ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PODSTAWY TOKSYKOLOGII KOMPENDIUM DLA STUDENTÓW SZKÓŁ WYŻSZYCH


PIOTROWSKI J.K.

wydawnictwo: WNT , rok wydania 2009, wydanie II

cena netto: 82.90 Twoja cena  78,76 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Podstawy toksykologii

Kompendium dla studentów szkół wyższych


Książka stanowi kompendium wiedzy z dziedziny toksykologii.

Przedstawiono w niej charakterystykę związków chemicznych pod względem ich toksyczności; omówiono ich toksykokinetykę i mechanizmy działania toksycznego.

Dokonano przeglądu toksykologicznego metali ciężkich, wybranych substancji nieorganicznych, węglowodorów i ich pochodnych, pestycydów, kosmetyków, leków i środków odurzających, tworzyw sztucznych, promieniowania jonizującego itd. Przedstawiono zdrowotne skutki ich działania.

Zwrócono też uwagę na problem utylizacji odpadów i ogólnie na zagadnienie bezpieczeństwa chemicznego.

Wydawnictwa Naukowo-Techniczne polecają tę książkę studentom wydziałów: farmacji, analityki medycznej, zdrowia publicznego, ratownictwa medycznego, kosmetologii akademii medycznych i uniwersytetów medycznych, a także studentom wydziałów biologii, ochrony środowiska i weterynarii uniwersytetów i akademii rolniczych.



Przedmowa

Rozdział 1 Ogólne wiadomości o toksykologii
1.1. Substancje toksyczne naturalne i syntetyczne
l.2. Rys historyczny
1.3. Struktura i zadania współczesnej toksykologii
Bibliografia

Rozdział 2 Toksykometria
2.1. Wprowadzenie
2.2. Kierunki badań
2.3. Ocena toksyczności związku na podstawie zależności miedzy jego budową chemiczną a aktywnością biologiczną
2.4. Zwierzęta doświadczalne i drogi narażenia
2.5. Badanie toksyczności na zwierzętach doświadczalnych
2.5.1. Ocena toksyczności ostrej
2.5.2. Ocena działania drażniącego i działania uczulającego
2.5.3. Badania uzupełniające
2.5.4. Ocena toksyczności z zastosowaniem powtarzanych wysokich dawek
2.5.5. Ocena toksyczności podprzewlekłej i przewlekłej
2.6. Ocena efektów odległych
2.6.1. Charakterystyka efektów odległych
2.6.2. Ocena działania mutagennego
2.6.3. Ocena działania rakotwórczego
2.6.4. Ocena działania teratogennego
2.6.5. Ocena toksycznego wpływu na płodność, rozrodczość i potomstwo
2.7. Ocena działania neurotoksycznego
2.8. Metody obliczeniowe w ocenie toksyczności
2.8.1. Cele badań toksykometrycznych
2.8.2. Zależność dawka-efekt
2.8.3. Zależność dawka-odpowiedź
2.9. Ekstrapolacja wyników badań toksykometrycznych ze zwierząt doświadczalnych na człowieka
2.10. Alternatywne metody oceny toksyczności

Bibliografia

Rozdział 3 Drogi wchłaniania, metabolizm i wydalanie ksenobiotyków
3.1. Drogi wchłaniania
3.2. Transport ksenobiotyków przez błony biologiczne
3.3. Wchłanianie w drogach oddechowych
3.3.1. Charakterystyka ogólna
3.3.2. Czynniki warunkujące wchłanianie gazów i par w układzie oddechowym
3.4. Wchłanianie przez skórę
3.5. Wchłanianie drogą pokarmową
3.6. Dystrybucja i wiązanie tkankowe ksenobiotyków
3.7. Biotransformacja ksenobiotyków
3.7.1. Charakterystyka ogólna
3.7.2. Reakcje I fazy i cytochrom P-450
3.7.3. Reakcje II fazy - sprzęganie metabolitów
3.8. Wydalanie substancji z ustroju
3.8.1. Drogi wydalania
3.8.2. Wydalanie z powietrzem wydychanym
3.8.3. Wydalanie z moczem
3.8.4. Wydalanie z kałemBibliografia

