Dieta dla mózgu
Mózg
to bez wątpienia najważniejszy narząd człowieka. To on
„pilnuje”, żebyśmy oddychali, koordynuje cały
metabolizm i umożliwia poruszanie się, mówienie oraz
uczenie. Przez całe życie zawiaduje naszym zdrowiem, regeneracją, a
także pozwala kojarzyć fakty, odczuwać zadowolenie czy tworzyć relacje.
Chociaż regularnie myjemy zęby, ćwiczymy mięśnie i kremujemy
skórę – zapominamy, że mózg
również jest narządem, o który trzeba dbać.
Jednym z absolutnie podstawowych czynników warunkujących
prawidłowe działanie mózgu jest oczywiście dieta.
Z
książki dowiesz się, jak dieta wpływa na neuroprzekaźniki i jakie
produkty żywnościowe są doskonałym paliwem dla mózgu.
- Co szkodzi
mózgowi, a co mu pomaga?
- Co jeść, by zachować
sprawność umysłu: doskonałą pamięć, refleks i dobre samopoczucie?
- Jakie jedzenie poprawia
nastrój?
- Czy istnieje żywność,
która zapobiega rozwojowi chorób
neurodegeneracyjnych?
Poznaj dietę wspierającą
twój mózg!
Agata Lewandowska
– dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych
studiów z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie
Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem i wpływem codziennej
diety na zdrowie. Autorka wielu książek o zdrowym odżywianiu, m.in.
Dieta wzmacniająca odporność, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Schudnij
bez diety, Dieta w chorobie Hashimoto, Hashimoto. Dieta i styl życia w
chorobie.
200
stron, Format: 17.0x23.0cm, oprawa miękka