|
ORGANIZACJA PRACY SŁUŻBY PIĘTER
HALAMA M. wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2015, wydanie I cena netto: 32.90 Twoja cena 31,26 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Organizacja pracy służby pięter
Technik hotelarstwa
Podręcznik został przygotowany dla uczniów technikum hotelarskiego do 1. części
kwalifikacji T.12 – Utrzymywanie czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych.
Wiedza zawarta w publikacji pozwala poznać zasady działalności oraz organizację
pracy służby pięter. Typy jednostek mieszkalnych, ich funkcje oraz co ważne, zasady
dostosowania tych jednostek do potrzeb o różnych rodzajach niepełnosprawności. Autor
szczególną uwagę zwrócił na część praktyczną, czyli na technikę pracy
housekeepingu, jej organizację oraz na jakże istotne znaczenie współpracy między
poszczególnymi działami hotelu odpowiedzialnymi za utrzymanie obiektu w czystości. W
podręczniku zawarte są treści dotyczące bezpieczeństwa i higienicznych zasad pracy
oraz ekologii w hotelarstwie.
Podręcznik dopuszczony do użytku szkolnego przez ministra właściwego do spraw
oświaty i wychowania i wpisany do wykazu podręczników do kształcenia w zawodzie
technik hotelarstwa.
Wstęp
Rozdział 1. Zakres działalności i organizacja pracy służby pięter
1.1. Struktura organizacyjna służby pięter
1.2. Środowisko pracy oraz predyspozycje do wykonywania zawodu pokojowej
1.3. Zakres obowiązków pracowników zatrudnionych na poszczególnych stanowiskach
służby pięter
1.4. Ogólne zasady obowiązujące pracowników służby pięter
1.5. Systemy pracy służby pięter
1.6. Dokumentacja stosowana w działalności służby pięter
1.7. Przepisy prawa pracy obowiązujące w hotelarstwie
1.7.1. Regulamin pracy
1.7.2. Odpowiedzialność materialna pracowników za szkodę wyrządzoną pracodawcy
1.7.3. Odpowiedzialność za mienie powierzone pracownikowi
1.7.4. Czas pracy w hotelarstwie
1.8. Współpraca służby pięter z innymi działami
1.9. Postępowanie z mieniem pozostawionym przez gości
Ćwiczenia sprawdzające
Rozdział 2. Typy, funkcje i wyposażenie jednostek mieszkalnych
2.1. Rodzaje i wyposażenie jednostek mieszkalnych
2.2. Aranżacja wnętrz jednostek mieszkalnych
2.3. Rodzaje i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych
2.4. Obowiązkowe wyposażenie jednostki mieszkalnej i węzła higieniczno-sanitarnego
hotelu, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi
Rozdział 3. Przystosowanie jednostki mieszkalnej do potrzeb osób z
niepełnosprawnością
3.1. Podział osób z niepełnosprawnością i ogólne wymagania stawiane hotelom
obsługującym te osoby
3.2. Przystosowanie pokoju do potrzeb osób z niepełnosprawnością
3.3. Przystosowanie węzła higieniczno-sanitarnego dla osób z niepełnosprawnością
Ćwiczenia sprawdzające
Rozdział 4. Technika pracy służby pięter
4.1. Podstawowe warunki sanitarne, jakie powinien zapewnić obiekt hotelarski
4.2. Rodzaje sprzątania występujące w obiektach hotelarskich
4.3. Procedury sprzątania jednostek mieszkalnych
4.3.1. Procedura sprzątania pokoju i łazienki po zwolnieniu go przez gościa
4.3.2. Procedura sprzątania pokoju i łazienki przy dłuższym pobycie gościa
4.4. Utrzymanie w czystości pomieszczeń ogólnodostępnych znajdujących się w
zakładzie hotelarskim
4.5. Przygotowywanie jednostki mieszkalnej dla VIP-a
4.6. Kontrola czystości jednostek mieszkalnych
4.7. Techniki czyszczenia różnych powierzchni i elementów wyposażenia jednostki
mieszkalnej
4.8. Wyposażenie pokojowej oraz sprzęt stosowany podczas pracy
4.8.1. Sprzęt porządkowy ręczny i zmechanizowany oraz środki czystości
Ćwiczenia sprawdzające
Rozdział 5. Działalność pralni hotelowej
5.1. Podstawowa działalność pralni hotelowej
5.2. Zakres obowiązków pracowników zatrudnionych w pralni hotelowej
5.3. Pranie odzieży gości
5.4. Oznakowania na metkach ubrań
5.5. Urządzenia stosowane w pralniach hotelowych
5.6. Rodzaje środków piorących
Rozdział 6. Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy podczas prac porządkowych
6.1. Najważniejsze pojęcia związane z BHP i prawem pracy
6.2. Obowiązki pracodawcy w zakresie BHP
6.3. Prawa i obowiązki pracowników
6.4. Odzież ochronna
6.5. Przepisy BHP dotyczące prac związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej do
sprzedaży
6.5.1. Zasady BHP podczas prac porządkowych
6.5.2. Zasady BHP podczas mycia okien
6.5.3. Zasady BHP podczas używania urządzeń mechanicznych
6.5.4. Dopuszczalne normy dźwigania i przenoszenia ciężkich przedmiotów
6.6. BHP podczas prac w pralni hotelowej
Ćwiczenia sprawdzające
Rozdział 7. Przepisy przeciwpożarowe oraz ewakuacja gości w czasie pożaru
7.1. Czynności zabronione i obowiązki w zakresie ochrony przeciwpożarowej
7.2. Rozmieszczenie oraz zastosowanie sprzętu gaśniczego
7.3. Postępowanie na wypadek pożaru i ewakuacja gości oraz mienia hotelu
Ćwiczenia sprawdzające
Rozdział 8. Działalność proekologiczna zakładu hotelarskiego
Ćwiczenia sprawdzające
Bibliografia
132 strony, Format: 16.0x23.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|