ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

NIELEGALNY RYNEK ŻYWNOŚCI SKALA ZJAWISKA I MOŻLIWOŚCI PRZECIWDZIAŁANIA


PŁYWACZEWSKI W. PŁOCKI R.

wydawnictwo: WSP SZCZYTNO , rok wydania 2013, wydanie I

cena netto: 55.90 Twoja cena  53,11 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Nielegalny rynek żywności

Skala zjawiska i możliwości przeciwdziałania


Publikacja ta jest z wielu powodów opracowaniem pionierskim. Przede wszystkim ukazuje ona skalę patologii w obszarze rynku spożywczego. Należy ponadto zauważyć, że podjęta problematyka, jak do tej pory, nie była przedmiotem szerszych rozważań.

Autorzy książki, teoretycy i praktycy, nie tylko dokonali diagnozy problemu, ale także przedstawili szereg cennych propozycji. Zaproponowane rozwiązania mają na celu usprawnienie dotychczasowego systemu kontroli żywności w Polsce.

Książkę można polecić nie tylko przedstawicielom szeroko rozumianego wymiaru sprawiedliwości (sędziowie, prokuratorzy, policjanci) oraz poszczególnych inspekcji, ale również producentom żywności, pracownikom nauki i studentom różnych kierunków (prawo, administracja, weterynaria, technologia żywności). Prezentowane opracowanie stanowi zatem niezwykle cenne źródło wiedzy służącej usprawnieniu systemu kontroli żywności i egzekwowaniu prawa wobec tych sprawców przestępstw, którzy przez swoją działalność próbują podważyć wiarygodność polskiego rynku żywności.


Od redaktorów
Wiesław Pływaczewski, Rafał Płocki

ROZDZIAŁ I
Rynek żywności - identyfi kacja zagrożeń oraz propozycje dotyczące przeciwdziałania patologiom
Bronisław Wesołowski

ROZDZIAŁ II
Anatomia powstawania zła - propozycje rozwiązań prawnych w zakresie rynku żywnościowego
Jacek Leonkiewicz

ROZDZIAŁ III
Kryzysy przemysłu spożywczego - rola mediów w kształtowaniu opinii społecznej
Agnieszka Kubandt, Rafał Płocki

ROZDZIAŁ IV
Historia fałszowania żywności
Jerzy Akińcza

ROZDZIAŁ V
Fałszerstwo żywności. Globalność zjawiska
Tadeusz Pasternak

ROZDZIAŁ VI
Dziczyzna na polskim stole - czy wiemy skąd pochodzi? (rzecz o kłusownictwie)
Maciej Duda, Szymon Buczyński

ROZDZIAŁ VII
Nielegalne połowy ryb na Bałtyku
Aleksandra Nowak

ROZDZIAŁ VIII
Nielegalny rynek suplementów diety
Szymon Buczyński, Maciej Duda

ROZDZIAŁ IX
Przestępczość związana z żywnością z perspektywy white collar crime
Mariusz Róg

ROZDZIAŁ X
Zarys systemu organów kontroli żywności w Polsce
Dariusz Łomowski

ROZDZIAŁ XI
Inspekcja Handlowa jako organ urzędowej kontroli żywności
Krystyna Ziółkowska, Tomasz Ziółkowski

ROZDZIAŁ XII
Prawne i zdrowotne aspekty fałszowania mleka i jego przetworów
Anna Chodorowska, Joanna Magdalena Stopińska

ROZDZIAŁ XIII
Wybrane wykroczenia dotyczące bezpieczeństwa żywności w świetle przepisów prawa polskiego
Marta Romańczuk-Grącka

ROZDZIAŁ XIV
Zakres prawnokarnej ochrony nazw i oznaczeń produktów regionalnych i tradycyjnych w świetle ustawy z 17 grudnia 2004 r.
Michał Trempała

ROZDZIAŁ XV
Odpowiedzialność administracyjna sprzedawcy detalicznego za fałszowanie żywności ekologicznej
Katarzyna Horba

ROZDZIAŁ XVI
Cywilnoprawna ochrona jakości żywności

KOMUNIKATY

Dorota Bocheńska
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Fałszowanie żywności

Grzegorz Kowalski
Zagrożenia związane z przewozem przez granicę żywności

Michał Witkowski
Obszary działania Policji w zakresie zwalczania przestępczości przeciwko bezpieczeństwu żywności i żywienia

Bibliografia


251 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022