczyńska ujawnia
aktorów, którzy uczestniczą w praktykach
konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność.
Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej
się w sferze jedzeniowych stylów życia. Wyjaśnia, na czym
polega polityczny charakter zrzeszeń, które nieustannie
zawiązują i reorganizują się wokół jedzenia. Książka nie
daje odpowiedzi na pytanie, dokąd zmierza system żywnościowy. Proponuje
natomiast narzędzia do namysłu i działania na rzecz pożądanych
scenariuszy zmiany.
Przedstawione
studia przypadku to naprawdę solidna teoria aktora-sieci (Actor-Network
Theory – ANT). Autorka umiejętnie i zarazem krytycznie
posługuje się narzędziami tej koncepcji. Konsekwentnie pozostaje na
gruncie ontologii ANT. Wiąże ze sobą sferę mikro i makro, śledzi
translacje, pokazuje, jak działają aktorzy. Jednocześnie trzyma się
blisko danych, więc nie jest to ANT spekulatywna, ale ugruntowana.
Wreszcie nie ucieka od polityczności trzech badanych
kolektywów. Jedzenie jest tu polityką uprawianą innymi
środkami.
Z
recenzji wydawniczej dr. hab. Łukasza Afeltowicza, prof. AGH
Wstęp
Rozdział 1:
Jedzenie jako socjologiczny pryzmat
Nie tylko żywność
Jedzenie to konsumpcja
Jedzenie to praktyka
Jedzenie to zrzeszenie
O czym mówią zrzeszenia?
Rozdział 2: Duch
i praktyka zmian żywieniowych
Tabu, obrzydzenie i postrzeganie ryzyka żywnościowego
Codzienne praktyki obaw żywieniowych
Zrzeszenia jedzeniowe w stanie alertu
Rozdział 3. Opowiadanie
o jedzeniu
Co słychać w jedzeniowych narracjach?
Rozmowy z ludźmi a rozumienie sieci
Podążanie za relacjami społecznymi, danymi i sensem
Rozdział 4:
Kwestia dystrybucji: pomoc żywnościowa i niemarnowanie
Problem bezpieczeństwa żywnościowego
Banki żywności jako dystrybucyjny pomost
Kim są beneficjenci pomocy? Rozmieszczenie interesów
aktorów
Bankowe instrukcje i scenariusze
Gromadzenie i zatrzymywanie: bankowy magazyn
Praktyki mobilności i samochodowe kolektywy
Przepakowanie jako istota dystrybucyjnej pracy kolektywu
Sprawiedliwość: “po równo” i
“do woli”
Radzenie sobie z nadmiarem - w niedostatku
Godność praktykowana
Rozproszona praca kolektywu
Rozdział 5: Kwestia
skali: produkcja ekologiczna 122
Nieporządek w systemach żywnościowych
Czy możliwe są inne gospodarki żywnościowe?
Z czego składa się ekologiczny kolektyw?
Granice kolektywu: „Ugotuj mi, ja Ci dam jakieś
pieniądze”
Granice kolektywu: żeby forma nie przerosła treści
Granice kolektywu: rola pieniędzy
Kontrola granic
Kontrola granic: co tu robią opakowania?
Kontrola granic: inni aktanci pukają do bram kolektywu
Nowy w sieci: pandemia COVID-19
Produkcja ekologiczna to lokalna sprawa?
Rozdział 6:
Kwestia mięsa: wykluczenie wegetariańskie
Jarstwo: wstrzemięźliwość, pacyfizm, emancypacja i styl życia
Kłączowa struktura zrzeszenia
Ścieżki roślinnej zmiany
Dwa modele jedzenia roślinnego: alternatywa kulturowa i alternatywy
mięsa
Wtyczki, czyli oferty wegetariańskiego upodmiotowienia
Kawiarniana swoboda
Wygoda: wziąć z półki i nie zastanawiać się
Hedonistyczna wtyczka wegetarianizmu
Praktykowanie tradycji w wariancie bezmięsnym
Dalsze ruchy wahadła
Uwagi końcowe: Poruszenie w systemach żywnościowych
Zmiana społeczna
Na granicach rynku
Polityka
300
stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|