ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PODSTAWY BIOCHEMII DLA TOWAROZNAWCÓW


FILIPIAK M. RED.

wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2009, wydanie I

cena netto: 48.80 Twoja cena  46,36 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

PODSTAWY BIOCHEMII DLA TOWAROZNAWCÓW


Celem podręcznika jest zapoznanie z podstawami biochemii oraz z wykrywaniem i analizą ilościową obecnych w produktach spożywczych substancji biologicznej.

Autorzy skoncentrowali się na tych elementach biochemii, które są istotne dla studentów towaroznawstwa. Dlatego układ i treść książki różni się od innych podręczników biochemii dostępnych na rynku.

W kilku rozdziałach opisano strukturę i właściwości aminokwasów, białek,węglowodanów,lipidów i kwasów nukleinowych.

Ważnym elementem każdego z tych rozdziałów jest część eksperymentalna poświęcona metodom wykrywania omawianych związków.


OD AUTORÓW  5

BIAŁKA
1. Wprowadzenie  7
2. Aminokwasy – jednostki strukturalne białek  7
2.1. Klasyfikacja aminokwasów  9
2.1.1. Aminokwasy białkowe i niebiałkowe . 9
2.1.2. Zdolność organizmu do syntezy aminokwasów . 12
2.1.3. Budowa łańcucha bocznego . 13
2.1.4. Powinowactwo aminokwasów do wody  14
2.2. Właściwości aminokwasów . 15
2.2.1. Właściwości amfoteryczne aminokwasów . 15
2.2.2. Reakcje charakterystyczne aminokwasów . 16
2.3. Metody rozdziału i identyfikacji aminokwasów  16
2.3.1. Chromatografia jonowymienna  17
2.3.2. Chromatografia bibułowa i cienkowarstwowa . 17
3. Struktura i właściwości białek  18
3.1. Struktura białek  19
3.1.1. Wiązania odpowiedzialne za strukturę białek  20
3.1.2. Struktura pierwszorzędowa i wtórna białek . 21
3.2. Klasyfikacja białek . 24
3.2.1. Budowa białek  24
3.2.2. Kształt cząsteczki . 26
3.2.3. Wartość odżywcza białek . 27
3.3. Właściwości białek . 28
3.3.1. Właściwości amfoteryczne białek  28
3.3.2. Rozpuszczalność białek  29
3.3.3. Koagulacja  30
3.3.4. Denaturacja . 30
3.3.5. Oddziaływania pomiędzy białkami  31
.4. Izolacja i oczyszczanie białek  31
3.4.1. Dializa . 33
3.4.2. Ultrawirowanie . 33
3.4.3. Chromatografia . 34
3.4.4. Elektroforeza  36
3.5. Ilościowe oznaczanie białek . 38
3.5.1. Bezpośrednia metoda pomiaru absorbancji w nadfiolecie . 38
3.5.2. Pośrednie metody kolorymetryczne . 38
3.6. Test immunoenzymatyczny ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) – wykrywanie i ilościowe oznaczanie białek  39
4. Zagadnienia do powtórzenia . 40
5. Część eksperymentalna . 40
5.1. Reakcje barwne aminokwasów i białek . 40
5.1.1. Reakcja z ninhydryną . 40
5.1.2. Reakcja Adamkiewicza–Hopkinsa (wykrywanie tryptofanu)  42
5.1.3. Reakcja Sakaguchi (wykrywanie argininy)  42
5.1.4. Reakcja Pauliego (wykrywanie histydyny)  43
5.1.5. Reakcje aminokwasów siarkowych  43
5.1.6. Reakcja biuretowa – wykrywanie wiązań peptydowych  43
5.2. Metody wytrącania białek z roztworu  44
5.2.1. Wysalanie białek siarczanem amonowym  44
5.2.2. Wytrącanie białka etanolem  45
5.2.3. Wytrącanie białka za pomocą kationów . 45
5.2.4. Wytrącanie białka za pomocą anionów  46
5.2.5. Denaturacja białka przez ogrzewanie . 46
5.3. Chromatografia aminokwasów i białek  47
5.3.1. Rozdział aminokwasów metodą chromatografii cienkowarstwowej . 47
5.3.2. Odsalanie białka metodą chromatografii żelowej na kolumnie z żelem Sephadex G-25  48
5.4. Ilościowe oznaczanie białek . 49
5.4.1. Metoda Lowry’ego . 49
5.4.2. Metoda Bradforda . 51
6. Zadania do wykonania  52

