|
ŻYWIENIE W CZASIE CIĄŻY I KARMIENIA PIERSIĄ
SZOSTAK-WĘGIEREK D. RED. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2021, wydanie Icena netto: 103.00 Twoja cena 97,85 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie w czasie ciąży i
karmienia piersią
Prawidłowe
odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz podczas ciąży ma
bardzo duże znaczenie dla zapewnienia optymalnego rozwoju płodu,
zdrowia dziecka po urodzeniu, w pierwszych latach jego życia, a także w
wieku dorosłym. Dieta kobiety ciężarnej powinna być dobrze
zbilansowana. Zarówno niedobory pokarmowe, jak i nadmierne
żywienie mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu i
przebieg ciąży.
Książka
stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas
ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem
suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży
powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami
nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością,
chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami
nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu
narządów.
1.
Znaczenie
prawidłowego żywienia kobiet podczas ciąży
1
Dorota Szostak-Węgierek
Masa ciała matki . 1
Białko 2
Kwasy tłuszczowe n-3 2
Foliany . 3
Witamina D 4
Antyoksydanty . 4
Witamina A 4
Cholina . 4
Wapń . 5
Żelazo 5
Cynk . 5
Jod 6
Magnez . 6
Programowanie wewnątrzmaciczne 6
Piśmiennictwo . 7
2. Znaczenie
prawidłowego żywienia kobiet podczas laktacji
9
Agnieszka Bzikowska-Jura
Wstęp 9
Fizjologia procesu laktacji 11
Skład mleka kobiecego . 12
Sposób żywienia i stan odżywienia kobiet w okresie
laktacji . 15
Piśmiennictwo . 16
3. Zasady
prawidłowego żywienia kobiet w wieku rozrodczym
17
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Czynniki żywieniowe wpływające na płodność 18
Bilans energetyczny 18
Białko 19
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe . 20
Węglowodany 22
Witaminy i składniki mineralne 23
Substancje psychoaktywne . 26
Piśmiennictwo . 27
4. Zasady
żywienia kobiet ciężarnych 29
Dorota Szostak-Węgierek, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Zalecenia szczegółowe 32
Piśmiennictwo 45
5. Zasady
żywienia kobiet karmiących piersią .
47
Agnieszka Bzikowska-Jura
Zapotrzebowanie energetyczne i udział makroskładników w
diecie 47
Płyny w diecie kobiety karmiącej piersią 52
Używki a karmienie piersią . 53
Stosowanie środków prolaktogennych 55
Dieta eliminacyjna a karmienie piersią 56
Ocena stanu odżywienia kobiety karmiącej piersią . 57
Piśmiennictwo 58
6. Stosowanie
suplementów diety podczas ciąży i laktacji .
59
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Kwas foliowy 60
Witamina D . 62
Żelazo . 62
Jod . 63
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) . 64
Piśmiennictwo 65
7. Postępowanie
w dolegliwościach typowych dla ciąży .
67
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Nienasycenie (zachcianki) i awersja . 67
Nudności i wymioty . 68
Niepowściągliwe wymioty ciężarnych . 72
Zaparcia . 74
Zgaga . 77
Łaknienie opaczne (pica, alotriofagia) 78
Piśmiennictwo 79
8. Żywienie
kobiet ciężarnych i karmiących piersią z niedokrwistością .
81
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Diagnostyka . 82
Przyczyny i konsekwencje . 84
Leczenie . 85
Inne rodzaje niedokrwistości 89
Piśmiennictwo 94
9. Żywienie
kobiet ciężarnych i karmiących piersią będących na dietach
eliminacyjnych . 95
Agnieszka Bzikowska-Jura
Wstęp . 95
Dieta wegetariańska – definicja i klasyfikacja . 95
Skład i bilansowanie diet wegetariańskich . 96
Makroskładniki odżywcze w dietach wegetariańskich 97
Dobór produktów do diet
wegetariańskich . 99
Składniki mineralne w dietach wegetariańskich 103
Witaminy w dietach wegetariańskich 106
Przykładowy jadłospis – dieta wegańska . 107
Dieta bezglutenowa . 109
Dieta bezmleczna u kobiet karmiących piersią . 113
Piśmiennictwo 115
10. Żywienie
kobiet ciężarnych i karmiących piersią po operacji
bariatrycznej 117
Iwona Boniecka
Zasady żywienia kobiet planujących ciążę i ciężarnych po operacji
bariatrycznej . 120
Żywienie kobiet karmiących po operacjach bariatrycznych 132
Podsumowanie 132
Piśmiennictwo 133
11. Żywienie
kobiet ciężarnych i karmiących piersią z cukrzycą .
135
Anna Jeznach-Steinhagen
Zmiany zachodzące w ciąży pod wpływem hiperglikemii 135
Podział zaburzeń glikemii występujący w ciąży 136
Diagnostyka zaburzeń glikemii w ciąży . 137
Kontrola glikemii w ciąży . 139
Uwagi dodatkowe . 153
Zalecenia poporodowe 155
Piśmiennictwo 157
12. Żywienie
kobiet ciężarnych i karmiących piersią z nadciśnieniowymi stanami
ciążowymi 157
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Nadciśnienie przewlekłe (NT) 158
Nadciśnienie ciążowe . 161
Stan przedrzucawkowy . 162
Piśmiennictwo 171
13. Żywienie
kobiet ciężarnych i karmiących piersią z wybranymi schorzeniami
przewodu pokarmowego
173
Iwona Boniecka
Zespół jelita drażliwego . 173
Nieswoiste choroby zapalne jelit 183
Piśmiennictwo 190
14. Żywienie
w cholestazie ciążowej .
193
Agnieszka Bzikowska-Jura
Charakterystyka jednostki chorobowej . 193
Zalecenia dietetyczne – dieta lekkostrawna z ograniczeniem
tłuszczu . 195
Piśmiennictwo 199
15. Żywienie
kobiet ciężarnych i karmiących piersią z zaburzeniami odżywiania .
201
Agnieszka Bzikowska-Jura
Wstęp . 201
Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 202
Pregoreksja . 202
Zaburzenia odżywiania a zachowania żywieniowe w ciąży . 206
Otyłość a ciąża 207
Sposób żywienia i stan odżywienia matki a karmienie
piersią 209
Piśmiennictwo 211
16. Żywienie
kobiet ciężarnych z chorobą nowotworową
213
Marta Dąbrowska-Bender
Epidemiologia 213
Diagnostyka i leczenie 214
Okres po porodzie (okres karmienia piersią) . 215
Postępowanie dietetyczne 215
Piśmiennictwo 219
Skorowidz 221
226
stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|