ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 35.50 33,73   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

OBSŁUGA RUCHU TURYSTYCZNEGO CZĘŚĆ 1 PODRĘCZNIK


PEĆ M. MICHNIEWICZ I.

wydawnictwo: REA , rok wydania 2010, wydanie I

cena netto: 35.50 Twoja cena  33,73 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik obsługi turystycznej na poziomie technikum i szkoły policealnej.

W części pierwszej przedstawiono:

·          - kulturę obsługi i etykę zawodu,

·          - działalność i organizację biura podróży,

·          - bazę noclegową w turystyce.

 Treści zawarte w podręczniku podane są w przystępny sposób, natomiast liczne pytania i ćwiczenia umożliwiają łatwiejsze przyswajanie przedstawionych zagadnień.


Spis treści:

WSTĘP

Rozdział I. KULTURA OBSŁUGI I ETYKA ZAWODU
1. Sylwetka zawodowa pracownika turystyki
2. Kultura osobista
3. Kryteria doboru pracowników do obsługi ruchu turystycznego
4. Kultura obsługi klienta
5. Asertywność w turystyce
6. Zasady komunikowania się z klientem
7. Turystyczny kodeks etyczny
8. Zasady współpracy w zespole
9. Metody rozwiązywania konfliktów
10. Typy osobowości

Rozdział II. DZIAŁALNOŚĆ I ORGANIZACJA BIURA PODRÓŻY
1. Przepisy prawa dotyczące działalności turystycznej
2. Biura podróży - rys historyczny. Definicje
3. Biura podróży wg ustawy o usługach turystycznych
4. Organizowanie biura podróży
5. Działalność regulowana w turystyce
6. Formy zabezpieczeń finansowych dla organizatorów
i pośredników turystycznych
7. Rodzaje działalności turystycznej
8. Struktura biura podróży
9. Stanowiska pracy w biurze podróży
10. Wyposażenie biura podróży
11. Odpowiedzialność biura podróży za niewywiązanie się z umów
12. Współpraca biura podróży z usługodawcami
13. Internetowe biura podróży
14. Regulamin biura podróży
15. Bezpieczeństwo i higiena pracy
16. Procedury udzielania pierwszej pomocy

Rozdział III. BAZA NOCLEGOWA W TURYSTYCE
1. Przepisy prawa dotyczące świadczenia usług noclegowych
2. Baza noclegowa w Polsce
3. Baza noclegowa na świecie
4. Podstawowe pojęcia stosowane w hotelarstwie
5. Podział obiektów noclegowych
6. Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich
7. Wymagania kategoryzacyjne
8. Przepisy meldunkowe
9. Gość hotelowy. Specjalizacja w hotelarstwie
10. Gestorzy bazy noclegowej
11. Organizacje marketingowe polskich hoteli
12. Zakres usług świadczonych w obiektach hotelarskich
13. Usługi podstawowe i dodatkowe
14. Usługi noclegowe w obiektach ruchomych
15. Struktura organizacyjna obiektu hotelarskiego.
Stanowiska pracy w hotelu
16. Rodzaje rezerwacji
17. Współpraca biur podróży z obiektami noclegowymi
18. Kodeks Postępowania Praktycznego

BIBLIOGRAFIA


216 stron, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022