ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PODSTAWY HOTELARSTWA I USŁUGI DODATKOWE


DROGOŃ W. GRANECKA-WRZOSEK B.

wydawnictwo: WSIP , rok wydania 2014, wydanie I

cena netto: 60.70 Twoja cena  57,67 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Podstawy hotelarstwa i usługi dodatkowe

Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa

Szkoła ponadgimnazjalna. Kwalifikacja T.12.3


Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa realizujący treści z zakresu części 3 kwalifikacji T.12 (Organizacja usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie).

Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności przyjmowania i realizacji zamówień usług dodatkowych, ich organizowania, sporządzania odpowiedniej dokumentacji, rozróżniania kategorii i form turystyki oraz klasyfikowania obiektów hotelarskich.

Wiedza teoretyczna jest wsparta licznymi przykładami, dokumentami, ćwiczeniami i ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej zastosowania.


Wstęp

1. Podstawowe pojęcia z zakresu turystyki. Historia turystyki
1.1. Podstawowe pojęcia i definicje z zakresu turystyki
1.2. Zarys historii rozwoju turystyki
1.2.1. Etapy rozwoju turystyki światowej
1.2.2. Zarys historii turystyki w Polsce

2. Czynniki i kierunki rozwoju współczesnej turystyki
2.1. Przegląd czynników wpływających na rozwój turystyki
2.2. Motywy podróżowania jako czynnik stymulujący rozwój turystyki i hotelarstwa

3. Klasyfikacja turystyki. Polskie i światowe organizacje turystyczne
3.1. Formy i kategorie turystyki według Światowej Organizacji Turystyki Narodów Zjednoczonych (UNWTO)
3.2. Organizacje turystyczne

4. Rodzaje turystyki i turystów
4.1. Funkcje turystyki
4.2. Rodzaje turystyki
4.3. Typologia turystów

5. Historia hotelarstwa
5.1. Zarys historii hotelarstwa na świecie
5.2. Zarys historii hotelarstwa w Polsce
5.3. Prekursorzy współczesnego hotelarstwa

6. Baza noclegowa - kategoryzacja i klasyfikacja
6.1. Ustawa o usługach turystycznych
6.2. Kategoryzacja obiektów hotelarskich
6.3. Klasyfikacja obiektów świadczących usługi hotelarskie
6.3.1. Klasyfikacja bazy noclegowej według UNWTO
6.3.2. Klasyfikacja bazy noclegowej według Ustawy o usługach turystycznych
6.3.3. Klasyfikacja bazy noclegowej według GUS-u
6.3.4. Inne kryteria klasyfikacji
6.3.5. Przegląd wybranych rodzajów obiektów hotelarskich

7. Stan i struktura hotelarstwa polskiego
7.1. Baza noclegowa w Polsce i jej wykorzystanie
7.1.1. Wykorzystanie bazy noclegowej
7.1.2. Rozmieszczenie zasobów bazy noclegowej
7.1.3. Porównania międzynarodowe
7.2. Gestorzy bazy noclegowej w Polsce
7.3. Kierunki rozwoju hotelarstwa polskiego i światowego
7.3.1. Warunki rozwoju hotelarstwa
7.3.2. Kierunki rozwoju hotelarstwa w Polsce
7.3.3. Kierunki rozwoju hotelarstwa światowego

8. Współczesne systemy i sieci hotelowe w Polsce i na świecie
8.1. Podstawowe pojęcia i definicje
8.2. Historia i charakterystyka MSH działających na rynkach światowych
8.3. Hotele systemowe w Polsce
8.4. Największe na świecie systemy hotelarskie
8.5. Rozmieszczenie terytorialne hoteli systemowych w Polsce
8.6. InterContinental Hotels Group (IHG). Krótka charakterystyka największego systemu hotelowego na świecie

9. Piony funkcjonalne współczesnego hotelu
9.1. Dyrekcja, kierownictwo, administracja. Komórki funkcjonalne i pomocnicze
9.2. Otoczenie
9.3. Budynek lub zespół budynków
9.4. Recepcja (hali hotelowy)
9.5. Komunikacja wewnętrzna w obiekcie hotelarskim
9.6. Część mieszkalna i służba pięter
9.7. Zespół gastronomiczny
9.8. Zespół rekreacyjno-wypoczynkowy
9.9. Zespół handlowo-usługowy
9.10. Zespół wielofunkcyjny

