Ujęcia ze smakiem
Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań
Jaki sprzęt wybrać do fotografowania smakołyków?
Jak oświetlić posiłek do fotografii?
Jak sfotografować lody?
Umiesz robić portrety, wiesz, co liczy się przy kadrowaniu krajobrazów, nieobce są
Ci zdjęcia zwierząt… Ale to przecież nie wszystko! Uwaga! Oddajemy w Twoje ręce
unikalną książkę poświęconą fotografowaniu jedzenia. Desery, kolacje, owoce,
bakalie, hamburgery, torty… Brzmi smakowicie? Nie pokazuj tych zdjęć przyjaciołom na
diecie! Mogą przybrać na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne ujęcia, które
będziesz robił po lekturze tej książki. To wyborna strawa dla ducha, przeznaczona
zarówno dla domowych miłośników kulinarnej fotografii, jak i dla tych, który z
fotografowaniem dań wiążą nadzieję na przyszłą karierę.
Dzięki tej niezwykłej książce w mig opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci uwiecznić
Twoje kulinarne dzieła.
Jak mówi stare powiedzenie, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli dobrze
zjesz, a przy tym zrobisz fantastyczne zdjęcia. Pamiętaj o jednej żelaznej zasadzie:
najpierw fotografujesz, potem konsumujesz! Na początek zdobędziesz trochę wiedzy
teoretycznej, dotyczącej sprzętu, kompozycji oraz sposobu oświetlenia fotografowanego
obiektu. Potem odkryjesz, jak sfotografować dania główne, dania smażone, sosy, napoje
oraz przyrządy do jedzenia. A jeszcze później nauczysz się obrabiać zdjęcia w
cyfrowej ciemni - dodawać efekty, korygować wady i udostępniać efekty Twojej pracy.
O autorce (3)
Wstęp (17)
Rozdział 1. Podstawy fotografii (23)
- Światło jest wszystkim (24)
- Szmery-bajery, czyli czy aparat ma znaczenie (25)
- Poznaj podstawy (27)
- Dylematy związane z jakością obrazu (30)
- Wypracuj styl (33)
Rozdział 2. Ustawienia i tryby działania aparatu fotograficznego (37)
- Ekspozycja (38)
- Przysłona (38)
- Czas naświetlania (40)
- Czułość ISO (42)
- W poszukiwaniu równowagi (44)
- Pomiar natężenia światła (45)
- Balans bieli (45)
- Tryby fotografowania (49)
- Tryb automatyczny (49)
- Tryb manualny (49)
- Tryb preselekcji przysłony (50)
- Tryb preselekcji czasu naświetlania (54)
Rozdział 3. Fotografowanie w świetle naturalnym (59)
- Światło ostre, światło miękkie (60)
- Światło ostre (61)
- Światło miękkie (62)
- Odbijanie i rozpraszanie światła (63)
- Dyfuzory (63)
- Blendy (65)
- Różne sposoby rozpraszania i odbijania (68)
- Naturalne źródła światła (72)
- Światło w plenerze (72)
- Światło wpadające przez okno (75)
- Światło w roli narratora (79)
- Szukanie kierunku (80)
- Oświetlenie z przodu (80)
- Oświetlenie z tyłu (80)
- Oświetlenie z boku (83)
Rozdział 4. Fotografowanie w świetle sztucznym (89)
- Sprzęt oświetleniowy (90)
- Zestaw studyjny (90)
- Lampy (91)
- Parasole (92)
- Dyfuzory (93)
- Konfigurowanie oświetlenia (94)
- Światła studyjne i parasole (95)
- Rozpraszanie światła przy użyciu dyfuzorów (96)
- Wbudowany flesz (98)
- Zewnętrzna lampa błyskowa (103)
- Ustawienia zewnętrznej lampy błyskowej (104)
- Lampa błyskowa, nie całkiem zewnętrzna (104)
- Na falach radiowych (110)
- Oświetlenie wolnostojące i softboksy (112)
- Oświetlenie wolnostojące i żarówki (112)
- Softboksy, namioty bezcieniowe, małe rozpraszacze (113)
Rozdział 5. Kompozycja (117)
- Umiejscowienie głównego tematu (118)
- Asymetria (118)
- Środek kadru (123)
- Reguła trójpodziału (125)
- Centrum uwagi (130)
- Głębia ostrości (133)
- Perspektywa (138)
- Kąt widzenia (142)
- Z poziomu oczu (142)
- Znad głowy (143)
- Ujęcie "trzy czwarte" (144)
Rozdział 6. Przygotowanie do sesji (147)
- Przygotowywanie środowiska pracy (148)
- Lokalizacja (150)
- Dostępność (151)
- Planowanie ujęcia (153)
- Zapoznaj się z przepisem (153)
- Rzut oka na menu (159)
- Dobór przybrania (162)
- Aranżowanie sceny (165)
- Danie w roli głównej (170)
- Rekwizyty (170)
- Tła (174)
- Nakrycia i obrusy (177)
- Wysokość i kolor - sposoby na dopełnienie i urozmaicenie sceny (180)
- Wysokości (180)
- Kolory (182)
- Fotografowanie "na uwięzi" (184)
Rozdział 7. Stylizacja (189)
- Przyprawy i zioła (191)
- Pieczywo (193)
- Bakalie (194)
- Owoce i warzywa (195)
- Owoce (195)
- Warzywa (199)
- Sosy (207)
- Danie główne (213)
- Dania rybne i mięsne (213)
- Gulasze, zapiekanki, makarony (219)
- Dekorowanie spaghetti z grillowanym łososiem (220)
- Hamburgery i kanapki (222)
- Smażone i pieczone śniadaniowe pyszności (225)
- Desery (228)
- Torty, ciasta i ciastka (228)
- Ciasta z owocami (231)
- Lody i zimne przysmaki (231)
- Gorące i zimne napoje (236)
- Naczynia (237)
- Napoje gorące (237)
- Zimne napoje (238)
- Ozdoby (238)
- Pomocne narzędzia (239)
- Pincety (240)
- Bawełniane patyczki (240)
- Papierowe ręczniki (241)
- Pędzelki artystyczne (241)
- Zraszacze (241)
- Miękkie buteleczki (242)
- Słomki (242)
Rozdział 8. Postprodukcja (245)
- Kopiowanie (246)
- Przewody (246)
- Czytniki kart pamięci (246)
- Rozmiar plików (247)
- Edycja (247)
- Programy do edycji zdjęć (248)
- Korekcja i retusz (250)
- Przestrzeń barw (251)
- Efekty (251)
- Przechowywanie (252)
- Kopie zapasowe i archiwizacja (254)
- Udostępnianie zdjęć (255)
- E-mail (255)
- Serwisy do udostępniania i wymiany plików (256)
- FTP (File Transfer Protocol) (256)
- Dropbox (257)
- Drukowanie (257)
- Prawa autorskie (258)
Dodatki (261)
- Dodatek A. Słowniczek (261)
- Dodatek B. Sprzęt (267)
- Dodatek C. Ciekawe źródła informacji (271)
Skorowidz (281)
288 stron, Format: 20.0x23.0cm, oprawa miękka