|
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED… CZYLI O TYM CO MASZ NA TALERZU
TEMPLE N. wydawnictwo: WYD UJ , rok wydania 2021, wydanie Icena netto: 51.99 Twoja cena 49,39 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Najlepiej spożyć
przed…
Czyli
o tym co masz na talerzu
Ludzie
od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu
czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne
w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za
daleko.
Współczesna nauka wypracowała wiele metod
przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy
przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty
wielkich koncernów.
Biolożka Nicola Temple w
zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi
sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz
jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia.
Wyjaśnia,
jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały
interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna.
Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki
hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.
Dzięki
książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi
konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej
jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy
śmiało wkroczyć do supermarketu.
Czy wiesz, że:
• klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do
sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty?
• delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po
pokrojeniu zachowują one jędrność?
• konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców,
a więc jedzenie jest przetwarzane również ze
względów estetycznych?
Obiektywny
i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa
żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po
nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym
udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym
współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej
spożyć przed...
Francis
Percival, autor artykułów na temat żywności,
współautor książki Reinventing the Wheel
Wiele
popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną,
więc szczególnie cieszy książka, która
przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia.
Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej
zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość
współczesnych publikacji na ten temat.
Robert
L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food
Pisarka
popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting
the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat
historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały
opis przemysłu spożywczego.
www.publishersweekly.com
304
stron, Format: 15.0x23.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|