ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

TOWAROZNAWSTWO WYROBÓW NIEŻYWNOŚCIOWYCH PODRĘCZNIK


MILLER P. RAWDANOWICZ H.

wydawnictwo: WSIP , rok wydania 2009, wydanie VI

cena netto: 43.10 Twoja cena  40,95 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Towaroznawstwo wyrobów nieżywnościowych

podręcznik


Podręcznik zawiera wiadomości zgodne z podstawą programową kształcenia w zawodzie technik handlowiec na poziomie technikum i szkoły policealnej.

Omówiono w nim wyroby ceramiczne, wybrane materiały budowlane, szkło i wyroby szklane,wybrane artykuły elektrotechniczne, zmechanizowany sprzęt gospodarstwa domowego, papier i wyroby papiernicze, surowce przemysłu włókienniczego, wyroby odzieżowe, obuwie, środki piorące i wybrane artykuły chemii gospodarczej, artykuły kosmetyczno-perfumeryjne oraz gumę i tworzywa sztuczne. Podano metody organoleptycznej oceny wybranych grup artykułów przemysłowych.

W publikacji uwzględniono najnowszy stan wiedzy, klasyfikację wyrobów wg systemu Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług. Zastosowano formy aktywizujące i motywujące uczniów do pracy (ćwiczenia, pytania kontrolne, tabele właściwości różnych materiałów umożliwiające ich porównanie i identyfikację).

W porównaniu z wydaniem IV treść podręcznika została uaktualniona zgodnie ze zmieniającymi się przepisami i ustawami, zmieniono szatę graficzną, uzupełniono wykaz literatury oraz wzbogacono pytania o nowe formy testowe.


1 . Surowce i wyroby włókiennicze      
1.1. Surowce włókiennicze i ich klasyfikacja    
1.1.1  Klasyfikacja włókien              
1.1.2. Włókna naturalne roślinne            
1.1.3. Włókna naturalne zwierzęce           
1.1.4. Włókna naturalne mineralne            
1.1.5. Włókna chemiczne sztuczne             
1.1.6. Włókna chemiczne syntetyczne           
1.1.7. Włókna chemiczne nieorganiczne        
1.1.8. Mikrowłókna                
1.1.9. Oznaczanie surowców włókienniczych   
1.2. Nitki i zasady ich otrzymywania              
1.2.1 Nitki z włókien odcinkowych — przędza        
1.2.2. Nitki z włókien ciągłych — jedwabie      
1.2.3. Właściwości nitek i ich wpływ na jakość wyrobów włókienniczych 
1.3. Płaskie wyroby włókiennicze                   
1.3.1  Tkaniny                    
1.3.2. Dzianiny                       
1.3.3. Włókniny i przędziny                
1.3.4. Inne materiały odzieżowe            
1.4. Wyroby odzieżowe                  
1.4.1 Dobór materiału odzieżowego            
1.4.2. Produkcja odzieży                  
1.4.3. Wielkości odzieży                
1.4.4. Ocena jakościowa i odbiór jakościowy odzieży       
1.4.5. Oznaczanie wyrobów konfekcyjnych      

2. Skóra i wyroby skórzane             
2.1. Skóry naturalne i ich właściwości         
2.2. Wyprawianie skór          
2.3. Asortyment skór gotowych               
2.4. Materiały zastępcze skór naturalnych
2.5. Charakterystyka towaroznawcza obuwia            
2.5.1. Budowa i klasyfikacja obuwia             
2.5.2. Wielkości obuwia                
2.5.3. Opakowanie i oznakowanie obuwia    
2.5.4. Ocena jakości obuwia             
2.6. Galanteria i odzież skórzana              

3. Środki do prania i mycia            
3.1. Środki powierzchniowo czynne i ich działanie     
3.1.1. Twardość wody i jej wpływ na procesy prania i mycia      
3.1.2. Mechanizm prania                
3.1.3. Rodzaje środków piorących             
3.2. Mydła                       
3.2.1 Otrzymywanie mydła               
3.2.2. Zarys produkcji mydła            
3.2.3. Wpływ stosowanych surowców na właściwości mydeł 
3.2.4. Mydła i produkty na podstawie mydła      
3.2.5. Badanie jakości mydeł                
3.3. Syntetyczne środki piorące                
3.3.1. Konfekcjonowanie detergentów             
3.3.2. Asortyment detergentowych środków do prania i mycia   
3.3.3. Badanie jakości detergentowych środków do prania    
3.4. Przechowywanie środków do prania i mycia       
3.5. Inne produkty do prania i mycia                
3.5.1  Pomocnicze środki do prania               
3.5.2. Inne produkty zawierające mydła i detergenty     