Rozdział 4 Mechanizmy działania toksycznego

4.1. Uwagi ogólne
4.2. Działanie fizyczne
4.3. Niedotlenienie tkanek lub nieprawidłowe wykorzystanie energii spalania
4.3.1. Deficyt tlenu w powietrzu oddechowym
4.3.2. Niedotlenienie wywołane toksyczną niedokrwistością - hipoksja
4.3.3. Unieczynnienie hemoglobiny
4.3.4. Zablokowanie oddychania tkankowego
4.3.5. Rozprzężenie oksydacyjnej fosforylacji
4.4. Inhibitory reakcji enzymatycznych
4.4.1. Charakterystyka ogólna
4.4.2. Inhibitory esterazy acetylocholinowej
4.4.3. Fluorooctan: synteza letalna
4.4.4. Zatrucia luizytem i tlenkiem arsenu(III)
4.5. Wpływ trucizn na procesy przewodzenia bodźców w układzie nerwowym
4.5.1. Mechanizm przewodzenia bodźców
4.5.2. Agoniści receptora cholinergicznego
4.5.3. Substancje blokujące receptor cholinergiczny
4.5.4. Substancje blokujące uwalnianie acetylocholiny
4.5.5. Substancje wpływające na migrację jonów sodu przez błonę neuronu
4.6. Aktywne metabolity: wiązanie kowalencyjne
4.6.1. Wiadomości wprowadzające
4.6.2. Acetaminofen
4.6.3. Bromobenzen
4.7. Działanie toksyczne wolnych rodników
4.7.1. Charakterystyka wolnych rodników
4.7.2. Powstawanie rodników tlenowych w warunkach fizjologicznych
4.7.3. Wzmożona generacja rodników pod wpływem ksenobiotyków
4.7.4. Substancje chroniące organizm przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki - antyoksydanty
4.8. Działanie chemiczne - kancerogeneza chemiczna
4.9. Oddziaływanie immunologiczne ksenobiotyków
Bibliografia

Rozdział 5 Kinetyka przemian i wydalania substancji toksycznych

5.1. Wprowadzenie
5.2. Modele kinetyczne
5.2.1. Charakterystyka ogólna
5.2.2. Model jednoprzedziałowy otwarty
5.2.3 .Model metaboliczny
5.2.4. Model dwuprzedziałowy otwarty
5.2.5. Uproszczenia modeli
5.3. Rytmy ekspozycji
5.3.1. Wiadomości wprowadzające
5.3.2. Ekspozycja ciągła
5.3.3. Jednodobowy cykl ekspozycji przemysłowej
5.3.4. Ekspozycja codzienna
5.3.4.1. Substancje nieulegające kumulacji
5.3.4.2. Substancje ulegające kumulacji
5.4. Inne modele toksykokinetyczne
5.4.1. Wprowadzenie
5.4.2. Metody allometryczne
5.4.3. Fizjologiczne modele toksykokinetyczne
Bibliografia

Rozdział 6 Metale

6.l. Wprowadzenie
6.2. Arsen
6.2.1. Właściwości
6.2.2. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia
6.2.3. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
6.2.4. Mechanizm działania toksycznego
6.2.5. Toksyczność ostra i objawy zatrucia
6.2.6. Toksyczność przewlekła i objawy zatrucia
6.2.7. Efekty odległe
6.2.8. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
.2.9. Arsenowodór (arsyna)
6.3. Chrom
6.3.1. Właściwości
6.3.2. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia
6.3.3. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
6.3.4. Toksyczność i objawy zatrucia
6.3.5. Efekty odległe
6.3.6. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
6.4. Kadm
6.4.1. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia
6.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
6.4.3. Metalotioneina (MT)
6.4.4. Mechanizm działania toksycznego
6.4.5. Toksyczność ostra i objawy zatrucia
6.4.6. Toksyczność przewlekła i objawy zatrucia. Choroba Itai-itai
6.4.7. Efekty odległe
6.4.8. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
6.5. Nikiel
6.5.1. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia
6.5.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
6.5.3. Mechanizm działania toksycznego
6.5.4. Toksyczność ostra i objawy zatrucia
6.5.5. Toksyczność przewlekła i objawy zatrucia
6.5.6. Efekty odległe
6.5.7. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
6.5.8. Karbonylek niklu
6.6. Ołów
6.6.1. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia
6.6.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
6.6.3. Mechanizm działania toksycznego
6.6.4. Toksyczność ostra i przewlekła, objawy zatrucia
6.6.5. Wpływ na układ nerwowy
6.6.6. Wpływ na układ krwiotwórczy
6.6.7. Działanie na nerki
6.6.8. Wpływ na układ krążenia
6.6.9. Efekty odległe
6.6.10. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
6.6.11. Tetraetyloołów (Et4Pb)
6.7. Rtęć
6.7.1. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia
6.7.2. Rtęć elementarna (metaliczna, pary rtęci)
6.7.3. Nieorganiczne związki rtęci
6.7.4. Organiczne związki rtęci (metylortęć)
6.7.5. Epidemie zatruć
BibliografiaRozdział 7 Wybrane związki nieorganiczne

