ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA MIĘSA W PYTANIACH I ODPOWIEDZIACH


OLSZEWSKI A.

wydawnictwo: WNT , rok wydania 2009, wydanie I

cena netto: 69.90 Twoja cena  66,41 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Technologia przetwórstwa mięsa w pytaniach i odpowiedziach


Książka jest zbiorem pytań i odpowiedzi, wybranych i systematycznie zaprezentowanych, powiązanych tematycznie z podstawą programową kształcenia w zawodzie rzeźnik-wędliniarz.

Treść książki nawiązuje do wcześniej wydanego podręcznika pt.: „Technologia przetwórstwa mięsa” dopuszczonego do użytkyu szkolnego, jest zgodna z aktualnym stanem wiedzy w zakresie technologii mięsa i uwzględnia w tej dziedzinie postęp techniczno-technologiczny.

Pytania i odpowiedzi dotyczą m. in. takich zagadnień, jak podział żywca rzeźnego, obróbka i ocena poubojowa oraz uboczne artykuły poubojowe, charakterystyka wędlin, konserw, tłuszczów topionych, a także utylizacja odpadów pochodzenia zwierzęcego, gospodarka wodno-ściekowa, ponadto eksploatacja maszyn, urządzeń i stosowanie aparatury kontrolno-pomiarowej.

Na podkreślenie zasługuje niezwykle bogaty, kolorowy materiał ilustracyjny, prezentujący m.in. najnowocześniejsze maszyny, urządzenia i całe linie technologiczne instalowane w zakładach przemysłu mięsnego.

Książka jest adresowana do uczniów nowych szkół ponadgimnazjalnych kształcących się w zawodzie rzeźnik-wędliniarz, uczniów szkół o profilu przetwórstwo mięsne, słuchaczy kursów zawodowych o kierunku rzeźnik-wędliniarz oraz do pracowników przemysłu mięsnego.


Od autora

Rozdział 1 Struktura i skład chemiczny mięsa

Rozdział 2 Żywiec rzeźny
2.1. Pogłowie zwierząt rzeźnych
2.2. Typy i rasy zwierząt rzeźnych
2.3. Formy skupu zwierząt rzeźnych
2.4. Przyżyciowa ocena wartości rzeźnej zwierząt
2.5. Transport żywca rzeźnego

Rozdział 3 Ubój i obróbka poubojowa
3.1. Metody uboju zwierząt rzeźnych
3.2. Ubój trzody chlewnej
3.3. Ubój bydła
3.4. Obróbka kompletów jelit

Rozdział 4 Ocena poubojowa mięsa

Rozdział 5 Zmiany poubojowe mięsa

Rozdział 6 Uboczne artykuły poubojowe

Rozdział 7 Rozbiór tusz zwierząt rzeźnych

Rozdział 8 Metody utrwalania mięsa

Rozdział 9 Przyprawy i substancje dodatkowe

Rozdział 10 Osłonki sztuczne

Rozdział 11 Przetwórstwo mięsa
11.1. Produkcja wędlin
11.2. Produkcja wędzonek
11.3. Produkcja kiełbas
11.4. Wędliny surowe
11.5. Wędliny podrobowe
11.6. Ocena jakościowa gotowego produktu

Rozdział 12 Produkcja konserw
12.1. Ocena jakościowa konserw

Rozdział 13 Produkcja mięsa mielonego

Rozdział 14 Produkcja mięsa z odmięśniania kości

Rozdział 15 Produkcja tłuszczów topionych

Rozdział 16 Konfekcjonowanie

Rozdział 17 Utylizacja odpadów pochodzenia zwierzęcego

'Rozdział 18 Transport surowców i przetworów mięsnych

Rozdział 19 Bezpieczeństwo i higiena pracy

Rozdział 20 Eksploatacja maszyn i urządzeń

Rozdział 21 Gospodarka wodno-ściekowa

Rozdział 22 Aparatura kontrolno-pomiarowa

Rozdział 23 Metody zarządzania jakością


364 strony, Format: 16.5x23.8cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022