ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

TOWAROZNAWCZA OCENA WPŁYWU SKŁADNIKÓW MINERALNYCH


WYBIERALSKA K. - PRODUKTY RYNKOWE NA WYBRANE WŁAŚCIWOŚCI FLAWONOIDÓW

wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2008, wydanie I

cena netto: 46.20 Twoja cena  43,89 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

TOWAROZNAWCZA OCENA WPŁYWU SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ZWARTYCH W PRODUKTACH RYNKOWYCH NA WYBRANE WŁAŚCIWOŚCI FLAWONOIDÓW


Flawonoidy to związki chemiczne występujące w roślinach i pełniące funkcje przeciwutleniaczy.

Opracowanie stanowi duży krok w poznaniu wpływu składników mineralnych na właściwości tychże związków.

Obecnie wzrasta znaczenie flawonoidów jako naturalnych przeciwutleniaczy, które jednocześnie wykazują wiele innych aktywności biologicznych ważnych w profilaktyce wielu schorzeń cywilizacyjnych.

Spożywa się je razem z suplementami diety w postaci substancji mineralnych.


Spis treści
I. Przegląd piśmiennictwa    
Wstęp    
Wykaz używanych skrótów i symboli      

1.   W poszukiwaniu eliksiru młodości  
1.1. Niebezpieczne wolne rodniki  
1.2. Stres oksydacyjny   

2.    Flawonoidy - wymiatacze wolnych rodników    
2.1. Flawonoidy i ich właściwości  
2.2. Chemoprewencja   
2.3. Działania prooksydacyjne  
2.4. Roślinne źródła flawonoidów    
2.4.1. Wielkość spożycia owoców i warzyw w Polsce     
2.5.    Spożycie flawonoidów 

3.    Biodostępność flawonoidów   
3.1.    Metabolizm  
3.1.1. Metabolizm flawonoidów a ich właściwości przeciwutleniające  
3.2. Budowa chemiczna a aktywność przeciwutleniająca polifenoli  
3.3. Wybrane metody pomiaru zdolności antyoksydacyjnej  

4.    Składniki mineralne  
4.1. Składniki mineralne w enzymach i hormonach 
4.2. Gospodarka składnikami mineralnymi w ustroju   
4.3. Właściwości pierwiastków grup przejściowych  
4.4. Biodostępność składników mineralnych   

5. Oddziaływania: jon metalu - flawonoid  

6. Źródła kompleksów metal - flawonoid - wybrane produkty rynkowe    
6.1.    Suplementacja żywności     
6.1.1. Żywność fukcjonalna     
6.1.2. Rynek żywności funkcjonalnej  
6.2. Nutraceutyki  
6.3. Środki farmaceutyczne - suplementy diety  
6.4. Kosmeceutyki  
6.4.1. Metale jako kosmeceutyki   
6.4.2. Związki metali w produktach kosmetycznych 

7. Spektrofotometryczne metody wyznaczania składu kompleksów
7.1. Metoda zmian ciągłych
7.2. Metoda stosunku molowego  

II.    Założenia badawcze  

8. Wprowadzenie 

9. Hipotezy badawcze  

10.    Cel pracy i założenia 

III.    Część doświadczalna   

11. Metody badań 

12. Materiał badawczy 

IV.    Metodyka, wyniki i dyskusja  

13.    Badania możliwości tworzenia się kompleksów jon metalu - flawonoid 
13.1. Badania teoretyczne  
13.1.1. Metody kwant owo-mechaniczne  
13.1.1.1. Modelowanie struktur flawonoidów i ich komplek- sów z jonami metali w roztworach   

14.   Badanie wpływu pH na widma roztworów flawonoidów i ich kompleksów z jonami metali 
14.1. Wpływ stężenia flawonoidów i pH środowiska na ich widma absorpcyjne    
14.2. Wpływ stężenia i pH środowiska na widma absorpcji roztworów flawonoid -jon metalu
14.2.1. Wyznaczanie składu kompleksów 
14.2.2. Analiza widm spektroskopowych badanych chelatów  

15.    Badanie aktywności przeciwrodnikowej flawonoidów i ich kompleksów z metalami  
15.1. Kinetyka zmiatania wolnego rodnika DPPH- przez roztwory flawonoidów    
15.2. Kinetyka zmian absorbancji rodnika DPPH* w roztworach wodnych wybranych flawonoidów w obecności różnych stężeń jonów
metali
15.3. Wyznaczanie aktywności przeciwrodnikowej
15.4. Wpływ pH na aktywność anty rodnikową układów jon metalu - flawonoid 
15.5. Uwaga

16.    Woltamperometria 
16.1. Woltamperometria cykliczna   
16.2. Zastosowanie woltamperometrii cyklicznej do badania wybranych flawonoidów   
16.2.1. Badanie wpływu szybkości skanowania na wartość potencjału półfali flawonoidu przy różnych wartościach pH  
16.2.2. Badanie procesów utleniania kwercetyny w obecności jonów metali przejściowych   
16.2.3. Badanie procesów utleniania bajkaliny w obecności jonów metali przejściowych    

17.    Stabilność termiczna flawonoidów i ich kompleksów z metalami 
17.1. Obróbka termiczna polifenoli 
17.2. Analiza termiczna  
17.3. Analiza termiczna kompleksów jon metalu-flawonoid  

18.   Badania przyswajalności układów flawonoid - metal w warunkach in vivo   

V. Wnioski        183

Załącznik        187
Bibliografia        203
Spis tabel        229
Spis rysunków        231
Streszczenie w języku polskim        237
Streszczenie w języku angielskim        240


242 strony, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022