|
NIELEGALNY RYNEK ŻYWNOŚCI SKALA ZJAWISKA I MOŻLIWOŚCI PRZECIWDZIAŁANIA
PŁYWACZEWSKI W. PŁOCKI R. wydawnictwo: WSP SZCZYTNO , rok wydania 2013, wydanie I cena netto: 55.90 Twoja cena 53,11 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Nielegalny rynek żywności
Skala zjawiska i możliwości przeciwdziałania
Publikacja ta jest z wielu powodów opracowaniem pionierskim. Przede wszystkim ukazuje
ona skalę patologii w obszarze rynku spożywczego. Należy ponadto zauważyć, że
podjęta problematyka, jak do tej pory, nie była przedmiotem szerszych rozważań.
Autorzy książki, teoretycy i praktycy, nie tylko dokonali diagnozy problemu, ale
także przedstawili szereg cennych propozycji. Zaproponowane rozwiązania mają na celu
usprawnienie dotychczasowego systemu kontroli żywności w Polsce.
Książkę można polecić nie tylko przedstawicielom szeroko rozumianego wymiaru
sprawiedliwości (sędziowie, prokuratorzy, policjanci) oraz poszczególnych inspekcji,
ale również producentom żywności, pracownikom nauki i studentom różnych kierunków
(prawo, administracja, weterynaria, technologia żywności). Prezentowane opracowanie
stanowi zatem niezwykle cenne źródło wiedzy służącej usprawnieniu systemu kontroli
żywności i egzekwowaniu prawa wobec tych sprawców przestępstw, którzy przez swoją
działalność próbują podważyć wiarygodność polskiego rynku żywności.
Od redaktorów
Wiesław Pływaczewski, Rafał Płocki
ROZDZIAŁ I
Rynek żywności - identyfi kacja zagrożeń oraz propozycje dotyczące
przeciwdziałania patologiom
Bronisław Wesołowski
ROZDZIAŁ II
Anatomia powstawania zła - propozycje rozwiązań prawnych w zakresie rynku
żywnościowego
Jacek Leonkiewicz
ROZDZIAŁ III
Kryzysy przemysłu spożywczego - rola mediów w kształtowaniu opinii społecznej
Agnieszka Kubandt, Rafał Płocki
ROZDZIAŁ IV
Historia fałszowania żywności
Jerzy Akińcza
ROZDZIAŁ V
Fałszerstwo żywności. Globalność zjawiska
Tadeusz Pasternak
ROZDZIAŁ VI
Dziczyzna na polskim stole - czy wiemy skąd pochodzi? (rzecz o kłusownictwie)
Maciej Duda, Szymon Buczyński
ROZDZIAŁ VII
Nielegalne połowy ryb na Bałtyku
Aleksandra Nowak
ROZDZIAŁ VIII
Nielegalny rynek suplementów diety
Szymon Buczyński, Maciej Duda
ROZDZIAŁ IX
Przestępczość związana z żywnością z perspektywy white collar crime
Mariusz Róg
ROZDZIAŁ X
Zarys systemu organów kontroli żywności w Polsce
Dariusz Łomowski
ROZDZIAŁ XI
Inspekcja Handlowa jako organ urzędowej kontroli żywności
Krystyna Ziółkowska, Tomasz Ziółkowski
ROZDZIAŁ XII
Prawne i zdrowotne aspekty fałszowania mleka i jego przetworów
Anna Chodorowska, Joanna Magdalena Stopińska
ROZDZIAŁ XIII
Wybrane wykroczenia dotyczące bezpieczeństwa żywności w świetle przepisów
prawa polskiego
Marta Romańczuk-Grącka
ROZDZIAŁ XIV
Zakres prawnokarnej ochrony nazw i oznaczeń produktów regionalnych i
tradycyjnych w świetle ustawy z 17 grudnia 2004 r.
Michał Trempała
ROZDZIAŁ XV
Odpowiedzialność administracyjna sprzedawcy detalicznego za fałszowanie
żywności ekologicznej
Katarzyna Horba
ROZDZIAŁ XVI
Cywilnoprawna ochrona jakości żywności
KOMUNIKATY
Dorota Bocheńska
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Fałszowanie
żywności
Grzegorz Kowalski
Zagrożenia związane z przewozem przez granicę żywności
Michał Witkowski
Obszary działania Policji w zakresie zwalczania przestępczości przeciwko
bezpieczeństwu żywności i żywienia
Bibliografia
251 stron, B5, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|