Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w
zawodzie technik hotelarstwa.
Spis treści:
Wstęp
Rozdział 1 Hotelarstwo wczoraj i dziś
1.1. Historia rozwoju hotelarstwa
1.1.1. Hotelarstwo na świecie
1.1.2. Współczesne kierunki rozwoju hotelarstwa
1.1.3. Niekonwencjonalne obiekty noclegowe
1.2 Hotelarstwo w Polsce
Rozdział 2 Estetyka, Etykieta, Etyka (3E) w zawodzie hotelarza
2.1. Predyspozycje psychofizyczne i intelektualne hotelarza
2.2. Sylwetka wzorowego hotelarza
2.3. Kultura obsługi gościa hotelowego (hotelarski savoir vivre)
2.4. Formy komunikowania się z gościem
2.5. Zasady etyki zawodowej
Rozdział 3 Klasyfikacja i kategoryzacja bazy noclegowej
3.1. Pojęcia dotyczące standaryzacji
3.2. Kategoryzacja bazy noclegowej w Europie
3.3. Regulacje prawne w kategoryzacji bazy noclegowej w Polsce
3.4. Kategoryzacja bazy noclegowej w Polsce
Rozdział 4 Organizacja hotelarstwa
4.1. Gestorzy bazy noclegowej w Polsce
4.2. Światowe organizacje gospodarcze w hotelarstwie
4.3. Międzynarodowe łańcuchy i systemy hotelarskie w Polsce
4.4. Polskie sieci hotelowe
4.5. Międzynarodowe i krajowe organizacje hotelarskie
4.6. Współpraca branży hotelarskiej z organizacjami turystycznymi
Rozdział 5 Usługi hotelarskie
5.1. Rodzaje usług świadczonych przez zakłady hotelarskie
5.2. Obiekty i urządzenia rekreacyjne
5.3. Zespoły wielofunkcyjne w hotelach
5.4. Usługi hotelarskie w środkach transportu
Rozdział 6 Wyposażenie techniczne hotelu
6.1. Funkcje użytkowe budynku hotelowego
6.2. Wyposażenie obiektu w instalacje i urządzenia techniczne
6.2.1. Instalacja elektryczna
6.2.2. Instalacja wodna
6.2.3. Instalacja kanalizacyjna
6.2.4. Instalacja grzewcza
6.2.5. Wentylacja pomieszczeń
6.2.6. Instalacja odgromowa
6.3. Wyposażenie obiektu w dodatkowe instalacje i urządzenia techniczne
6.3.1. Klimatyzacja pomieszczeń
6.3.2. Instalacja centralnego odkurzania
6.3.3. Instalacja telefoniczna
6.3.4. Instalacja komputerowa
6.3.5. Instalacja telewizyjna
6.3.6. Telewizja dozorowa
6.3.7. Telewizja przemysłowa
6.3.8. System kontroli dostępu
6.3.9. System centralnego klucza
6.3.10. System sygnalizacji włamania i napadu
6.4. Zabezpieczenie przeciwpożarowe obiektów hotelarskich
6.5. Wpływ obiektów hotelarskich na środowisko
Rozdział 7 Dział techniczny
7.1. Struktura organizacyjna działu technicznego
7.2. Funkcja pralni w hotelu
7.3. Komunikacja wewnętrzna w hotelu i transport zewnętrzny
7.4. Garaże i parkingi
7.5. Udostępnianie obiektów hotelarskich osobom niepełnosprawnym.
Literatura
Przepisy prawne Adresy internetowe Zdjęcia
154 strony, oprawa miękka