7.1. Tlen (O2)
7.1.1. Właściwości i źródła narażenia
7.1.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.1.3. Objawy zatrucia
7.2. Ozon (O3)
7.2.1. Właściwości i źródła narażenia
7.2.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.2.3. Objawy zatrucia ostrego
7.2.4. Objawy zatrucia przewlekłego
7.2.5. Normatywy higieniczne
7.3. Tlenek węgla (CO)
7.3.1. Właściwości i źródła narażenia
7.3.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.3.3. Objawy zatrucia ostrego
7.3.4. Objawy zatrucia przewlekłego
7.3.5. Normatywy higieniczne
7.4. Ditlenek węgla (CO2)
7.4.1. Właściwości i źródła narażenia
7.4.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.4.3. Objawy zatrucia ostrego
7.4.4. Normatywy higieniczne
7.5. Ditlenek siarki (SO2)
7.5.1. Właściwości i źródła narażenia
7.5.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.5.3. Objawy zatrucia
7.5.4. Normatywy higieniczne
7.6. Tlenki azotu
7.6.1. Właściwości i źródła narażenia
7.6.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.6.3. Objawy zatrucia
7.6.4. Normatywy higieniczne
7.7. Azotany(III) i azotany(V)
7.7.1. Właściwości i źródła narażenia
7.7.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.7.3. Objawy zatrucia i normatywy higieniczne
7.8. Cyjanowodór (HCN)
7.8.1. Właściwości i źródła narażenia
7.8.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.8.3. Objawy zatrucia ostrego
7.8.4. Normatywy higieniczne
7.9. Siarkowodór (H2S; sulfan)
7.9.1. Właściwości i źródła narażenia
7.9.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.9.3. Objawy zatrucia
7.9.4. Normatywy higieniczne
7.10. Fosforowodór (PH3; fosfan)
7.10.1. Właściwości i źródła narażenia
7.10.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.10.3. Objawy zatrucia
7.10.4. Normatywy higieniczne
7.11. Chlor (C12)
7.11.1. Właściwości i źródła narażenia
7.11.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.11.3. Objawy zatrucia
7.11.4. Normatywy higieniczne
7.12. Fosgen (COC12)
7.12.1. Właściwości i źródła narażenia
7.12.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.12.3. Objawy zatrucia
7.12.4. Normatywy higieniczne
7.13. Amoniak (NH3; azan)
7.13.1. Właściwości i źródła narażenia
7.13.2. Wchłanianie i mechanizm działania
7.13.3. Objawy zatrucia i normatywy higieniczne
7.14. Silne zasady
7.15. Silne kwasy
Bibliografia

