|
PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLOWE EKONOMIKA ZARZĄDZANIE PROCESY
SŁAWIŃSKA M. wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2013, wydanie I cena netto: 47.80 Twoja cena 45,41 zł + 5% vat - dodaj do koszyka PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLOWE
EKONOMIKA-ZARZĄDZANIE-PROCESY
Prof. dr hab. Maria Sławińska jest pracownikiem naukowo-dydaktycznym jak i
praktycznym na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Ekonomicznego; l w Poznaniu. Kieruje
Katedrą Handlu i Marketingu oraz jest koordynatorem specjalności handel i marketing na
kierunku studiów.
Jej zainteresowania badawcze to: zarządzanie marketingowe, nauka o handlu, innowacyjne
modele biznesu w handlu detalicznym i zarządzanie dystrybucją.
W książce w sposób całościowy przedstawione są podstawowe zagadnienia związane
z ekonomiką i zarządzaniem przedsiębiorstwem handlowym,
takie jak:
• istota i cechy przedsiębiorstwa handlowego;
• rodzaje przedsiębiorstw handlowych i formatów sklepów;
• główne problemy decyzyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem
• tworzenie oferty asortymentowo-usługowe w aspekcie
• procesy zakupu, gospodarki zapasami i sprzedaży;
• metody pomiaru i oceny efektów działalności przedsiębiorstwa
Wprowadzenie
1. Podstawy metodyczne ekonomiki przedsiębiorstwa handlowego
1.1. Przedsiębiorstwo jako przedmiot badań
1.2. Ekonomika przedsiębiorstwa handlowego jako ekonomika szczegółowa
1.3. Podejścia badawcze w ekonomice przedsiębiorstwa handlowego
2. Przedsiębiorstwo handlowe - istota i funkcjonowanie w gospodarce
2.1. Przedsiębiorstwo jako kategoria ekonomiczna
2.2. Pojęcie i cechy przedsiębiorstwa handlowego
2.3. Funkcje przedsiębiorstw handlowych
2.4. Przedsiębiorstwo handlowe a otoczenie
3. Typologia przedsiębiorstw handlowych
3.1. Kryteria klasyfikacji przedsiębiorstw handlowych
3.2. Rodzaje jednostek handlowych
4. Istota procesu zarządzania przedsiębiorstwem handlowym
4.1. Pojęcie i interpretacja zarządzania
4.2. Zarządzanie strategiczne i operacyjne przedsiębiorstwem handlowym
4.3. Problemy decyzyjne w przedsiębiorstwie handlowym
4.4. Formułowanie celów w zarządzaniu przedsiębiorstwem handlowym
5. Zarządzanie zasobami w przedsiębiorstwie handlowym
5.1. Czynniki wytwórcze i zasady ich łączenia
5.2. Zarządzanie zasobami ludzkimi
5.2.1. Elementy polityki zatrudnienia w przedsiębiorstwie handlowym
5.2.2. Planowanie zatrudnienia
5.2.3. Warunki pracy i system ocen pracowników
5.2.4. System wynagrodzeń pracowników
5.3. Towary jako przedmiot obrotu
5.4. Zarządzanie bazą materialno-techniczną
5.4.1. Obiekty handlowe i ich wyposażenie
5.4.2. Lokalizacja jako problem decyzyjny
5.4.3. Mierniki oceny wykorzystania obiektów handlowych
6. Asortyment jako czynnik konkurencyjności przedsiębiorstwa handlowego
6.1. Znaczenie asortymentu w działalności przedsiębiorstw handlowych
6.2. Pojęcie i cele polityki asortymentowej
6.3. Strategiczne planowanie asortymentu
6.4. Zarządzanie kategorią (category management)
7. Zakup towarów - ujęcie procesowe
7.1. Istota procesu zakupu w przedsiębiorstwie handlowym
7.2. Fazy procesu zakupu
7.3. Organizacja zakupu i trendy w zarządzaniu zakupem
8. Zarządzanie zapasami towarów w przedsiębiorstwie handlowym
8.1. Istota i rodzaje zapasów
8.2. Czynniki kształtujące wielkość i strukturę zapasów
8.3. Rachunek ekonomiczny w zarządzaniu zapasami
8.4. Strategie zarządzania zapasami
9. Zarządzanie sprzedażą - podejście marketingowe
9.1. Główne problemy decyzyjne w zarządzaniu sprzedażą
9.2. Kształtowanie cen i marż
9.3. Strategie sprzedaży
9.4. Wyzwania strategiczne w procesie zarządzania sprzedażą
10. Analiza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa handlowego
10.1. Zarządzanie finansami w przedsiębiorstwie handlowym
10.1.1. Formy finansowania i struktura kapitału
10.1.2. Kredyt kupiecki jako źródło finansowania
10.2. Metody oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej
10.3. Analiza porównawcza sklepów jako instrument controllingu
Zakończenie
Bibliografia
188 stron, B5, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|