|
PORADNIK ¯YWIENIOWY ZALECENIA DIETETYCZNE DLA PACJENTA Z PODWY¯SZONYM STʯENIEM TRIGLICERYDÓW
CICHOCKA A. wydawnictwo: MEDYK , rok wydania 2018, wydanie Icena netto: 33.30 Twoja cena 31,64 z³ + 5% vat - dodaj do koszyka Poradnik ¿ywieniowy
Zalecenia
dietetyczne dla pacjenta z podwy¿szonym stê¿eniem
triglicerydów
Podwy¿szone stê¿enie
triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemi± (hTG), to
zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwy¿szone stê¿enie ca³kowitego
cholesterolu i „z³ego” cholesterolu LDL oraz
obni¿one stê¿enie „dobrego” cholesterolu HDL w
surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwo¶ci, a wykryæ je mo¿na wykonuj±c w
laboratorium lipidogram.
Wykrycie,
a nastêpnie leczenie (równie¿ diet±) nadmiernego stê¿enia
triglicerydów jest bardzo wa¿ne, poniewa¿
hipertriglicerydemia zwiêksza ryzyko rozwoju chorób
sercowo-naczyniowych.
Zastosowanie
odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu ¿ycia odgrywa wa¿n±
rolê nie tylko u chorych, którzy ju¿ maj± podwy¿szone
stê¿enie triglicerydów, ale tak¿e u tych, które
s± w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
- z nadwag±, a zw³aszcza z
oty³o¶ci±,
- z zaburzeniami
metabolicznymi,
- z cukrzyc±, zw³aszcza typu 2,
- z niedoczynno¶ci± tarczycy,
- z chorob± nerek,
- przyjmuj±cych pewne leki,
m.in. niektóre leki na nadci¶nienie têtnicze, estrogeny
(zw³aszcza doustne), kortykosteroidy.
96 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miêkka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytu³ polskojêzyczny lub
anglojêzyczny jest aktualnie na pó³ce ksiêgarni.
|