ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 37.55 35,67   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

OBSŁUGA GOŚCI KONSUMENTÓW 2 PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU KELNER


SZAJNA R. ŁAWNICZAK D. ZIAJA A.

wydawnictwo: REA , rok wydania 2009, wydanie I

cena netto: 37.55 Twoja cena  35,67 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Część druga zawiera wiedzę z zakresu:

- organizacji obsługi gości w pokojach hotelowych
- technik podawania potraw kuchni różnych narodów
- serwisu specjalnego oraz przygotowania nakryć specjalnych
- planowania i organizacji przyjęć okolicznościowych
- systemów rozliczeń kelnerskich
- elementów protokołu dyplomatycznego
- rozwiązywania sytuacji problemowych w pracy
- organizacji baru i pracy barmana


Spis treści:

I ORGANIZACJA OBSŁUGI GOŚCI W POKOJU HOTELOWYM
1. OBSŁUGA ROOM SERVICE
2. FORMY SKŁADANIA ZAMÓWIENIA PRZEZ GOŚCI
3. ZASADY OBSŁUGI GOŚCI W POKOJU HOTELOWYM
4. ZASADY ROZLICZANIA KELNERA Z GOŚĆMI HOTELOWYMI


II. PODAWANIE POTRAW KUCHNI RÓŻNYCH NARODÓW
1. KUCHNIA ANGIELSKA
2. KUCHNIA BUŁGARSKA
3. KUCHNIA CHIŃSKA
4. KUCHNIA FRANCUSKA
5. KUCHNIA HISZPAŃSKA
6. KUCHNIA NIEMIECKA
7. KUCHNIA ROSYJSKA
8. KUCHNIA WĘGIERSKA
9. KUCHNIA WŁOSKA
10. KUCHNIA ŻYDOWSKA


III.SERWIS SPECJALNY
1. SERWIS SPECJALNY
1.1. Sprzęt do przygotowywania potraw w obecności gości
2. PRZYGOTOWYWANIE POTRAW PRZY STOLIKU GOŚCI
2.1. Tranżerowanie
2.2. Filetowanie ryb
2.3. Flambirowanie
2.4. Przygotowanie przystawek
2.5. Dzielenie owoców
2.6. Przygotowanie napojów
3. NAKRYCIA SPECJALNE
3.1. Nakrycie do homara
3.2. Nakrycie do raków
3.3. Nakrycie do ślimaków
3.4. Nakrycie do ostryg
3.5. Nakrycie do kawioru
3.6. Nakrycie do fondue
3.7. Nakrycie do karczochów
3.8. Nakrycie do szparagów
3.9. Nakrycie do spaghetti


IV. ORGANIZACJA OBSŁUGI PRZYJĘĆ OKOLICZNOŚCIOWYCH
1. RODZAJE I CHARAKTERYSTYKA PRZYJĘĆ OKOLICZNOŚCIOWYCH
1.1. Przyjęcia stojące
1.2. Przyjęcia zasiadane
1.3. Przyjęcia mieszane
2. TECHNIKA I FORMA PRZYJMOWANIA ZLECEŃ NA PRZYJĘCIA OKOLICZNOŚCIOWE
2.1. Przyjmowanie zlecenia na organizację przyjęcia
3. ZASADY ORGANIZACJI PRZYJĘĆ
4. PLANOWANIE MENU NA PRZYJĘCIA
5. TECHNIKA USTAWIANA STOŁÓW W ZALEŻNOŚCI OD RODZAJU PRZYJĘCIA .
6. PRZYGOTOWANIE SALI, NAKRYWANIE I DEKORACJA STOŁÓW
7. ROZMIESZCZENIE GOŚCI PRZY STOLE
7.1. Zasady rozmieszczania uczestników przyjęć rodzinnych
8. TECHNIKI OBSŁUGI GOŚCI
9. ZASADY ROZLICZANIA PRZYJĘĆ OKOLICZNOŚCIOWYCH
10. ORGANIZACJA WYŻYWIENIA GRUP TURYSTYCZNYCH, UCZESTNIKÓW KONGRESÓW I KONFERENCJI
11. ORGANIZACJA I OBSŁUGA KONFERENCJI
12. CATERING


V. SYSTEMY ROZLICZEŃ KELNERSKICH
1. BONOWANE
2. SPOSOBY ROZLICZANIA Z KONSUMENTAMI - WYSTAWIANIE RACHUNKÓW
3. FORMY PŁATNOŚCI
4. ROZLICZENIA PRACOWNIKÓW OBSŁUGI Z ZAKŁADEM


VI. ELEMENTY PROTOKOŁU DYPLOMATYCZNEGO PODCZAS OBSŁUGI GOŚCI
1. REGUŁY PROTOKOŁU DYPLOMATYCZNEGO
2. FORMY DYPLOMATYCZNYCH PRZYJĘĆ OKOLICZNOŚCIOWYCH
3. ZASADY ROZMIESZCZANIA UCZESTNIKÓW PRZYJĘĆ OFICJALNYCH
4. ROLA DOBRYCH OBYCZAJÓW W STOSUNKACH MIĘDZYLUDZKICH
4.1. Savoir-vivre na co dzień
4.2. Savoir-vivre na płaszczyźnie zawodowej


VII. ROZWIĄZYWANIE SYTUACJI PROBLEMOWYCH W PRACY
1. PRZYCZYNY KONFLIKTÓW W ZAKŁADZIE PRACY I SPOSOBY ICH ROZWIĄZYWANIA
1.1. Konflikty. Rodzaje i źródła konfliktów
1.2. Przebieg konfliktu
1.3. Style rozwiązywania konfliktów
2. POSTĘPOWANIE Z TRUDNYM KONSUMENTEM
2.1. Typy temperamentów
2.2. Postępowanie z trudnym konsumentem


VIII. BAR
1. BAR MIEJSCE PRACY BARMANA
1.1. Sylwetka barmana
1.2. Akcesoria barmańskie
1.3. Szkło barowe
2. CHARAKTERYSTYKA NAPOJÓW MIESZANYCH
2.1. Klasyfikacja napojów mieszanych
2.2. Short drinki
2.3. Long drinki
2.4. Soft drinki
2.5. Diverse drinks
2.6. Diet drinks
2.7. Hot drinks
3. RECEPTURY NAPOJÓW
3.1. Składniki napojów mieszanych
3.2. Łączenie składników
3.3. Miary barowe
3.4. Zapis receptur
3.5. Wybrane receptury napojów mieszanych
4. TECHNIKA PRACY BARMANA
Literatura


194 strony, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022