|
VADEMECUM ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
JABŁOŃSKI M. wydawnictwo: MEDYK , rok wydania 2016, wydanie Icena netto: 33.30 Twoja cena 31,64 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Vademecum żywienia człowieka
Przedmowa
„Vademecum
żywienia człowieka” to wyjątkowa publikacja przedstawiająca w
bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu
żywienia człowieka. Większość treści jest ujęta w formie tabel i rycin,
co ułatwia przyswajanie wiedzy. Książka ta została napisana z myślą o
tych, którzy chcą szybko odnaleźć i usystematyzować
niezbędne wiadomości. Warto ją polecić uczniom szkół
gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner,
technik technologii żywności, ale także kucharz i inne spokrewnione
zawody), osobom przygotowującym się do olimpiad, np. Olimpiady Wiedzy i
Umiejętności Rolniczych czy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, jak
też słuchaczom studiów wyższych (medycznych i związanych z
żywieniem), studiów podyplomowych, dietetykom, lekarzom,
nauczycielom oraz wszystkim, którzy interesują się zdrowym
stylem życia, w tym prawidłowym żywieniem.
Vademecum
przedstawia charakterystykę składników odżywczych (białek,
tłuszczy, węglowodanów, witamin, składników
mineralnych oraz wody), jak również fitozwiązków
i substancji antyodżywczych. Zostały w nim uwzględnione pojęcia
energii, zapotrzebowania energetycznego i wartości kalorycznej
żywności. W książce znajdują się również informacje o
metodach sposobu żywienia, stanu odżywienia i zasadach układania
jadłospisów. Opisano tu wady i zalety diet alternatywnych, w
tym również różnych form wegetarianizmu.
Czytelnicy znajdą tu także zarys żywienia dietetycznego.
Atutem
publikacji jest fakt, iż została opracowana na podstawie szerokiego
piśmiennictwa polskiego i zagranicznego. Korzystanie z książki bardzo
ułatwia znajdujący się na końcu słownik pojęć.
Pomysł
na tę publikację narodził się podczas studiów Autora. Marcin
Jabłoński uczestniczył w zajęciach, które prowadziłam na
Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Przygotowując się
do kolejnych zajęć i egzaminów, sporządzał notatki w taki
sposób, by móc się szybko uczyć. I ten pomysł
wykorzystał w „Vademecum żywienia człowieka”.
Autor
niniejszego opracowania ma nadzieję, że pomoże ona wszystkim
zainteresowanym w zdobywaniu i utrwalaniu wiedzy z zakresu żywienia
człowieka, którą można wykorzystać w codziennym planowaniu
menu. A może niektórzy z Czytelników zwiążą swoją
przyszłość z tą interdyscyplinarną nauką?
Będąc
konsultantem tej publikacji, starałam się również dodać coś
z mojego doświadczenia, np. skróty, które w
bardzo szybki sposób pozwalają zapamiętać trudne nazwy, jak:
FILM TW – sposób na nauczenie się
aminokwasów egzogennych, inny T-ADEK – witaminy
rozpuszczalne w tłuszczach itp.
Jako
nauczyciel z dwudziestoletnim stażem pracy wiem, jak istotną rolę w
procesie uczenia pełni podręcznik. Vademecum uważam za bardzo
przydatne, zachęcam zatem do nabycia tej książki i systematycznego
korzystania z niej.
Edyta
Gulińska
108
stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa niękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|