WĘGLOWODANY
1. Wprowadzenie  53
2. Podział węglowodanów  53
3. Funkcje węglowodanów i ich występowanie . 54
4. Właściwości funkcjonalne i znaczenie technologiczne węglowodanów  55
5. Struktura węglowodanów . 57
5.1. Monosacharydy  57
5.2. Disacharydy i inne ważniejsze oligosacharydy  63
5.3. Polisacharydy . 65
5.4. Pochodne węglowodanów i polisacharydy kwaśne . 67
6. Właściwości fizyczne i chemiczne węglowodanów . 69
6.1. Czynność optyczna i zjawisko mutarotacji  70
6.2. Właściwości redukujące . 71
6.3. Właściwości węglowodanów w środowisku kwaśnym  73
7. Metody wykrywania i ilościowego oznaczania węglowodanów  74
7.1. Metody fizyczne . 74
7.2. Metody chemiczne . 76
7.3. Metody enzymatyczne  79
7.4. Metody chromatograficzne . 80
8. Zagadnienia do powtórzenia . 84
9. Część eksperymentalna . 84
9.1. Wykrywanie węglowodanów z wykorzystaniem ich właściwości redukujących 84
9.1.1. Próba Fehlinga  84
9.1.2. Redukcja błękitu metylenowego  85
9.1.3. Próba Barfoeda . 85
9.2. Metody oparte na reakcjach barwnych w środowisku kwaśnym . 86
9.2.1. Próba Molischa . 86
9.2.2. Próba Biala . 87
9.2.3. Próba Seliwanowa  87
9.3. Wykrywanie glukozy przy użyciu oksydazy glukozowej  88
9.4. Wykrywanie skrobi . 88
9.5. Rozdział mono- i disacharydów metodą chromatografii cienkowarstwowej na żelu krzemionkowym  89
10. Zadania do wykonania  90

LIPIDY
1. Wprowadzenie  93
2. Klasyfikacja lipidów . 94
3. Kwasy tłuszczowe . 95
3.1. Kwasy tłuszczowe nasycone  96
3.2. Kwasy tłuszczowe nienasycone . 97
3.2.1. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone . 99
3.2.2. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone . 99
4. Charakterystyka lipidów . 101
4.1. Lipidy proste  101
4.1.1. Lipidy właściwe  101
4.1.2. Woski  103
4.2. Lipidy złożone  103
4.2.1. Fosfolipidy  103
4.2.2. Glikolipidy  105
5. Właściwości fizykochemiczne lipidów . 106
6. Metody badania lipidów . 108
7. Zagadnienia do powtórzenia . 108
8. Część eksperymentalna . 109
8.1. Wykrywanie składników tłuszczów właściwych . 109
8.1.1. Zmydlanie tłuszczu . 109
8.1.2. Wysalanie mydeł . 110
8.1.3. Wytrącanie kwasów tłuszczowych z mydeł . 110
8.1.4. Wykrywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych  111
8.1.5. Wykrywanie glicerolu . 111
8.2. Wykrywanie składników glicerofosfolipidów  112
8.2.1. Wykrywanie glicerolu . 112
8.2.2. Zmydlanie glicerofosfolipidów  112
8.2.3. Wykrywanie choliny – metoda chemiczna . 113
8.2.4. Wykrywanie choliny – metoda chromatografii cienkowarstwowej . 113
8.3. Rozdział lipidów metodą chromatografii cienkowarstwowej  114
9. Zadania do wykonania  114

KWASY NUKLEINOWE
1. Wprowadzenie  115
2. Nukleotydy – jednostki strukturalne kwasów nukleinowych . 115
3. Struktura i funkcje DNA . 118
4. Struktura, rodzaje i funkcje RNA  122
5. Badanie kwasów nukleinowych  124
5.1. Izolacja DNA  125
5.2. Izolacja RNA  126
5.3. Metody spektrofotometryczne w analizie nukleotydów i kwasów nukleinowych . 127
5.4. Elektroforeza w badaniu kwasów nukleinowych . 128
5.5. Łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR) . 130
5.6. Wykrywanie pentoz wchodzących w skład kwasów nukleinowych  132
6. Zagadnienia do powtórzenia . 133
7. Część eksperymentalna . 133
7.1. Izolacja DNA  133
7.1.1. Izolacja DNA z komórek bakterii . 133
7.1.2. Izolacja DNA z tkanek zwierzęcych z wysalaniem białek . 134
7.2. Elektroforeza DNA w żelu agarozowym . 135
7.3. Oznaczanie czystości i obliczanie stężenia DNA i RNA metodą spektrofotometryczną . 136
7.4. Identyfikacja i ilościowe oznaczanie nukleotydów metodą spektrofotometryczną . 138
7.5. Wykrywanie kwasów nukleinowych na podstawie obecności pentozy . 139
7.5.1. Wykrywanie RNA na podstawie obecności rybozy . 139
7.5.2. Wykrywanie DNA na podstawie obecności deoksyrybozy  139
8. Zadania do wykonania  140