4. Wyroby kosmetyczne i perfumeryjne           
4.1. Klasyfikacja wyrobów kosmetycznych i perfumeryjnych    
4.2. Surowce stosowane w przemyśle kosmetyczno-perfumeryjnym    
4.2.1. Surowce nieorganiczne               
4.2.2. Surowce organiczne                 
4.3. Charakterystyka wybranych kosmetyków i wyrobów perfumeryjnych 
4.3.1 Środki do pielęgnacji jamy ustnej          
4.3.2. Środki kosmetyczne do włosów            
4.3.3. Środki kosmetyczne do pielęgnacji skóry      
4.3.4. Środki upiększające                  
4.3.5. Wyroby perfumeryjne               
4.4. Ocena jakości. Opakowanie i oznakowanie       

5. Tworzywa sztuczne                     
5.1. Ogólna charakterystyka i klasyfikacja tworzyw sztucznych   
5.2. Otrzymywanie polimerów i ich struktura              
5.3. Tworzywa termoplastyczne               
5.3.1. Polichlorek winylu             
5.3.2. Polietylen                   
5.3.3. Polipropylen                   
5.3.4. Polistyren                 
5.3.5. Politereftalan etylenu             
5.3.6. Polimetakrylany                  
5.3.7. Poliamidy                       
5.3.8. Poliuretany                    
5.3.9. Poliwęglany                     
5.3.10 Politetrafluoroetylen               
5.3.11. Polialkohol winylowy              
5.4. Tworzywa termoutwardzalne i chemoutwardzalne      
5.4.1. Żywice fenolowo-formaldehydowe        
5.4.2. Żywice melaminowo- i mocznikowo-formaldehydowe   
5.4.3. Żywice silikonowe                  
5.4.4. Żywice poliestrowe nienasycone             
5.4.5. Żywice epoksydowe                   
5.5. Kauczuki i guma                    
5.6. Celuloza regenerowana i pochodne celulozy         
5.7. Przetwórstwo tworzyw sztucznych              
5.8. Identyfikacja tworzyw sztucznych            
5.9. Wyroby z tworzyw sztucznych a środowisko         

6. Papier i wyroby papiernicze
6.1. Ogólne wiadomości o papierze            
6.2. Produkcja papieru                 
6.2.1. Surowce do wyrobu papieru         
6.2.2. Technologia otrzymywania papieru        
6.3. Wytwory papiernicze                 
6.3.1. Odmiany wytworów papierniczych           
6.3.2. Powierzchnia wytworów papierniczych      
6.3.3. Gramatura wytworów papierniczych        
6.3.4. Formaty arkuszy               
6.3.5. Właściwości fizykochemiczne wytworów papierniczych    
6.3.6. Grupy i rodzaje wytworów papierniczych       
6.3.7. Barwa wytworu papierniczego           
6.4. Przetwory papiernicze                  
6.5. Przechowywanie i oznakowanie wyrobów papierniczych   
6.6. Wyroby papiernicze a środowisko naturalne           

7. Szkło i wyroby ze szkła
7.1. Wiadomości ogólne                     
7.2. Surowce i proces technologiczny szkła          
7.2.1. Surowce                  
7.2.2. Proces technologiczny produkcji szkła         
7.3. Rodzaje szkła                     
7.3.1. Szkło budowlane i techniczne       
7.3.2. Charakterystyka szkła gospodarczego           
7.4. Ocena jakości. Opakowanie i oznakowanie    

8. Wybrane wyroby ceramiczne
8.1. Klasyfikacja wyrobów ceramicznych               
8.2. Surowce i proces technologiczny               
8.3. Charakterystyka wyrobów ceramicznych             
8.3.1. Porcelana i tworzywo ceramiczne                
8.3.2. Porcelit                      
8.3.3. Fajans                 
8.3.4. Kamionka                  
8.4. Ceramika stołowa                  
8.5. Ceramika budowlana                     
8.6. Przechowywanie, opakowanie i wymagania jakościowe    

9. Wyroby elektrotechniczne
9.1. Wybrane wiadomości o prądzie               
9.2. Materiały stosowane w elektrotechnice            
9.3. Charakterystyka wybranych wyrobów elektrotechnicznych       
9.3.1. Przewody i kable                 
9.3.2. Sprzęt instalacyjny                
9.3.3. Sprzęt oświetleniowy               
9.3.4. Urządzenia elektryczne grzejne           
9.4. Oznaczenie wyrobów elektrotechnicznych          

10. Zmechanizowany sprzęt gospodarstwa domowego
10.1. Klasyfikacja sprzętu                   
10.2. Sprzęt do prania                   
10.3. Sprzęt elektryczny do sprzątania            
10.4. Sprzęt elektryczny do mechanizacji domowych prac kuchennych   
10.5. Chłodziarki i zamrażarki domowe            

11. Sprzęt elektroniczny
11.1.Asortyment sprzętu elektronicznego      
11.2.Sprzęt audio-wideo                 
11.2.1. Charakterystyka funkcji w systemach emisji dźwięku   
11.2.2. Urządzenia do emisji dźwięku              
11.2.3. Systemy przetwarzania i emisji obrazu       
11.2.4. Urządzenia wideo               
11.3. Sprzęt telekomunikacyjny              

Wykorzystana i zalecana literatura
Słowniczek terminów


280 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022