NOWOCZESNE METODY W ANALITYCE TOWAROZNAWCZEJ
Zagadnienia związane z rozwojem i tworzeniem nowych metod służących ocenie jakości
oraz ich zastosowaniami, stanowią jeden z centralnych obszarów zainteresowań
towaroznawstwa i są wiodącym nurtem badań prowadzonych w Katedrze Instrumentalnych
Metod Oceny Jakości. W niniejszym numerze Zeszytów Naukowych Uniwersytetu Ekonomicznego
w Poznaniu, zawarto artykuły,w których pracownicy Katedry Instrumentalnych Metod Oceny
Jakości prezentują przegląd wybranych metod oceny jakości stosowanych w analityce
towaroznawczej.
WSTĘP (Bożena Tyrakowska, Ewa Sikorska, Anna Gliszczyńska-Świgło)
Jacek Kozioł
Wyzwania dla nauk towaroznawczych
Anna Gliszczyńska-Świgło, Anna Koziołowa
Oznaczanie witaminy B, i jej pochodnych wybranymi technikami chromatograficznymi
Bożena Tyrakowska
Aktywność przeciwutleniająca związków polifenolowych. Metody badania i
czynniki decydujące o aktywności przeciwutleniającej
Ewa Sikorska
Metody fluorescencyjne w ocenie jakości żywności
Krzysztof Wójcicki
Ocena jakości olejów roślinnych z wykorzystaniem metod spektroskopii w
podczerwieni
Anna Gliszczyńska-Świgło
Obiektywny pomiar barwy wyrobów
Katarzyna Pawlak-Lemańska, Katarzyna Nowosad, Jarosław Chmielewski
Obiektywna ocena zapachu z zastosowaniem elektronicznego nosa
Katarzyna Pawlak-Lemańska
Nowe techniki stosowane w badaniach preferencji konsumenckich
Katarzyna Włodarska, Ewa Sikorska
Planowanie doświadczeń w rozwoju nowych produktów spożywczych
160 stron, B5, oprawa miękka