Obsługa informatyczna w hotelarstwie z płytą CD Podręcznik
przeznaczony do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum i szkoły
policealnej
Treści zawarte w podręczniku są podzielone na trzy rozdziały:
technika komputerowa w hotelarstwie,
użytkowe programy specjalistyczne,
praca biurowa.
W rozdziale pierwszym przedstawiono: organizację stanowiska pracy, budowę
sprzętu komputerowego, obsługę informatyczną w obiektach hotelarskich, oprogramowanie
komputerowe, pakiet MS Office, Internet, pocztę elektroniczną, techniki biegłego
pisania na klawiaturze komputerowej.
Rozdział drugi omawia programy hotelowe przeznaczone do wspomagania pracy
personelu w recepcji oraz kadry zarządzającej hotelem. Korzystanie z programu pozwala na
zmniejszenie liczby pomyłek, łatwiejszą kontrolę nad rozliczeniami oraz szybki i
całościowy dostęp do bieżących i archiwalnych danych.
Na rynku dostępne są różne programy hotelowe. Materiał w podręczniku opracowany jest
na podstawie funkcjonowania programu hotelowego CHART.
Gdy hotel połączony jest z obiektem gastronomicznym, istnieje możliwość połączenia
programu hotelowego z programem gastronomicznym, np. Gastro POS.
Rozdział trzeci obejmuje zagadnienia dotyczące funkcji i zadań sekretariatu,
wyposażenia sekretariatu, obsługi sprzętu biurowego, kultury obsługi klienta, zasad
sporządzania pism, zasad prowadzenia korespondencji, obiegu i przechowywania informacji,
sporządzania CV i listu motywacyjnego.
Zaletą podręcznika jest jego logiczna budowa, przejrzystość i atrakcyjna szata
graficzna.
Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową oraz standardami
wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa.
Do podręcznika dołączono płytę CD-ROM, na której znajduje się wersja edukacyjna
programu hotelowego CHART.
288 stron, B5, oprawa miękka