|
KULTUROWE UWARUNKOWANIA WYKORZYSTANIA JAPOŃSKICH KONCEPCJI
KRASIŃSKI M. - METOD I TECHNIK ZARZĄDZANIA wydawnictwo: WYD UE WROCŁAW , rok wydania 2014, wydanie I cena netto: 43.20 Twoja cena 41,04 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Kulturowe uwarunkowania wykorzystania japońskich koncepcji,metod i technik
zarządzania
Pozycja autorstwa dra Marka Krasińskiego stanowi odpowiedź na pytania praktyki
gospodarczej o sposoby skutecznego i trwałego wprowadzania lean management w polskich
przedsiębiorstwach.
Publikacja zawiera uporządkowany opis popularnych japońskich koncepcji, metod i
technik zarządzania oraz wyniki badań empirycznych, które prowadzone były w
japońskich przedsiębiorstwach funkcjonujących w Polsce.
W wyniku postępowania badawczego autor zidentyfikował dwanaście głównych
uwarunkowań kulturowych, istotnych dla japońskich rozwiązań, oraz zaproponował
skuteczne sposoby postępowania przy wprowadzaniu tych rozwiązań w przedsiębiorstwach
polskich.
Książka jest przeznaczona przede wszystkim dla praktyków zarządzania, menedżerów
i przedsiębiorców wprowadzających lub chcących wprowadzić w swoich organizacjach lean
management, a także dla studentów zarządzania, słuchaczy studiów podyplomowych oraz
wszystkich, którzy chcą pogłębić wiedzę z zakresu japońskich koncepcji, metod i
technik zarządzania.
Wstęp
1. Charakterystyka wybranych japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania
1.1. Podejścia do doskonalenia systemów zarządzania organizacjami
1.2. Koncepcja zarządzania kaizen
1.3. Koncepcja lean management
1.3.1. 5S jako japoński sposób na utrzymanie porządku w przedsiębiorstwie
1.3.2. Japońska rewolucja w organizacji produkcji - Just-In-Time
1.3.3. Japoński system samosterowania produkcji - kanban
1.4. Inne japońskie metody i techniki zarządzania
1.4.1. Tablice świetlne andon - technika zarządzania wizualnego
1.4.2. Hoshin kanri - metoda strategicznego zarządzania jakością
1.4.3. Koła jakości - technika zapewnienia i podnoszenia jakości
1.5. Uwarunkowania stosowania japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania
2. Kulturowy wymiar zarządzania organizacjami
2.1. Podejścia do charakterystyki kultur narodowych
2.1.1. Typy kultur według Hofstedego
2.1.2. Typy kultur według Trompenaarsa i Hampdena-Turnera
2.1.3. Typy kultur według Halla
2.2. Rola i znaczenie kultury w organizacji
2.2.1. Pojęcie kultury organizacyjnej
2.2.2. Uwarunkowania kultury organizacyjnej
2.2.3. Modele funkcjonowania kultury organizacyjnej
2.3. Zarządzanie międzykulturowe
2.3.1. Model interakcji międzykulturowych
2.3.2. Sposoby funkcjonowania w przedsiębiorstwach wielokulturowych
2.4. Polska i Japonia w świetle różnic kulturowych
3. Kulturowe uwarunkowania stosowania japońskich metod zarządzania w Polsce
3.1. Relacje polsko-japońskie na gruncie gospodarczym
3.2. Metodyka badań empirycznych
3.3. Interakcje kulturowe w badanych przedsiębiorstwach
3.3.1. Dominacja kulturowa w przedsiębiorstwie A
3.3.2. Współistnienie kulturowe w przedsiębiorstwie B
3.3.3. Współpraca kulturowa w przedsiębiorstwie C
3.3.4. Dominacja kulturowa w przedsiębiorstwie D
3.4. Kulturowe uwarunkowania postaw polskich pracowników wobec założeń japońskich
metod zarządzania
Zakończenie
Literatura
Spis rysunków
Spis tabel
144 strony, B5, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|