TOWAROZNAWCZA OCENA WPŁYWU SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ZWARTYCH W PRODUKTACH RYNKOWYCH
NA WYBRANE WŁAŚCIWOŚCI FLAWONOIDÓW
Flawonoidy to związki chemiczne występujące w roślinach i pełniące funkcje
przeciwutleniaczy.
Opracowanie stanowi duży krok w poznaniu wpływu składników mineralnych na
właściwości tychże związków.
Obecnie wzrasta znaczenie flawonoidów jako naturalnych przeciwutleniaczy, które
jednocześnie wykazują wiele innych aktywności biologicznych ważnych w profilaktyce
wielu schorzeń cywilizacyjnych.
Spożywa się je razem z suplementami diety w postaci substancji mineralnych.
Spis treści
I. Przegląd piśmiennictwa
Wstęp
Wykaz używanych skrótów i symboli
1. W poszukiwaniu eliksiru młodości
1.1. Niebezpieczne wolne rodniki
1.2. Stres oksydacyjny
2. Flawonoidy - wymiatacze wolnych rodników
2.1. Flawonoidy i ich właściwości
2.2. Chemoprewencja
2.3. Działania prooksydacyjne
2.4. Roślinne źródła flawonoidów
2.4.1. Wielkość spożycia owoców i warzyw w Polsce
2.5. Spożycie flawonoidów
3. Biodostępność flawonoidów
3.1. Metabolizm
3.1.1. Metabolizm flawonoidów a ich właściwości przeciwutleniające
3.2. Budowa chemiczna a aktywność przeciwutleniająca polifenoli
3.3. Wybrane metody pomiaru zdolności antyoksydacyjnej
4. Składniki mineralne
4.1. Składniki mineralne w enzymach i hormonach
4.2. Gospodarka składnikami mineralnymi w ustroju
4.3. Właściwości pierwiastków grup przejściowych
4.4. Biodostępność składników mineralnych
5. Oddziaływania: jon metalu - flawonoid
6. Źródła kompleksów metal - flawonoid - wybrane produkty rynkowe
6.1. Suplementacja żywności
6.1.1. Żywność fukcjonalna
6.1.2. Rynek żywności funkcjonalnej
6.2. Nutraceutyki
6.3. Środki farmaceutyczne - suplementy diety
6.4. Kosmeceutyki
6.4.1. Metale jako kosmeceutyki
6.4.2. Związki metali w produktach kosmetycznych
7. Spektrofotometryczne metody wyznaczania składu kompleksów
7.1. Metoda zmian ciągłych
7.2. Metoda stosunku molowego
II. Założenia badawcze
8. Wprowadzenie
9. Hipotezy badawcze
10. Cel pracy i założenia
III. Część doświadczalna
11. Metody badań
12. Materiał badawczy
IV. Metodyka, wyniki i dyskusja
13. Badania możliwości tworzenia się kompleksów jon
metalu - flawonoid
13.1. Badania teoretyczne
13.1.1. Metody kwant owo-mechaniczne
13.1.1.1. Modelowanie struktur flawonoidów i ich komplek- sów z jonami metali w
roztworach
14. Badanie wpływu pH na widma roztworów flawonoidów i ich
kompleksów z jonami metali
14.1. Wpływ stężenia flawonoidów i pH środowiska na ich widma absorpcyjne
14.2. Wpływ stężenia i pH środowiska na widma absorpcji roztworów flawonoid -jon
metalu
14.2.1. Wyznaczanie składu kompleksów
14.2.2. Analiza widm spektroskopowych badanych chelatów
15. Badanie aktywności przeciwrodnikowej flawonoidów i ich
kompleksów z metalami
15.1. Kinetyka zmiatania wolnego rodnika DPPH- przez roztwory flawonoidów
15.2. Kinetyka zmian absorbancji rodnika DPPH* w roztworach wodnych wybranych flawonoidów
w obecności różnych stężeń jonów
metali
15.3. Wyznaczanie aktywności przeciwrodnikowej
15.4. Wpływ pH na aktywność anty rodnikową układów jon metalu - flawonoid
15.5. Uwaga
16. Woltamperometria
16.1. Woltamperometria cykliczna
16.2. Zastosowanie woltamperometrii cyklicznej do badania wybranych flawonoidów
16.2.1. Badanie wpływu szybkości skanowania na wartość potencjału półfali
flawonoidu przy różnych wartościach pH
16.2.2. Badanie procesów utleniania kwercetyny w obecności jonów metali przejściowych
16.2.3. Badanie procesów utleniania bajkaliny w obecności jonów metali przejściowych
17. Stabilność termiczna flawonoidów i ich kompleksów z
metalami
17.1. Obróbka termiczna polifenoli
17.2. Analiza termiczna
17.3. Analiza termiczna kompleksów jon metalu-flawonoid
18. Badania przyswajalności układów flawonoid - metal w
warunkach in vivo
V. Wnioski 183
Załącznik 187
Bibliografia 203
Spis tabel 229
Spis rysunków 231
Streszczenie w języku polskim 237
Streszczenie w języku angielskim 240
242 strony, B5, oprawa miękka