ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

TEORIA I METODYKA TURYSTYKI


CHUDOBA T.

wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2008, wydanie I

cena netto: 45.00 Twoja cena  42,75 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Książka jest podręcznikiem wykładanego na Akademiach Wychowania Fizycznego przedmiotu „Teoria i metodyka turystyki”.

Praca koncentruje się na przedstawieniu zespołu umiejętności umożliwiających obsługę wywołującą optymalne zadowolenie uczestników imprez turystycznych.

Przedstawiono w niej również składniki wiedzy o warunkach, w jakich przebiega uprawianie i organizacja imprez turystycznych.


Spis treści:

Zagadnienia wprowadzające
1. Podstawowy cel pracy
2. Wykorzystane źródła
3. Przedmiot pracy

Część I. Kultura uprawiania turystyki

Rozdział 1. Struktura uprawiania turystyki
1.1. Przemieszczanie się
1.2. Sen i czynności towarzyszące
1.3. Spożywanie i ewentualnie przyrządzanie posiłków
1.4. Zwiedzanie obiektów i obserwacja zjawisk krajoznawczych
1.4.1. Dzieła przyrody
1.4.2. Zwiedzanie obiektów krajoznawczych - dzieł człowieka
1.4.3. Człowiek i środowisko jego życia
1.5. Uczestnictwo w zabawach
1.5.1. Gry
1.5.2. Zabawy indywidualne - hobby
1.6. Uczestnictwo w czynnościach wynikłych z zobowiązań
1.7. Wykonywanie czynności wynikłych ze stosunku pracy
1.8. Istota aktywności zwanej uprawianiem turystyki

Rozdział 2. Zakres i istota pojęcia "kultura uprawiania turystyki"
2.1. Umiejętności niezbędne do uprawiania turystyki
2.2. Składniki kultury uprawiania turystyki osób pełniących funkcje organizatorów turystyki

Rozdział 3. Treść pojęcia "kultura uprawiania turystyki"
3.1. Umiejętność turystycznego sposobu poruszania się
3.2. Umiejętność orientowania się w terenie turystycznym
3.3. Umiejętność uczestnictwa w zabawach, grach oraz współuczestnictwa w ich organizacji
3.4. Umiejętność użytkowania i konserwacji sprzętu i ekwipunku oraz dbałość o swój organizm
3.5. Umiejętność organizacji własnych przeżyć krajoznawczych
3.6. Postawa kontemplacyjno-poznawcza turysty
3.7. Nastawienie rekreacyjno-rozrywkowe
3.8. Ogólna kultura zachowania się na obszarze turystycznym

Rozdział 4. Proces organizacji imprez turystycznych
4.1. Struktura imprezy turystycznej
4.2. Ważniejsze czynności fazy akwizycji
4.3. Czynności fazy przygotowania
4.4. Faza realizacji imprez turystycznych
4.5. Faza zamknięcia imprezy
4.6. Podsumowanie

Rozdział 5. Typologia i gradacja umiejętności turystów i organizatorów turystyki
5.1. Stopnie opanowania kultury uprawiania turystyki
5.2. Stopnie opanowania umiejętności fazy przygotowania
5.3. Umiejętność fazy zamknięcia imprezy
5.4. Kwalifikacje turystów i osób występujących w roli organizatorów turystyki
5.4.1. Kwalifikacje początkującego turysty
5.4.2. Kwalifikacje wytrawnego turysty
5.4.3. Kwalifikacje instruktora turystyki


Część II. Konkretyzacja treści umiejętności stanowiących kulturę organizacji turystyki

Rozdział 1. Umiejętność fazy akwizycji
1.1. Umiejętność organizacji akwizycji otwartej
1.2. Umiejętność organizacji akwizycji wewnętrznej

Rozdział 2. Umiejętności związane z przygotowaniami do imprezy turystycznej
2.1. Kunszt programowania imprez
2.2. Technika kalkulacji kosztów
2.3. Technika zapewniania usług
2.4. Umiejętność koordynacji całości prac przygotowawczych

Rozdział 3. Umiejętności turystów usprawniające przebieg imprezy turystycznej
3.1. Umiejętność przygotowania się do wycieczki pod względem krajoznawczym
3.2. Umiejętność przygotowania odpowiedniego zestawu sprzętu, ekwipunku i dokumentów
3.3. Umiejętność przygotowania się do imprezy turystycznej od strony kondycyjnej

Rozdział 4. Umiejętności pedagogiczne związane z fazą przygotowania
4.1. Metodyka kształtowania umiejętności przygotowania krajoznawczego
4.2. Metodyka kształtowania umiejętności doboru sprzętu i ekwipunku
4.3. Metodyka kształtowania umiejętności przygotowania kondycji uczestników

Rozdział 5. Umiejętności organizacyjne związane z fazą realizacji imprezy
5.1. Kunszt realizacji imprezy turystycznej
5.2. Technika realizacji usług

Rozdział 6. Umiejętności pedagogiczne instruktorów związane z fazą realizacji imprezy
6.1. Rola metodyki
6.2. Metodyka kształtowania nastawienia rekreacyjno-rozrywkowego
6.3. Metodyka kształtowania umiejętności użytkowania i konserwacji sprzętu i ekwipunku turystycznego oraz wdrażania dbałości o swój organizm przez uczestników wycieczki
6.4. Metodyka kształtowania umiejętności poruszania się w terenie turystycznym
6.5. Metodyka kształtowania umiejętności orientowania się w terenie turystycznym
6.6. Metodyka kształtowania postawy kontemplacyjno-poznawczej
6.7. Metodyka kształtowania kultury ogólnej zachowania się na obszarze turystycznym

