ksiazki24h.pl
wprowad¼ w³asne kryteria wyszukiwania ksi±¿ek: (jak szukaæ?)
Twój koszyk:   0 z³   zamówienie wysy³kowe >>>
Strona g³ówna > opis ksi±¿ki

PORADNIK ¯YWIENIOWY ZALECENIA DIETETYCZNE DLA PACJENTA Z PODWY¯SZONYM STʯENIEM TRIGLICERYDÓW


CICHOCKA A.

wydawnictwo: MEDYK , rok wydania 2018, wydanie I

cena netto: 33.30 Twoja cena  31,64 z³ + 5% vat - dodaj do koszyka

Poradnik ¿ywieniowy

Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwy¿szonym stê¿eniem triglicerydów


Podwy¿szone stê¿enie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemi± (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwy¿szone stê¿enie ca³kowitego cholesterolu i „z³ego” cholesterolu LDL oraz obni¿one stê¿enie „dobrego” cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwo¶ci, a wykryæ je mo¿na wykonuj±c w laboratorium lipidogram.

Wykrycie, a nastêpnie leczenie (równie¿ diet±) nadmiernego stê¿enia triglicerydów jest bardzo wa¿ne, poniewa¿ hipertriglicerydemia zwiêksza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu ¿ycia odgrywa wa¿n± rolê nie tylko u chorych, którzy ju¿ maj± podwy¿szone stê¿enie triglicerydów, ale tak¿e u tych, które s± w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
  • z nadwag±, a zw³aszcza z oty³o¶ci±,
  • z zaburzeniami metabolicznymi,
  • z cukrzyc±, zw³aszcza typu 2,
  • z niedoczynno¶ci± tarczycy,
  • z chorob± nerek,
  • przyjmuj±cych pewne leki, m.in. niektóre leki na nadci¶nienie têtnicze, estrogeny (zw³aszcza doustne), kortykosteroidy.


96 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miêkka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytu³ polskojêzyczny lub anglojêzyczny jest aktualnie na pó³ce ksiêgarni.

 
Wszelkie prawa zastrze¿one PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022