|
NOWE TRENDY W DIETETYCE
KRYSYNIAK K.L. KLONOWSKA J. RED. wydawnictwo: MEDYK , rok wydania 2020, wydanie Icena netto: 32.19 Twoja cena 30,58 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Nowe Trendy w Dietetyce
Dietetyka
to nauka medyczna dotycząca prawidłowego (racjonalnego i
zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych
składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno
w przypadku osób zdrowych, jak i chorych (w takich
schorzeniach i dolegliwościach jak alergie i nietolerancje pokarmowe,
cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość) oraz w specyficznych
stanach organizmu (ciąża). Powiązana jest z innymi dziedzinami i
dyscyplinami nauki takimi jak medycyna, farmakologia, biologia i
mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia, psychologia oraz edukacja
żywieniowa. Stanowi zatem szeroki zakres wiedzy dotyczący
funkcjonowania ludzkiego organizmu – nie tylko od strony
anatomicznej, fizjologicznej i metabolicznej, ale także
psycho-społeczno-kulturowej. Dietetyka uczy, jak zapobiegać
niektórym chorobom poprzez zmianę sposobu odżywiania oraz
jak leczyć pewne schorzenia za pomocą modyfikacji nawyków
żywieniowych. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z
których sporządzane są potrawy – o ich składzie
biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich
możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także
wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych.
Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną
wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka –
zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na
samopoczucie.
Aktualnie
obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania dietetyką. Z jednej strony,
wzrasta ogólna świadomość dotycząca żywienia, ludzie coraz
bardziej interesują się zdrowym stylem życia, a co za tym idzie,
racjonalnym odżywianiem. Z drugiej, postęp cywilizacyjny przyczynia się
do rozwoju wielu chorób związanych m.in. z układem
trawienia, krążenia, ruchu – na te wszystkie funkcje
sposób żywienia ma bowiem ogromny wpływ. W świetle jednego i
drugiego spojrzenia można zauważyć, że dietetyka rozwija się oraz
ewoluuje w zawrotnym tempie. Ostatnie miesiące, ubiegły rok, a nawet
ostatnie lata przyniosły wiele interesujących trendów
rozwoju dietetyki, które w najbliższych latach będą się
najprawdopodobniej nadal intensywnie rozwijały.
Oddajemy
w ręce czytelników monografię naukową „Nowe trendy
w dietetyce”. Jest to publikacja, która, mamy
nadzieję, wzbudzi zainteresowanie oraz odpowie na zapotrzebowanie
wszystkich zainteresowanych dietetyką, poszukujących informacji na
temat najnowszych trendów, tendencji, nurtów i
nowości dietetycznych. Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy
kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie
poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej
dietetyki. Żywimy nadzieję, że przyczyni się ona do rozwoju dietetyki w
Polsce oraz zainicjuje dyskusję nad dalszymi kierunkami rozwoju tej
dziedziny nauki w naszym kraju.
OD
REDAKTORÓW NAUKOWYCH
142
strony, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|