Rozdział 8 Wybrane związki alifatyczne

8.1. Węglowodory alifatyczne
8.1.1. Ogólna charakterystyka toksykologiczna
8.1.2. Ropa naftowa
8.1.2.1. Właściwości i źródła narażenia
8.1.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.1.2.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.1.2.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.1.3. Produkty destylacji ropy naftowej
8.1.3.1. Właściwości i źródła narażenia
8.1.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.1.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.1.3.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.1.4. n-Heksan
8.1.4.1. Właściwości i źródła narażenia
8.1.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.1.4.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.1.4.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.1.5. Cykloheksan
8.1.5.1. Właściwości i źródła narażenia
8.1.5.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.1.5.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.1.5.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.2. Alkohole
8.2.1. Charakterystyka ogólna
8.2.2. Alkohol etylowy
8.2.2.1. Właściwości i źródła narażenia
8.2.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.2.2.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.2.2.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.2.3. Alkohol metylowy
8.2.3.1. Właściwości i źródła narażenia
8.2.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.2.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.2.3.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.2.4. Glikol etylenowy
8.2.4.1. Właściwości i źródła narażenia
8.2.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.2.4.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.2.4.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.3. Chloropochodne węglowodorów alifatycznych
8.3.1. Ogólna charakterystyka toksykologiczna
8.3.2. Chlorek metylu
8.3.2.1. Właściwości i źródła narażenia
8.3.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.3.2.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.3.2.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.3.3. Chloroform
8.3.3.1. Właściwości i źródła narażenia
8.3.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.3.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.3.3.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.3.4. Tetrachlorek węgla
8.3.4.1. Właściwości i źródła narażenia
8.3.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.3.4.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.3.4.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.3.5. Trichloroetylen
8.3.5.1. Właściwości i źródła narażenia
8.3.5.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.3.5.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.3.5.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.3.6. Tetrachloroetylen
8.3.6.1. Właściwości i źródła narażenia
8.3.6.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.3.6.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.3.6.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
8.3.7. Chlorek winylu
8.3.7.1. Właściwości i źródła narażenia
8.3.7.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
8.3.7.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.3.7.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
Bibliografia

Rozdział 9 Wybrane związki aromatyczne

9.1. Wiadomości ogólne
9.2. Benzen
9.2.1. Właściwości i źródła narażenia
9.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.2.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.2.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
9.3. Toluen
9.3.1. Właściwości i źródła narażenia
9.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.3.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
9.4. Ksyleny
9.4. l. Właściwości i źródła narażenia
9.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.4.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.4.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
9.5. Etylobenzen
9.5.1. Właściwości i źródła narażenia
9.5.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.5.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.5.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
9.6. Węglowodory aromatyczne zawierające 9 atomów węgla (związki C9)
9.6. l. Właściwości i zastosowanie
9.6.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.6.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.6.4. Normatywy higieniczne
9.7. Styren
9.7. l. Właściwości i źródła narażenia
9.7.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.7.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.7.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
9.8. Naftalen
9.8.1. Właściwości i źródła narażenia
9.8.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.8.3. Toksyczność, objawy zatrucia i normatywy higieniczne
9.9. Hydroksypochodne aromatyczne
9.9.1. Właściwości i źródła narażenia
9.9.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.9.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.9.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
9.10. Nitro- i aminopochodne aromatyczne
9.10.1. Właściwości i źródła narażenia
9.10.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.10.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.10.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
9.11. Chlorowcopochodne aromatyczne
9.11.1. Chloropochodne benzenu
9.11.1.1. Właściwości i źródła narażenia
9.11.1.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.11.1.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.11.1.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia
9.11.2. Polichlorowane bifenyle
9.11.2.1. Właściwości i źródła narażenia
9.11.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.11.2.3. Toksyczność dla zwierząt i objawy zatrucia
9.11.2.4. Toksyczność dla ludzi i objawy zatrucia
9.11.2.5. Ocena narażenia
9.11.3. Bromopochodne benzenu
9.11.3.1. Właściwości i źródła narażenia
9.11.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.11.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.11.4. Polibromowane bifenyle
9.11.4.1. Właściwości i źródła narażenia
9.11.4.2. Toksyczność i objawy zatrucia
9.12. Dioksyny
9.12.1. Właściwości i źródła narażenia
9.12.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.12.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.12.4. Ocena narażenia
9.13. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
9.13.1. Właściwości i źródła narażenia
9.13.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
9.13.3. Toksyczność i objawy zatrucia
9.13.4. Normatywy higieniczne
Bibliografia

