|
PORADNIK ŻYWIENIOWY DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ TYPU 2
CICHOCKA A. wydawnictwo: MEDYK , rok wydania 2016, wydanie Icena netto: 43.29 Twoja cena 41,13 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Poradnik żywieniowy dla
chorych na cukrzycę typu 2
Jadłospisy
i smaczne przepisy
Jak połączyć zdrowe
żywienie ze sztukę kulinarną? Kolejne, bogato ilustrowane wydanie
poradnika Aleksandry Cichockiej daje właśnie odpowiedź na to pytanie.
To
książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą
się odżywiać świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia.
Jadłospisy na 7 dni, 33
ciekawych przepisów – ułatwią planowanie i
przygotowanie posiłków nie tylko dla osób,
które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny
schudnąć, ale i dla, które chcą uniknąć problemów
ze zdrowiem.
Modyfikacja żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych
chorób i otyłości. Przy wszystkich przepisach znajdują się
informacje o ich wartościach odżywczych i kaloryczności. Autorka
wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa
Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego,
Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu Żywności i
Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne
zastosowanie w codziennym żywieniu. Szczególną uwagę warto
zwrócić na obszerne tabele z wymiennikami węglowodanowymi i
proste wskazówki, w jaki sposób można łatwo je
obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to
najlepszy przepis na zdrowe odżywianie.
mgr
inż. Aleksandra
Cichocka –
pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Prowadzi
wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków,
studentów, pielęgniarek i nauczycieli. Jest autorem lub
współautorem książek i publikacji naukowych. Opracowała
wiele materiałów edukacyjnych dla pacjentów,
które w prosty sposób wyjaśniają zasady diety w
odchudzaniu, cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczym, przy zwiększonym
stężeniu cholesterolu i triglicerydów we krwi a także w
profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Popularyzuje
wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i
zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.
98
stron, Format: 17.0x25.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|