|
HISTORIA KUCHNI
TANNAHILL REAY wydawnictwo: ALETHEIA , rok wydania 2014, wydanie I cena netto: 74.80 Twoja cena 71,06 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Historia kuchni
Reay Tannahill (1929–2007), szkocka pisarka znana u nas z bestsellerowej Historii
seksu, zapoczątkowała „Historią kuchni” badania nad światowymi kulinariami,
stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką.
Trywialna formuła „człowiek jest tym, co je” nabrała nowego sensu.
Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały istotny wpływ na
kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata
historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż
po XXI wiek. Obfitość niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka
wzbogaciła jeszcze przepisami z różnych okresów.
Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego
świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny.
Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a
ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u
źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli
palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty.
Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę
dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na
punkcie różnych produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu…) aż po
szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie
przy tej lekturze godziwe nasycenie.
478 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|