Rozdział 10 Pestycydy

10.1. Wiadomości ogólne
10.2. Klasyfikacja pestycydów
10.3. Formy użytkowe i sposób stosowania pestycydów
10.4. Zanieczyszczenie środowiska przez pestycydy
10.5. Trwałość pestycydów w środowisku
10.6. Polichlorowane pochodne związków cyklicznych
10.6.1. Charakterystyka ogólna
10.6.2. DDT (dichlorodifenylotrichloroetan)
10.6.2.1. Właściwości i źródła narażenia
10.6.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
10.6.2.3. Toksyczność, objawy zatrucia i ocena narażenia
10.6.3. Metoksychlor (analog DDT).
10.6.3.1. Właściwości i źródła narażenia
10.6.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
10.6.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia
10.6.4. Heksachlorocykloheksan (HCH)
10.6.4.1. Właściwości i źródła narażenia
10.6.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
10.6.4.3. Toksyczność i objawy zatrucia
10.6.5. Polichlorocyklodieny
10.6.5.1. Właściwości i źródła narażenia
10.6.5.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
10.6.5.3. Toksyczność i objawy zatrucia
10.7. Chlorofenole i pochodne kwasów chlorofenoksykarboksylowych
10.7.1. Pentachlorofenol (PCP)
10.7.1.1. Właściwości i źródła narażenia
10.7.1.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
10.7.1.3. Toksyczność i objawy zatrucia
10.7.2. Kwasy chlorofenoksykarboksylowe
10.7.2.1. Właściwości i źródła narażenia
10.7.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
10.7.2.3. Toksyczność i objawy zatrucia
10.8. Związki fosforoorganiczne
10.8.1. Właściwości i źródła narażenia
10.8.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
10.8.3. Toksyczność i objawy zatrucia
10.8.4. Ocena narażenia
10.9. Pochodne kwasu karbaminowego i mocznika
10.9.1. Właściwości i źródła narażenia
10.9.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie
10.9.3. Toksyczność i objawy zatrucia
10.10. Pochodne kwasu ditiokarbaminowego
10.10.1. Właściwości i źródła narażenia
10.10.2. Toksyczność i objawy zatrucia
10.11. Inne grupy pestycydów
10.11.1. Pochodne dinitrofenolu
10.11.2. Heterocykliczne związki azotu
10.11.3. Piretroidy
10.11.4. Organiczne związki metali
Bibliografia

Rozdział 11 Leki wywołujące zatrucia ostre

11.1. Wprowadzenie
11.2. Pochodne kwasu barbiturowego (malonylomocznika)
11.3. Inne leki o działaniu nasennym i uspokajającym
11.3.1. Glimid
11.3.2. Talidomid
11.3.3. Metakwalon
11.3.4. Stilnox
11.3.5. Zopiklon
11.4. Pochodne fenotiazyny
11.5. Trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne (tymoleptyki)
11.5.1. Pochodne dibenzoazepiny
11.5.2. Pochodne cykloheptadienu
11.6. Pochodne benzodiazepiny
11.7. Nienarkotyczne leki przeciwbólowe
11.7.1. Pochodne kwasu salicylowego
11.7.2. Fenacetyna
11.7.3. Paracetamol
11.8. Postępowanie w ostrych zatruciach lekami
11.9. Wykrywanie leków w materiale biologicznym
Bibliografia

Rozdział 12 Środki uzależniające

12.1. Zatrucia substancjami uzależniającymi
12.2. Uzależnienie i tolerancja
12.3. Alkaloidy opium (opiaty, opioidy)
12.4. Kokaina
12.5. Kannabinole
12.6. Środki halucynogenne (halucynogeny)
12.6.1. Charakterystyka ogólna
12.6.2. Dietyloamid kwasu d-lizergowego (LSD)
12.6.3. Meskalina
12.6.4. Psylocybina i psylocyna
12.6.5. Fencyklidyna
12.7. Atropina
12.8. Amfetamina i jej pochodne
Bibliografia

