Agroturystyka jest obecnie przedmiotem dużego zainteresowania nie tylko
polityki społecznej, gospodarczej i rolnej, lecz również samych rolników, dla których
jest szansą zdobycia nowych źródeł dochodu.
Podręcznik składa się z trzech części. Pierwsza to wprowadzenie do
agroturystyki, druga jest poświęcona ekonomice i organizacji agroturystyki (w tym m. in.
ekonomice i organizacji gospodarstw agroturystycznych), a w trzeciej - swoistym studium
przypadków - omówiono podmioty i przedsięwzięcia agroturystyczne.
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów akademii rolniczych, wychowania fizycznego
i ekonomicznych na kierunkach związanych z rolnictwem i turystyką. Może stanowić
źródło wiedzy dla uczniów szkół średnich o profilach turystycznym, ekonomicznym i
rolniczym. Zainteresuje również osoby zajmujące się problematyką rozwoju
agroturystyki w regionach.
Spis treści:
Przedmowa
Część I. WPROWADZENIE DO AGROTURYSTYKI
Rozdział 1. Zakres agroturystyki
1. Pojęcie agroturystyki
2. Funkcje agroturystyki
3. Ekonomika agroturystyki
4. Marketing w agroturystyce
5. Organizacja agroturystyki
6. Zarządzanie agroturystyką
Rozdział 2. Gospodarcze i społeczne znaczenie agroturystyki
1. Zjawiska warunkujące rozwój agroturystyki
2. Niska dochodowość gospodarstw rolnych
3. Pozarolnicze źródła dochodów ludności rolniczej w Polsce
4. Sytuacja dochodowa ludności rolniczej w wybranych krajach europejskich a pozarolnicze
źródła utrzymania
5. Urbanizacja i jej konsekwencje dla agroturystyki
6. Redystrybucja dochodu z miasta do wsi
7. Agroturystyka jako metoda zbytu produktów rolnych
Rozdział 3. Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich
1. Przemiany rolnictwa i terenów wiejskich
2. Koncepcje i definicje
3. Elementy rozwoju wielofunkcyjnego
4. Powstanie i rozwój koncepcji wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich w Unii
Europejskiej
Rozdział 4. Przestrzeń agroturystyczna
1. Definicje przestrzeni agroturystycznej
2. Waloryzacja przestrzeni agroturystycznej
3. Cechy przestrzeni agroturystycznej
4. Parki krajobrazowe i narodowe
5. Przestrzeń agroturystyczna Polski
6. Kształtowanie przestrzeni agroturystycznej
7. Przykład kształtowania przestrzeni agroturystycznej
Część II. EKONOMIKA I ORGANIZACJA AGROTURYSTYKI
Rozdział 5. Podmioty agroturystyczne
Rozdział 6. Podstawy prawne funkcjonowania podmiotów agroturystycznych
1. Agroturystyka jako działalność gospodarcza
2. Podatki w agroturystyce
3. Inne obowiązki prawne w gospodarstwach agroturystycznych
Rozdział 7. Organizacja gospodarstw agroturystycznych
1. Rodzaje i definicje gospodarstw
2. Gospodarstwo rolne
1. Gospodarstwo agroturystyczne
2. Gospodarstwo rolne a gospodarstwo agroturystyczne
3. Zależności między produkcją rolniczą a agroturystyką w gospodarstwach
agroturystycznych
Rozdział 8. Ekonomika gospodarstw agroturystycznych
1. Zakres ekonomiki gospodarstw agroturystycznych
2. Definicje i kategorie kosztów
3. Analiza inwestycji
4. Przykład obliczania kosztów w gospodarstwie agroturystycznym
5. Płynność finansowa
6. Analiza punktu progowego
7. Informacyjna rola cen w agroturystyce
8. Ryzyko w agroturystyce
Rozdział 9. Kooperacja podmiotów agroturystycznych
1. Regiony agroturystyczne
2. Współpraca i integracja w agroturystyce
3. Pozycja pojedynczego gospodarstwa agroturystycznego
4. Zespół podmiotów agroturystycznych
5. Sieci agroturystyczne
6. Stowarzyszenie agroturystyczne
7. Agroturystyka w przetwórstwie spożywczym
Rozdział 10. Usługi i produkty agroturystyczne
1. Produkty, usługi, imponderabilia i atrakcje agroturystyczne
2. Klasyfikacja produktów i usług agroturystycznych
3. Popularność produktów i usług agroturystycznych
4. Produkty i usługi agrohotelarstwa
5. Produkty i usługi agrogastronomii
6. Produkty i usługi agroturystyki właściwej
7. Sprzedaż bezpośrednia
8. Produkty i usługi agrowypoczynku
9. Produkty i usługi agrosportu
10. Produkty i usługi agrorozrywki
11. Produkty i usługi agroterapii
12. Produkty i usługi związane z etnografią
Rozdział 11. Agroturyści
1. Strumień turystów i strumień przychodów
2. Kryteria segmentacji
3. Cechy demograficzne jako kryterium segmentacji
4. Cechy ekonomiczne jako kryterium segmentacji
5. Style życia jako kryterium segmentacji
Rozdział 12. Rynek produktów i usług agroturystycznych
1. Dochody ludności i ich przeznaczenie
2. Postępujące rozwarstwienie ekonomiczne ludności a agroturystyka
3. Popyt na usługi agroturystyczne
4. Metody sprzedaży produktów i usług w agroturystyce
Część III. AGROTURYSTYKA NA ŚWIECIE
Rozdział 13. Filary agroturystyki
Rozdział 14. Obsługa agroturystyki
1. Informacja turystyczna
2. Jakość w agroturystyce
3. Agroturystyka profesjonalna
4. Pamiątkarstwo
Rozdział 15. Mobilność w agroturystyce
1. Środki transportu
2. Agroturystyka weekendowa
3. Agroprzewodnik
4. Wyjazd agroturystyczny grupowy
5. Przykłady wyjazdów studyjnych
Rozdział 16. Gospodarstwa i przedsięwzięcia agroturystyczne na świecie
1. Typowe gospodarstwo rolne
2. Wielkie farmy
3. Agroturystyczne farmy dla dzieci
4. Gospodarstwa agroturystyczne hodujące dzikie zwierzęta
5. Gospodarstwa ogrodnicze, warzywnicze i sadownicze
6. Gospodarstwa wakacyjne i pobyt w gospodarstwie
7. Gospodarstwa agroturystyczne, których działalność jest oparta na produkcji serów
8. Restauracje agroturystyczne
9. Terapia w agroturystyce
10. Podsumowanie
Rozdział 17. Agroturystyczne miscellanea
1. Agroturystyka jako środek promocji produkcji
2. Produkcja napojów alkoholowych w agroturystyce
3. Hobbiton -- Łut szczęścia
4. Ruch pielgrzymkowy
5. Agriventure i agroturystyka w prowincji Manitoba
Rozdział 18. Agroturystyczna charakterystyka czterech krajów świata
1. Predyspozycje do rozwoju agroturystyki
2. Baszkiria
3. Nowa Zelandia
4. Kanada (Quebec)
5. Wielka Brytania
Zakończenie
Literatura
257 stron, miękka oprawa