Rozdział 7. Umiejętności fazy zamknięcia imprezy turystycznej
7.1. Technika rozliczania finansowego imprezy
7.2. Technika organizacji sposobu zdawania sprzętu turystycznego
7.3. Kunszt organizacji spotkań byłych uczestników imprez turystycznych

Rozdział 8. Kultura organizacji turystyki i strategia jej opanowywania
8.1. Istota kultury organizacji turystyki
8.2. Walory metodologiczne prezentowanej typologii umiejętności turystów i organizatorów imprez
8.3. Strategia opanowywania umiejętności uczestnictwa w ruchu turystycznym
8.4. Zbiorowy wytrawny turysta

Część III. Składniki wiedzy o rzeczywistości turystycznej

Rozdział 1. Wiedza o uprawianiu turystyki
1.1. Podstawowe składniki wiedzy o uprawianiu turystyki
1.2. Potrzeby i motywy uprawiania turystyki oraz warunki do ich realizacji
1.3. Potrzeby turystyczne
1.4. Warunki zaspokajania potrzeb turystów
1.5. Wiedza o turystach
1.6. Wybrane elementy wiedzy o obszarze turystycznym
1.6.1. Różne rozumienia obszaru turystycznego
1.6.2. Sposoby określania składników obszaru o walorach turystycznych
1.6.3. Typologia walorów obszaru lub trasy turystycznej
1.6.4. Wiedza a wiadomości o obszarze turystycznym
1.6.5. Wiedza o obszarze o walorach turystycznych
1.7. Wiedza o stosunkach wymiany materii, energii i informacji zachodzących między turystami a obszarem o walorach turystycznych
1.8. Wiedza o środkach uprawiania turystyki
1.9. Wiedza o powiązaniach organizacyjno-technicznych między środkami uprawiania turystyki a turystami
1.10. Wiedza o dążności do zaspokojenia potrzeb turystów

Rozdział 2. Wiedza o organizacji turystyki
2.1. Wiedza o osobach pełniących funkcje organizatorów turystyki
2.1.1. Kwalifikacje i osobowość agenta biura podróży
2.2. Wiedza o zapotrzebowaniu na imprezy i warunkach do ich zaspokojenia
2.2.1. Podstawowe rodzaje typologii uprawiania turystyki
2.3. Wiedza o stosunkach organizacyjno-opiekuńczych między turystami i potencjalnymi turystami a amatorami lub potencjalnymi organizatorami
2.4. Wiedza o środkach organizacji imprez turystycznych
2.5. Wiedza o powiązaniach organizacyjno-technicznych/technologicznych między organizatorami uprawiania turystyki a środkami organizacji turystyki

Rozdział 3. Wiedza o obsłudze i zarządzaniu turystyką
3.1. Wiedza o obsłudze
3.2. Wiedza o środkach świadczenia usług
3.2.1. Obiekty i urządzenia turystyczne
3.2.2. Obiekty gastronomiczne
3.2.3. Obiekty i urządzenia transportowe
3.2.4. Obiekty i urządzenia do zabaw
3.2.5. Obiekty i urządzenia do czynności o charakterze zobowiązań
3.3. Wiedza o zarządzaniu niezbędna organizatorom imprez turystycznych
3.4. Podsumowanie

Część IV. Proces organizacji imprez turystycznych

Rozdział 1. Faza akwizycji
1.1. Akwizycja środowiskowa
1.2. Akwizycja "wolna"

Rozdział 2. Faza przygotowania imprezy
2.1. Programowanie
2.1.1. Przesłanki programowania imprez turystyki wędrownej
2.1.2. Przesłanki dobrego programu
2.2. Programowanie imprez turystyki wędrownej niewymagających zapewniania usług
2.2.1. Programowanie imprez turystyki kwalifikowanej z wykorzystaniem usług
2.2.2. Programowanie imprez motorowych z zamówionymi usługami
2.3. Przygotowanie się uczestników wycieczki od strony krajoznawczej
2.4. Przygotowanie odpowiedniego zestawu sprzętu, ekwipunku i dokumentów
2.5. Przygotowania do imprezy od strony kondycyjnej
2.6. Działalność przygotowawcza na obszarze recepcji turystów
2.7. Koordynowanie całości prac przygotowawczych
2.8. Funkcja prac przygotowawczych

Rozdział 3. Faza realizacji imprezy turystycznej
3.1. Różnice w pojmowaniu zakresu określenia "realizacja imprezy turystycznej"
3.2. Rodzaje przeżyć turystycznych
3.3. Potrzeba umiaru w przeżyciach turystycznych i jej przełożenie na sposób realizacji programu imprez
3.4. Składniki warunków organizacji turystyki
3.5. Taktyka realizacji imprez turystyki wędrownej
3.6. Techniczna realizacja usług w sytuacjach typowych i nietypowych
3.7. Realizacja imprez turystyki kwalifikowanej

Rozdział 4. Organizacja zwiedzania i zabaw
4.1. Organizacja przeżyć krajoznawczych
4.2. Zabawa w badanie obszaru turystycznego
4.3. Formy zabawowe utrwalania wiedzy krajoznawczej
4.4. Organizacja aktywności zabawowej
4.5. Organizacja gier i zabaw

Rozdział 5. Faza zamknięcia imprezy turystycznej
5.1. Niezbędne czynności zamykające imprezę

Rozdział 6. Skutki uczestniczenia w ruchu turystycznym
6.1. Skutki uprawiania turystyki

Uwagi końcowe
Literatura


176 stron, B5, miękka oprawa

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022