10. Schemat organizacyjny w hotelu
10.1. Podstawowe wiadomości
10.2. Rodzaje struktur organizacyjnych
10.3. Celowość i racjonalność struktury
10.4. Podstawowe komórki organizacyjne w hotelu
10.5. Schemat opisu stanowiska pracy
10.6. Systemy organizacyjne w hotelarstwie
10.7. Schemat organizacyjny - przykłady

11. Przystosowanie obiektu hotelarskiego do obsługi osób niepełnosprawnych
11.1. Pojęcie osób niepełnosprawnych
11.2. Rodzaje niepełnosprawności
11.3. Prawo a niepełnosprawność
11.4. Kryteria dostępności obiektu hotelarskiego dla osób niepełnosprawnych
11.5. Bariery w obiektach hotelarskich, które napotykają osoby niepełnosprawne poruszające się za pomocą wózka inwalidzkiego
11.6. Przystosowanie obiektu hotelarskiego do potrzeb osób z dysfunkcją wzroku
11.7. Przystosowanie obiektu hotelarskiego do potrzeb osób z niepełnosprawnością narządu słuchu
11.8. Przystosowanie poszczególnych zespołów funkcjonalnych hotelu do obsługi osób niepełnosprawnych

12. Standaryzacja obiektów hotelarskich. Organizacje hotelarskie
12.1. Standaryzacja obiektów hotelarskich
12.1.1. Podstawowe pojęcia i definicje
12.1.2. Metody oceniania jakości usług hotelarskich i sposoby oddziaływania na ich poziom
12.2. Organizacje hotelarskie

13. Usługi hotelarskie
13.1. Podstawowe pojęcia i definicje
13.2. Cechy usług hotelarskich
13.3. Czynniki decydujące o poziomie usług obiektu
13.4. Podział usług hotelarskich
13.5. Usługa hotelarska i regulacje prawne
13.6. Potrzeby człowieka a usługi hotelarskie

14. Współpraca obiektów hotelarskich z biurami podróży
14.1. Rodzaje umów między hotelami a biurami podróży
14.2. Kodeks postępowania praktycznego
14.3. Rola informacji turystycznej w obiektach hotelarskich.
14.4. Hotel i pilot wycieczek
14.5. Hotel i przewodnik turystyczny
14.6. Hotel i przewoźnik

15. Usługi hotelarskie w środkach transportu
15.1. Usługi hotelarskie w transporcie kolejowym
15.2. Usługi hotelarskie w transporcie morskim
15.3. Usługi hotelarskie w transporcie lotniczym
15.4. Specyficzne rodzaje zakładów hotelarskich w środkach transportu lądowego i wodnego

16. Usługi dodatkowe - podstawowe wiadomości
16.1. Podział usług dodatkowych
16.2. Zakres usług dodatkowych w obiektach hotelarskich
16.2.1. Usługi dla biznesu
16.2.2. Usługi rekreacyjne i sportowe
16.2.3. Usługi rehabilitacyjne
16.2.4. Usługi odnowy biologicznej SPA i wellness
16.2.5. Usługi w zakresie opieki nad dziećmi
16.2.6. Usługi specjalne

17. Technika przygotowania usług dodatkowych do sprzedaży i realizacji
17.1. Przygotowanie oferty
17.1.1. Zasady tworzenia oferty usług dodatkowych
17.2. Sposoby prezentowania i promocja oferty
17.2.1. Zasady i formy przyjmowania zamówień na usługi dodatkowe
17.3. Sprzedaż usług dodatkowych
17.3.1. Przygotowanie i sprzedaż pakietów usług
17.3.2. Zasady odpłatności za usługę
17.3.3. Sposób obliczania ceny za usługę w składanej ofercie. Kosztorys i kalkulacja. Faktura
17.4. Dokumentacja zamówień i realizacji usług dodatkowych na przykładzie usług dla biznesu
17.5. Przyjęcie usługi do realizacji i procedury świadczenia usług dodatkowych
17.6. Procedury i instrukcje

18. Wyposażenie niezbędne do świadczenia usług hotelarskich
18.1. Instalacje i urządzenia techniczne w obiektach hotelowych
18.2. Urządzenia związane z bezpieczeństwem gości

19. Ochrona środowiska, ochrona ppoż. i BHP
19.1. Ochrona środowiska
19.2. Ochrona przeciwpożarowa
19.3. Przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy

Załączniki
Wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim
Bibliografia
Przepisy prawne
Polecane strony internetowe


304 strony, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022