ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

EKONOMIA I PRAWO W HOTELARSTWIE


KUCHARCZYK M. MITURA E.

wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2009, wydanie I

cena netto: 34.70 Twoja cena  32,97 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Podręcznik Ekonomia i prawo w hotelarstwie został napisany zgodnie ze standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa.

Ćwiczenia i zadania o różnym stopniu trudności zawarte w podręczniku pozwalają na dobre zrozumienie i utrwalenie przedstawionych zagadnień oraz praktyczne przyswajanie wiedzy. Wzbudzają ciekawość i zachęcają do poszerzania wiadomości. Podręcznik napisany jest przystępnym językiem. Zawiera wykaz literatury do samodzielnego poszerzania wiedzy oraz słowniczek ważnych terminów.

Podręcznik składa się z trzech podstawowych części: ekonomicznej, rachunkowej i prawnej.

Treści zamieszczone w podręczniku uwzględniają stan prawny na 31.08.2009 r.


Spis treści:

Wstęp

Rozdział 1. Podstawowe pojęcia ekonomiczne

1.1. Potrzeby, usługi, dobra

1.2. Rynek

   1.2.1. Rodzaje i funkcje rynku

   1.2.2. Czynniki kształtujące popyt

   1.2.3. Czynniki kształtujące podaż

   1.2.4. Cena równowagi rynkowej

1.3. Kondycja gospodarcza kraju

   1.3.1. Rodzaje i elementy czynników wytwórczych

   1.3.2. Zasady funkcjonowania gospodarki narodowej

   1.3.3. Produkt krajowy brutto i produkt narodowy brutto

   1.3.4. Stopa wzrostu PKB. Bezrobocie. Inflacja

1.4. Przedmiot działalności gospodarczej

   1.4.1. Europejska Klasyfikacja Działalności (EKD)

   1.4.2. Sektory gospodarki według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD)

Rozdział 2. Działalność gospodarcza w hotelarstwie

2.1. Formy organizacyjno-prawne funkcjonowania przedsiębiorstw hotelarskich

   2.1.1. Spółka osobowa

      2.1.1.1. Spółka jawna

      2.1.1.2. Spółka partnerska

      2.1.1.3. Spółka komandytowa

      2.1.1.4. Spółka komandytowo-akcyjna

   2.1.2. Spółka kapitałowa

      2.1.2.1. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

      2.1.2.2. Spółka akcyjna

   2.1.3. Spółka cywilna

   2.1.4. Systemy i sieci hotelowe

   2.1.5. Franchising w hotelarstwie

2.2. Etapy podejmowania działalności gospodarczej

   2.2.1.Wpis do ewidencji działalności gospodarczej

   2.2.2. Zgłoszenie w Urzędzie Statystycznym

   2.2.3. Zgłoszenie w urzędzie skarbowym

   2.2.4. Zgłoszenie do ubezpieczeń społecznych w zakładzie ubezpieczeń społecznych

   2.2.5. Wykonanie pieczątki

   2.2.6. Założenie rachunku bankowego

   2.2.7. Zgłoszenia do nadzoru sanitarnego, przeciwpożarowego, inspekcji pracy

   2.2.8. Podejmowanie działalności przez przedsiębiorców polskich w krajach Unii Europejskiej

   2.2.9. Dokumenty niezbędne do podejmowania i prowadzenia działalności hotelarskiej

2.3. Rynek pracy w hotelarstwie

   2.4. Czas pracy pracownika hotelu, harmonogramy prac. Urlopy

   2.4.1. Rodzaje i systemy wynagrodzenia za pracę

   2.4.2. Regulamin pracy

Rozdział 3. Podstawy rachunkowości w hotelarstwie
 3.1. Funkcje, przedmiot i zadania rachunkowości w hotelarstwie

3.2. Wewnętrzne i międzynarodowe regulacje prawne dotyczące rachunkowości

Rozdział 4. Majątek przedsiębiorstwa hotelarskiego i źródła jego finansowania

4.1. Charakterystyka i klasyfikacja majątku trwałego oraz majątku obrotowego

4.2. Zasady wyceny składników majątkowych

4.3. Majątek własny i obcy przedsiębiorstwa hotelarskiego

4.4. Pasywa. Fundusze i kapitały

4.5. Bilans majątkowy

4.6. Istota inwentaryzacji oraz jej związek z bilansem majątkowym

Rozdział 5. Ewidencja księgowa operacji gospodarczych

5.1. Klasyfikacja operacji gospodarczych

5.2. Rodzaje kont, ich układy graficzne oraz zasady ich finansowania

5.3. Dokumentacja księgowa operacji gospodarczych. Ewidencja środków pieniężnych
i rozrachunków

5.4. Księgowanie operacji gospodarczych z zastosowaniem różnych form księgowania

5.5. Tradycyjne formy prowadzenia ewidencji księgowej

5.6. Rozliczanie i księgowanie list płac

Rozdział 6. Podstawowe pojęcia z zakresu prawa

6.1. Pojęcie prawa, normy prawnej oraz przepisu prawnego

6.2. Stosunek prawny i jego elementy

6.3. Zdarzenia prawne oraz czynności prawne

6.4. Podmioty prawa. Zdolność prawna i zdolność do czynności prawnych

6.5. Prawo własności oraz ograniczone prawa rzeczowe

Rozdział 7. Umowy cywilnoprawne w hotelarstwie

7.1. Pojęcie i rodzaje umów cywilnoprawnych

7.2. Wybrane rodzaje umów cywilnoprawnych

   7.2.1. Umowa o dzieło

   7.2.2. Umowa zlecenia

   7.2.3. Umowa najmu

   7.2.4. Umowa użyczenia

   7.2.5. Umowa dzierżawy

7.3. Umowa przechowania

7.4. Umowa między hotelem a biurem podróży

7.5. Umowa hotelowa

   7.5.1. Odszkodowanie za niedotrzymanie warunków umowy hotelowej

   7.5.2. Odpowiedzialność cywilnoprawna za rzeczy wniesione do hotelu przez gościa hotelowego

   7.5.3. Prawo zastawu

Rozdział 8. Prawo pracy w hotelarstwie

8.1. Zagadnienia wstępne z zakresu prawa pracy

8.2. Stosunek pracy

   8.2.1. Pojęcie i nawiązanie stosunku pracy

   8.2.2. Umowa o pracę

8.3. Podstawowe prawa i obowiązki stron stosunku pracy

8.4. Efektywne poszukiwanie pracy oraz dokumenty aplikacyjne

8.5. Przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska

Rozdział 9. Uregulowania prawa międzynarodowego w zakresie świadczenia usług hotelarskich

Bibliografia

Przypisy


248 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022