WITAMINY
1. Wprowadzenie  141
2. Witaminy – zapotrzebowanie i objawy niedoboru  141
3. Źródła witamin w diecie i straty podczas obróbki żywności  146
4. Oznaczanie zawartości witamin w żywności  147
5. Witaminy i prowitaminy, aktywność biologiczna i sposoby jej wyrażania  147
6. Biologiczne funkcje witamin  148
6.1. Koenzymatyczne funkcje witamin . 149
6.2. Witaminy jako przeciwutleniacze  150
7. Podział witamin  151
7.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach . 151
7.1.1. Witamina A . 152
7.1.2. Witamina D . 155
7.1.3. Witamina E . 157
7.1.4. Witamina K . 158
7.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie  159
7.2.1. Witamina C . 161
7.2.2. Witamina B1  163
7.2.3. Witamina B2  164
7.2.4. Witamina PP . 167
7.2.5. Kwas pantotenowy . 168
7.2.6. Witamina B6  169
7.2.7. Kwas foliowy  170
7.2.8. Witamina B12 . 171
7.2.9. Biotyna . 173
8. Zagadnienia do powtórzenia . 174
9. Część eksperymentalna . 175
9.1. Rozdział karotenoidów metodą chromatografii adsorpcyjnej na tlenku glinu, oznaczanie ilościowe ß-karotenu i likopenu  175
9.1.1. Zadania do wykonania  178
9.2. Oznaczanie ilościowe witaminy C . 179
9.2.1. Oznaczanie kwasu L-askorbinowego metodą miareczkowania roztworem 2,6-dichlorofenoloindofenolu  179
9.2.2. Oznaczanie sumy kwasów L-askorbinowego i dehydro-L-askorbinowego metodą Pijanowskiego  182
9.2.3. Zadania do wykonania  183
9.3. Oznaczanie zawartości witaminy B2 w mleku na podstawie fluorescencji ryboflawiny . 184
9.3.1. Zadania do wykonania . 187

ENZYMY
1. Wprowadzenie  189
2. Proces katalizy enzymatycznej . 189
3. Klasyfikacja enzymów  190
4. Aktywność enzymatyczna . 191
5. Czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznej  192
5.1. Temperatura  192
5.2. pH . 193
5.3. Stężenie enzymu . 193
5.4 Stężenie substratu  193
5.5. Aktywatory i inhibitory  194
6. Zagadnienia do powtórzenia . 195
7. Część eksperymentalna . 196
7.1. Oksydoreduktazy. Oznaczanie aktywności katalazy i peroksydazy  196
7.1.1. Charakterystyka enzymów katalizujących procesy utleniania i redukcji 196
7.1.2. Oznaczanie aktywności peroksydazy w materiale roślinnym  198
7.1.3. Oznaczanie aktywności katalazy w mące . 201
7.1.4. Zadania do wykonania  202
7.2. Scukrzanie skrobi przy udziale hydrolaz glikozydów  202
7.2.1. Charakterystyka enzymów katalizujących rozkład węglowodanów  202
7.2.2. Hydroliza skrobi przy użyciu glukoamylazy  204
7.2.3. Oznaczanie zawartości cukrów redukujących  205
7.2.4. Zadania do wykonania  207
8. Przegląd podstawowych procesów metabolicznych . 207
8.1. Metabolizm węglowodanów  210
8.2. Metabolizm białek  213
8.3. Metabolizm lipidów . 214
9. Zagadnienia do powtórzenia . 215

WYBRANE METODY STOSOWANE W ANALIZIE BIOCHEMICZNEJ
1. Wprowadzenie  217
2. Metody spektrofotometryczne  217
2.1. Spektrofotometria absorpcyjna UV–VIS . 218
2.2. Spektrofluorymetria  223
3. Metody chromatograficzne . 226
3.1. Charakterystyka wybranych metod chromatograficznych . 227
3.1.1. Technika wykonania rozdziału . 227
3.1.2. Charakter oddziaływań pomiędzy fazą stacjonarną i ruchomą  228
3.1.3. Stan skupienia fazy ruchomej . 236
4. Elektroforeza . 238

SPIS LITERATURY . 241


247 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022