ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

KULTUROWE UWARUNKOWANIA WYKORZYSTANIA JAPOŃSKICH KONCEPCJI


KRASIŃSKI M. - METOD I TECHNIK ZARZĄDZANIA

wydawnictwo: WYD UE WROCŁAW , rok wydania 2014, wydanie I

cena netto: 43.20 Twoja cena  41,04 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Kulturowe uwarunkowania wykorzystania japońskich koncepcji,metod i technik zarządzania


Pozycja autorstwa dra Marka Krasińskiego stanowi odpowiedź na pytania praktyki gospodarczej o sposoby skutecznego i trwałego wprowadzania lean management w polskich przedsiębiorstwach.

Publikacja zawiera uporządkowany opis popularnych japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania oraz wyniki badań empirycznych, które prowadzone były w japońskich przedsiębiorstwach funkcjonujących w Polsce.

W wyniku postępowania badawczego autor zidentyfikował dwanaście głównych uwarunkowań kulturowych,  istotnych dla japońskich rozwiązań, oraz zaproponował skuteczne sposoby postępowania przy wprowadzaniu tych rozwiązań w przedsiębiorstwach polskich.

Książka jest przeznaczona przede wszystkim dla praktyków zarządzania, menedżerów i przedsiębiorców wprowadzających lub chcących wprowadzić w swoich organizacjach lean management, a także dla studentów zarządzania, słuchaczy studiów podyplomowych oraz wszystkich, którzy chcą pogłębić wiedzę z zakresu japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania.


Wstęp

1. Charakterystyka wybranych japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania
1.1. Podejścia do doskonalenia systemów zarządzania organizacjami
1.2. Koncepcja zarządzania kaizen
1.3. Koncepcja lean management
1.3.1. 5S jako japoński sposób na utrzymanie porządku w przedsiębiorstwie
1.3.2. Japońska rewolucja w organizacji produkcji - Just-In-Time
1.3.3. Japoński system samosterowania produkcji - kanban
1.4. Inne japońskie metody i techniki zarządzania
1.4.1. Tablice świetlne andon - technika zarządzania wizualnego
1.4.2. Hoshin kanri - metoda strategicznego zarządzania jakością
1.4.3. Koła jakości - technika zapewnienia i podnoszenia jakości
1.5. Uwarunkowania stosowania japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania

2. Kulturowy wymiar zarządzania organizacjami
2.1. Podejścia do charakterystyki kultur narodowych
2.1.1. Typy kultur według Hofstedego
2.1.2. Typy kultur według Trompenaarsa i Hampdena-Turnera
2.1.3. Typy kultur według Halla
2.2. Rola i znaczenie kultury w organizacji
2.2.1. Pojęcie kultury organizacyjnej
2.2.2. Uwarunkowania kultury organizacyjnej
2.2.3. Modele funkcjonowania kultury organizacyjnej
2.3. Zarządzanie międzykulturowe
2.3.1. Model interakcji międzykulturowych
2.3.2. Sposoby funkcjonowania w przedsiębiorstwach wielokulturowych
2.4. Polska i Japonia w świetle różnic kulturowych

3. Kulturowe uwarunkowania stosowania japońskich metod zarządzania w Polsce
3.1. Relacje polsko-japońskie na gruncie gospodarczym
3.2. Metodyka badań empirycznych
3.3. Interakcje kulturowe w badanych przedsiębiorstwach
3.3.1. Dominacja kulturowa w przedsiębiorstwie A
3.3.2. Współistnienie kulturowe w przedsiębiorstwie B
3.3.3. Współpraca kulturowa w przedsiębiorstwie C
3.3.4. Dominacja kulturowa w przedsiębiorstwie D
3.4. Kulturowe uwarunkowania postaw polskich pracowników wobec założeń japońskich metod zarządzania

Zakończenie

Literatura

Spis rysunków

Spis tabel


144 strony, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022