ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 37.60 35,72   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

MARKETING USŁUG HOTELARSKICH PODRĘCZNIK TECHNIK HOTELARSTWA


STEFAŃSKI A.

wydawnictwo: REA , rok wydania 2009, wydanie I

cena netto: 37.60 Twoja cena  35,72 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Książka kierowana jest do osób związanych lub zainteresowanych skutecznym marketingiem usług hotelarskich w aspekcie praktycznym czyli wszystkim hotelarzom, jak również uczniom/studentom szkół i uczelni hotelarskich.


Spis treści:

Wstęp


Rozdział I.Podstawowe wiadomości o marketingu i rynku usług hotelarskich
1.1. Pojęcie słowa "marketing"
1.2. Podstawowe orientacje marketingowe
1.3. Pojęcie "rynek" i "mechanizm rynkowy"
1.4. Podmioty rynku
1.5. Elementy rynku
1.6. Segmentacja rynku
1.7. Postępowanie nabywców - typologia zachowań
1.8. Koszty utraty klientów.


Rozdział II. Instrumenty marketingu
2.1. Pojęcie "marketing mix"
2.2. Klasyfikacja produktu / usługi.
2.3. Produkt (usługa) i jego warstwy
2.4. Polityka kształtowania produktu (usługi) i wyrabiania marki
2.5. Znaczenie i miejsce serwisu w marketingu
2.6. Cykl życia produktu (usługi) na rynku
2.7. Strategie wprowadzania produktu (usługi) na rynek
2.8. Ana1iza portfelowa
2.9. Rodzaje cen
2.10. Rodzaje rabatów
2.11. Funkcje cen i strategie cenowe
2.12. Kształtowanie warunków transakcji
2.13. Przegląd cenników hotelowych na lokalnym rynku.
2.14. Inicjowanie i reagowanie na zmiany cen
2.15. Istota I miejsce dystrybucji w marketingu mix
2.16. Rodzaje kanałów dystrybucji
2.17. Strategie dystrybucji
2. 18. Zalety i wady pośredników handlowych
2. l9. Penetracja rynku
2.20. Logistyka dystrybucji
2.21. Zastosowanie systemów logistycznych w hotelarstwie
2.22. Wpływ dystrybucji na poziom zapasów
2.23. Definicja i cele promocji
2.24. Elementy promocji mix
2.25.Problemy związane z projektowaniem reklam
2.26. Model MDA
2.27. Rodzaje reklam
2.28. Reklama zewnętrzna OUTDOOR
2.29. Rodzaje kampanii reklamowych
2.30. Projekt kampanii reklamowej hotelu
2.31. Mierżenie skuteczności reklamy
2.32. Public relations jako element promocji
2.33. Metody aktywizacji sprzedaży
2.34. Piąty element - ludzie
2.35. Analiza umiejętności pracowników hotelu
2.36. Pojęcie negocjacji
2.37. Plan negocjacji
2.38. Przebieg procesu negocjacji.


Rozdział III. Badania marketingowe
3.1. Przedmiot i cel badań marketingowych
3.2. Marketingowy system informacji
3.3. Metody badań
3.4. Metody budowania kwestionariusza
3.5. Rodzaje skal pomiarowych.
3.6. Badania marketingowe usług hotelarskich
3.7. Metody pośrednich pomiarów sondażowych
3.8. Projekt ankiety pocztowej
3.9. Projekt kwestionariusza wykładanego w pokoju hotelowym
3.10. Redakcja i zliczanie danych


Rozdział IV.Zarządzanie marketingowe w przedsiębiorstwach hotelarskich
4.1. Misja i cel przedsiębiorstwa hotelarskiego
4.2. Podstawowe koncepcje w zarządzaniu marketingowym
4.3. Organizacja działu marketingu
4.4. Zarządzanie różnicowaniem usług
4.5. Zarządzanie jakością usług i wydajnością
4.6. Analiza SWOT
4.7. Marketing wewnętrzny personelu
4.8. Kontrola działalności marketingowej


Rozdział V.Planowanie działalności marketingowej
5.1. Rodzaje planowania
5.2. Planowanie marketingowe
5.3. Planowanie strategii produktu (usługi)
5.4. Planowanie strategii ceny
5.5. Planowanie strategii dystrybucji
5.6. Planowanie strategii promocji
5.7. Planowanie strategii w zatrudnieniu
5.8. Planowanie strategii badania marketingowego
5.9. Elementy planu marketingowego
5.10. Opracowanie planu marketingowego


Rozdział VI. Mierniki oceny działalności hotelarskiej
6.1. Mierniki ilościowe.
6.2. Mierniki jakościowe
6.3. Mierniki wartościowe
6.4. Zadania na wskaźnikach


Załącznik bibliografia


210 stron, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022