Karmienie dziecka
Dlaczego niektóre dzieci są niejadkami, a inne zawsze mają apetyt?
Co powinny jeść dzieci w wieku 0–6 lat?
Jak zachęcić je do zdrowego jedzenia?
Czy pozwalać im jeść słodycze?
Jak uniknąć kłótni i awantur przy stole?
Jak poradzić sobie z zaburzeniami odżywiania u najmłodszych?
Jeśli ty również zastanawiasz się nad odpowiedziami na te pytania, koniecznie
przeczytaj tę książkę!
Światowej sławy specjaliści: pediatra Thomas B. Brazelton i psychiatra dziecięcy
Joshua D. Sparrow z empatią, zrozumieniem i ciepłem pokazują, jak zadbać o zdrową i
smaczną dietę dziecka.
Tłumaczą, jak dostosować ją do wieku i upodobań malucha. Przedstawiają wiele
skutecznych metod radzenia sobie w niełatwych sytuacjach, między innymi z alergiami na
produkty spożywcze, odmową jedzenia, brakiem apetytu podczas choroby, niepohamowaną
chęcią jedzenia fast foodów, walką ze złymi nawykami żywieniowymi, wypluwaniem
pokarmu, złym zachowaniem przy stole czy oglądaniem telewizji podczas posiłków. Ich
przystępne i praktyczne rady pomogą rodzicom i opiekunom uniknąć niepotrzebnego
stresu, dodadzą otuchy i sił w chwilach zwątpienia oraz przywrócą radość płynącą
ze wspomagania rozwoju dziecka.
Autorzy książki "Karmienie dziecka"
zwracają się do początkujących rodziców ze stosownymi radami, które popierają
rzeczowymi argumentami, wynikami badań czy licznymi przykładami z własnego życia. Nie
przemawiają z katedry jak wszechwiedzący naukowcy, ale są jak zatroskani rodzice i
dziadkowie, którzy na początku swej rodzicielskiej przygody też popełniali błędy. To
poradnik ważny, potrzebny i autentyczny. Polecam!
Anna Maria Zygmunt, CzasDzieci.pl
Thomas B. Brazelton – doktor nauk medycznych, założyciel Oddziału Rozwoju
Dziecka przy Szpitalu Dziecięcym w Bostonie, zasłużony emerytowany profesor pediatrii
Szkoły Medycznej na Uniwersytecie Harvarda. Pediatra z niemal pięćdziesięcioletnią
praktyką, wprowadził do szkolenia pediatrycznego koncepcję „przewidywać i
prowadzić”. Autor ponad 200 prac naukowych i 30 książek, przeznaczonych zarówno dla
specjalistów, jak i dla laików, między innymi: Infants and Mothers, Toddlers and
Parents, On Becoming a Family oraz seria "The Brazelton Way". Jego program
telewizyjny „What Every Baby Knows” był emitowany przez dwanaście lat i zdobył
nagrodę Emmy oraz trzy Ace Awards. Nagrodzony licznymi odznaczeniami, między innymi
Nagrodą C. Andersona Aldricha za wybitny wkład w dziedzinie rozwoju dziecka, przyznaną
przez Amerykańską Akademię Pediatrii, oraz Nagrodą Woodrowa Wilsona za wybitną
służbę na rzecz społeczeństwa, przyznaną przez Uniwersytet Princeton.
Joshua D. Sparrow – doktor nauk medycznych, psychiatra dziecięcy i ogólny,
profesor nadzwyczajny na wydziale psychiatrii Szkoły Medycznej Uniwersytetu Harvarda,
kierownik przychodni w Szpitalu Dziecięcym w Bostonie oraz dyrektor inicjatyw specjalnych
w Brazelton Touchpoints Center. Współautor ośmiu książek napisanych wspólnie z T.
Berrym Brazeltonem, w tym serii książek "The Brazelton Way".
Przedmowa
Podziękowania
Rozdział 1
Nadrzędne zadanie rodziców
Momenty przełomowe – przewidywalna ścieżka rozwoju
Duchy znad kołyski
Rodzicielskie poświęcenie
Rozwój mózgu w życiu płodowym
Karmienie a temperament
Nie tylko odżywianie
Jeszcze o duchach znad kołyski
Rozdział 2
Karmienie – momenty przełomowe
Ważna decyzja: pierś czy butelka?
Odżywianie dziecka w życiu płodowym
Noworodek
3 tygodnie
2 miesiące
4 miesiące
6 miesięcy
8 miesięcy
10 miesięcy
12–24 miesiące
2–3 lata
4–5 lat
Rozdział 3
Problemy z karmieniem
Alergie pokarmowe
Butelka przed snem
Zadławienia
Gdy dziecko źle się rozwija: słaby przyrost masy ciała
Rola ojca w karmieniu dziecka
Zakupy spożywcze i gotowanie z dziećmi
Odmowa jedzenia
Odruch wymiotny i problemy z przełykaniem
Odżywianie dziecka podczas choroby
Niezdrowa żywność
Zatrucie ołowiem i łaknienie spaczone
Posiłki w gronie rodzinnym
Mleko i alergie na mleko
Potrzeby żywieniowe
Dzieci z nadwagą
Grymaszenie przy jedzeniu
Odżywianie wcześniaków i dzieci specjalnej troski
Jedzenie a dyscyplina
Zespół przeżuwania
Jedzenie w szkole
Ulewanie, refluks żołądkowo-przełykowy i zwężenie odźwiernika
Zachowanie przy stole
Jedzenie przed telewizorem
Rozrzucanie jedzenia
Wegetarianizm Witaminy i składniki mineralne
Bibliografia
216 stron, Format: 13.5x20.5cm, oprawa miękka