Podręcznik jest adresowany do uczniów i słuchaczy kształcących się w
zawodzie technik hotelarstwa. Mogą korzystać z niego również uczniowie/słuchacze
innego typu szkół, którzy chcieliby zrozumieć podstawy ekonomiczno-prawne.
Zawiera on podstawowe zagadnienia z zakresu: pojęć prawnych, ekonomicznych, prawa
cywilnego, prawa gospodarczego, prawa pracy, ochrony środowiska. Wskazuje jak zastosować
wiedzę teoretyczną przy rozwiązywaniu prostych problemów prawnych w branży
hotelarsko-turystycznej.
Niektóre treści przekazywane są czytelnikowi wprost, do innych dochodzi sam, po
wykonaniu ćwiczeń, mających na celu ukształtowanie określonych umiejętności, postaw
i zachowań, analizie tekstów zaczerpniętych z prasy hotelarskiej czy też załączonych
aktów prawnych.
Istotną zaletą podręcznika jest jego przejrzystość i prosta budowa. Do
niezbędnego minimum ograniczono prezentowane pojęcia, zasady, narzędzia i techniki,
przy pomocy których młodzi ludzie mogą sprawnie, zgodnie z prawem, poruszać się w
rzeczywistości gospodarczej.
Podręcznik został napisany w oparciu o aktualną podstawę programową oraz standardy
wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa.
304 strony, format:165 X 235 mm, miękka oprawa