ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 38.45 36,53   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

METODY FLUORESCENCYJNE W BADANIACH ŻYWNOŚCI


SIKORSKA E.

wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2008, wydanie I

cena netto: 38.45 Twoja cena  36,53 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

METODY FLUORESCENCYJNE W BADANIACH ŹYWNOŚCI


Zagadnienia jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności są przedmiotem zainteresowania wszystkich podmiotów działających w sferze produkcji i dystrybucji żywności oraz organów administracji państwowej. Sytuacja ta jest wynikiem, z jednej strony, wzrostu świadomości zdrowotnej i oczekiwań konsumentów, z drugiej zaś pojawienia się nowych możliwości, ale również zagrożeń, jakie niesie stosowanie nowych technologii, wzrost skali produkcji rolno-spożywczej oraz globalizacja handlu. Problemy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności regulowane są przepisami prawnymi zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. W myśl zasady „od pola do stołu" kontrola jakości dotyczy nie tylko końcowego produktu spożywczego, ale powinna odbywać się na wszystkich etapach jego wytwarzania i obejmować surowce, produkty pośrednie oraz procesy produkcyjne.

Niezbędnym czynnikiem wprowadzenia masowej produkcji sprzyjającej zdrowiu i bezpiecznej żywności, która będzie spełniać wzrastające wymagania ze strony konsumenta, są wszechstronne badania jej jakości. Badania te powinny obejmować ustanowienie obiektywnych standardów określających cechy jakościowe oraz opracowanie i ciągłe doskonalenie odpowiednich nowoczesnych metod analitycznych służących ich kontroli.

Niniejsza praca wpisuje się w nurt intensywnych badań dotyczących metod oceny i kontroli jakości żywności. Jej przedmiotem są zastosowania w analizie żywności metod opartych na bezpośrednim pomiarze naturalnej fluorescencji produktów spożywczych. Przedstawiono w niej wyniki własnych badań nad fluorescencją wybranych produktów oraz ogólne zagadnienia związane z metodami pomiaru, analizy i zastosowań autofluorescencji żywności.

W rozdziale 1 przedstawiono koncepcję badań, których wyniki omawiane są w pracy. Rozdział 2 zawiera przegląd literatury dotyczącej badań nad naturalną fluorescencjążywności i jej zastosowaniem w analizie różnorodnych grup produktów spożywczych, zawarto w nim przedstawienie metod pomiaru i analizy danych stosowanych w tych badaniach. Kolejne rozdziały obejmują omówienie wyników badań własnych nad zastosowaniem metod fluorescencyjnych w analizie olejów roślinnych (rozdział 3), piw (rozdział 4) oraz naturalnej materii organicznej rozpuszczonej w wodzie (rozdział 5). W rozdziale 6, stanowiącym podsumowanie pracy, przedstawiono perspektywy zastosowań metod fluorescencyjnych w rutynowej ocenie jakości żywności.


Lista skrótów i symboli
Wstęp

1. KONCEPCJA PRACY      

2. BADANIA NATURALNEJ FLUORESCENCJI ŻYWNOŚCI      
2.1. Wprowadzenie     
2.2. Zjawisko fluorescencji     
2.3. Metody pomiarów fluorescencji   
2.4. Analiza widm fluorescencji     
2.5. Zastosowania pomiarów fluorescencji       
2.6. Podsumowanie    

3.    FLUORESCENCJA OLEJÓW ROŚLINNYCH    
3.1. Wprowadzenie    
3.2. Charakterystyka naturalnej fluorescencji olejów     
3.3. Klasyfikacja olej ów na podstawie widm synchronicznych fluorescencji.
3.4. Ilościowa analiza mieszaniny olejów roślinnych na podstawie widm fluorescencji     
3.5. Korelacja widm fluorescencji i łącznej zawartości tokoferoli w olejach roślinnych   
3.6. Badania zmian właściwości oliwy z oliwek w czasie przechowywania 
3.7. Badania oliwy z oliwek otrzymanej różnymi metodami 
3.8. Podsumowanie  

4. FLUORESCENCJA PIW  
4.1. Wprowadzenie 
4.2. Charakterystyka naturalnej fluorescencji piw    
4.3. Klasyfikacjapiw na podstawie widm synchronicznych fluorescencji
4.4. Badania zmian właściwości piw w czasie przechowywania 
4.5. Korelacja stężenia wybranych fluoryzujących składników i widm fluorescencji piw  
4.6. Ryboflawinajako sensybilizator procesów fotoutleniania  
4.7. Podsumowanie 
4    Spis treści

5.    FLUORESCENCJA NATURALNEJ MATERII ORGANICZNEJ ROZPUSZCZONEJ W WODZIE   
5.1. Wprowadzenie  
5.2. Charakterystyka fluorescencji frakcji naturalnej materii organicznej 
5.3. Badania reaktywności frakcji naturalnej materii organicznej z ditlenkiem chloru i ozonem 
5.4. Podsumowanie     

6.    PERSPEKTYWY ZASTOSOWAŃ METOD FLUORESCENCYJNYCH W OCENIE JAKOŚCI ŻYWNOŚCI    
6.1. Wprowadzenie    
6.2. Jakość żywności    
6.3. Ocena jakości żywności  
6.4. Analiza procesu  
6.5. Porównanie fluorescencji i innych technik spektroskopowych   
6.6. Podsumowanie  

7.   PODZIĘKOWANIA  

Literatura  
Spistabel    
Spis rysunków 
Summary   


213 strn, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022