Żywienie człowieka
Słownik terminologiczny
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik
terminów żywieniowych.
Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu:
podstawowe pojęcia żywieniowe;
składniki odżywcze;
jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę
odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia;
wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.
W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest
związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o
warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii
Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić
posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.
Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy
kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi
zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie
w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich
zainteresowanych tym tematem.
150 stron, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka