Przy stole z tyranem
Powiedz mi, co jesz, a
powiem ci, jakim jesteś dyktatorem
Na talerzu tyrana, między kawiorem a pasztetową, kryją się jego
pragnienia, motywacje, obsesje, lęki i kompleksy zakorzenione jeszcze w
dzieciństwie. Kryje się jego prawdziwe Ja.
Od fanatycznego wegetarianizmu Hitlera, który dyktator
tłumaczył wstrętem, jaki wzbudzały w nim rzeźnie, po napawające grozą
kolacje na Kremlu, z których można było trafić prosto do
Łubianki. Od zakrapianych przyjęć Husajna po imperialne bankiety
Bokassy. Od rewolucyjnej chłopskiej diety Mao po obiadowe ekscesy
Ceaușescu – ta książka uchyla drzwi kuchni i jadalni
największych despotów XX wieku, odsłaniając tajemnice ich
krwawych rządów.
- Czy Bokassa naprawdę był
ludożercą?
- Co się stało z żydowską
kucharką Hitlera i jego plutonem testerek potraw?
- Dlaczego Mao nigdy nie
korzystał z toalety, a Ceaușescu ukradkiem zrzucał jedzenie pod
stół?
- Dlaczego żona Stalina
popełniła samobójstwo po kolacji, w czasie której
odmówiła wzniesienia toastu?
- Jakie danie Husajn
przyrządzał samodzielnie dla swoich ochroniarzy?
Pełna
soczystych i pikantnych anegdot opowieść pozwoli poczuć groźną, a
czasem tragikomiczną atmosferę panującą przy stołach
despotów.
Potrawy
i dekoracje się zmieniają, ale strach nigdy nie wychodzi z
menu…
Tytułowy
stół to tylko pretekst. Menu to jedynie kanwa opowieści.
Dziennikarzom i historykom często wystarcza cytowanie
jadłospisów dyktatorów, Roudaut patrzy jednak
szerzej i zagląda głębiej. Z garnków i talerzy wyłaniają się
obrazy wielkiej polityki, bezlitosne portrety psychologiczne i
zadziwiające przykłady splotów losów świata ze
splotami jelitowymi tyranów.
Łukasz
Modelski, historyk, dziennikarz, autor książek i programów o
historii kuchni
Christian Roudaut
jest francuskim dziennikarzem, autorem kilku książek non fiction i
reportaży telewizyjnych. Mieszka w Paryżu, współpracuje z
kanałami telewizyjnymi Arte, France 5 i dziennikiem „Le
Monde”. Wcześniej pracował w Wielkiej Brytanii jako
zagraniczny korespondent Radio France.
Poprzednie książki i filmy dokumentalne Christiana Roudauta
również dotyczyły kulinariów (napisana
wspólnie z kucharzem Pałacu Elizejskiego Bernardem
Vaussionem Au service du Palais czy napisana z Gillesem Bragardem Chefs
des chefs), a także spraw wielkich tego świata: prezydentów
i dyplomatów (Ces croyants qui nous gouvernent)
304
strony, Format: 14.4x20.5cm, oprawa miękka