Rozdział 13 Tworzywa sztuczne

13.1. Związki wielkocząsteczkowe
13.2. Tworzywa sztuczne
13.2.1. Charakterystyka ogólna i zastosowanie
13.2.2. Klasyfikacja tworzyw sztucznych i ich otrzymywanie
13.2.3. oksyczność tworzyw sztucznych
13.3. Przegląd wybranych monomerów i polimerów, istotnych z punktu widzenia toksykologii
13.3.1. Tworzywa otrzymywane w reakcji polimeryzacji
13.3.2. Tworzywa otrzymywane w reakcji polikondensacji
13.3.3. Tworzywa otrzymywane w reakcji poliaddycji
13.3.4. Substancje pomocnicze stosowane do produkcji tworzyw sztucznych
13.4. Procesy rozkładu polimerów i ich produkty
13.4.1. Rozkład termiczny - piroliza
13.4.2. Depolimeryzacja i degradacja
13.5. Utylizacja odpadów
13.5.1. Recykling
13.5.2. Biodegradacja
13.6. Włókna organiczne
13.6.1. Wprowadzenie
13.6.2. Włókna organiczne chemiczne
13.6.3. Zastosowanie włókien organicznych chemicznych
13.6.4. Rozkład włókien organicznych chemicznych (piroliza) i jego produkty
13.7. Toksyczność włókien organicznych oraz skutki zdrowotne
Bibliografia

Rozdział 14 Kosmetyki

14.1. Skład preparatów kosmetycznych i ich zastosowanie
14.1.1. Wprowadzenie
14.1.2. Węglowodory, tłuszcze i ich pochodne
14.1.3. Oleje i woski silikonowe
14.l .4. Przeciwutleniacze
14.1.5. Środki konserwujące
14.l .6. Emulgatory
14.1.7. Barwniki
14.1.8. Substancje zapachowe
14.1.9. Środki promieniochronne
14.1.10. Substancje biologicznie czynne
14.2. Wprowadzanie kosmetyków na rynek i ocena ich bezpieczeństwa
14.2.1. Zasady ogólne
14.2.2. Badania toksyczności nowych składników kosmetyków
14.2.3. Badania na ludziach
14.2.4. Badania gotowych kosmetyków wprowadzanych na rynek
14.2.4.1. Badania dermatologiczne
14.2.4.2. Ocena czystości mikrobiologicznej i chemicznej
14.3. Uregulowania prawne dotyczące kosmetyków
14.4. Działania niepożądane kosmetyków
14.4. l. Wprowadzenie
14.4.2. Budowa skóry
14.4.3. Odczyny skórne
14.4.3.1. Charakterystyka ogólna
14.4.3.2. Odczyny skórne wywołane działaniem czynników drażniących
14.4.3.3. Odczyny skórne o charakterze alergicznym
14.4.3.4. Odczyny fototoksyczne i fotoalergiczne
14.4.4. Inne efekty niepożądane
14.4.4.1. Przypadkowe podrażnienia
14.4.4.2. Działanie układowe
14.4.5. Częstość występowania objawów niepożądanych
Bibliografia

Rozdział 15 Bezpieczeństwo chemiczne

15.1. Wprowadzenie
15.2. Co rozumiemy przez bezpieczeństwo chemiczne?
15.3. Ocena ryzyka
15.3.1. Wprowadzenie
15.3.2. Identyfikacja zagrożenia
15.3.3. Ocena zależności dawka (stężenie)-efekt lub dawka (stężenie)-odpowiedź
15.3.4. Ocena i charakterystyka narażenia
15.4. Ważniejsze przepisy regulujące zagadnienia bezpieczeństwa chemicznego w Polsce
15.4.1. Zasady ogólne
15.4.2. Klasyfikacja i oznakowanie substancji chemicznych
15.4.3.Karty charakterystyki
Bibliografia

Rozdział 16 Szkodliwe działanie promieniowania jonizującego

16.1. Źródła i rodzaje promieniowania jonizującego
16.1.1. Charakterystyka ogólna
16.1.2. Naturalne źródła promieniowania jonizującego
16.1.3. Sztuczne źródła promieniowania jonizującego
16.2. Oddziaływanie promieniowania jonizującego na materię
16.3. Oddziaływanie promieniowania jonizującego na żywą tkankę
16.4. Dawki promieniowania i jednostki stosowane w ochronie radiologicznej
16.5. Aparatura pomiarowa
16.6. Następstwa zdrowotne ekspozycji na promieniowanie jonizujące
16.6.1. Skutki stochastyczne
16.6.2. Skutki deterministyczne
16.7. Nadzorowanie ekspozycji w świetle zaleceń Międzynarodowej Komisji Ochrony Radiologicznej (ICRP)
16.7.1. Przykłady ekspozycji populacji ogólnej (środowiskowej) na promieniowanie jonizujące

BibliografiaSkorowidz


494 strony, Format: 16.3x23.6cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022