ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

STUDIA NAD ZASTOSOWANIEM WYBRANYCH PROCESÓW FOTOKATALITYCZNYCH


ZMUDZIŃSKI W. - DO POPRAWY JAKOŚCI WÓD ZUŻYTYCH Z ZAKŁ. MLECZARSKICH

wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2012, wydanie I

cena netto: 50.20 Twoja cena  47,69 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

STUDIA NAD ZASTOSOWANIEM WYBRANYCH PROCESÓW FOTOKATALITYCZNYCH DO POPRAWY JAKOŚCI WÓD ZUŻYTYCH Z ZAKŁADÓW MLECZARSKICH


Wody zużyte z zakładów przemysłu mleczarskiego zawierają wiele składników, głównie węglowodany, tłuszcze i białka. Chociaż nie są one toksyczne, łatwo ulegają przemianom i oddziałują niekorzystnie na środowisko naturalne. Najlepszym sposobem oczyszczenia takich wód, zawierających dużo składników cennych z punktu widzenia odżywczego, jest odzyskiwanie i utylizacja tych składników. Żaden proces odzyskiwania nie zachodzi jednak ze stuprocentową wydajnością. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że pozostałe śladowe zanieczyszczenia mogą zostać z powodzeniem usunięte przez ich fotokatali-tyczną destrukcję.

[...] monografia w części literaturowej stanowi dobry podręcznik (kompendium) z dziedziny różnych form oczyszczania ścieków spożywczych.

z recenzji prof. dr. hab. Jerzego Siepaka

[...] mamy ciągle zmieniające się pod względem jakości ścieki i tradycyjne systemy ich oczyszczania nie zawsze są skuteczne. Nakłada to na naukę obowiązek badań wyprzedzających, zmierzających do opracowania zarówno wysoko sprawnych procesów, jak i urządzeń, w których te procesy przebiegają [...]. Badania zaprezentowane w monografii, ze względu na trafność wyboru tematyki, ich przeprowadzenie oraz uzyskane wyniki o dużym znaczeniu poznawczym i aplikacyjnym, należy ocenić bardzo wysoko.

z recenzji prof. dr. hab. Mirosława Krzemieniewskiego


Wstęp 5

1. Problemy związane ze ściekami przemysłu spożywczego 9
1.1. Woda w przemyśle spożywczym 9
1.2. Ścieki przemysłu spożywczego 11
1.3. Odprowadzanie ścieków - uwarunkowania prawne 19
1.3.1. Pozwolenia zintegrowane 19
1.3.2. Wprowadzanie ścieków do wód i do ziemi 21
1.3.3. Wprowadzanie ścieków do kanalizacji 23
1.4. Oczyszczanie ścieków przemysłu spożywczego 24
1.4.1. Oczyszczanie wstępne 24
1.4.2. Oczyszczanie chemiczne 25
1.4.3. Biologiczne oczyszczanie ścieków 28
1.5. Osady ściekowe wstępne i nadmierne 34

2. Ścieki przemysłu mleczarskiego 36

3. Procesy zaawansowanego utleniania 46
3.1. Mokre utlenianie powietrzem 48
3.2. Utlenianie w warunkach nadkrytycznych 49
3.3. Utlenianie elektrochemiczne 49
3.4. Sonoliza 51
3.5. Radioliza promieniowaniem gamma 52
3.6. Fotoliza UV 53
3.7. Fotoliza w obecności H202.. 54
3.8. Ozonowanie w obecności H202 (03/H202) 55
3.9. Ozonowanie fotolityczne (03/UV) 57
3.10. Ozonowanie fotolityczne w obecności H202 (03/H202/UV) 58
3.11. Reakcja Fentona i foto-Fentona 59

4. Fotokataliza heterogeniczna 63
4.1. Ditlenek tytanu jako fotokatalizator 68
4.2. Czynniki wpływające na proces fotokatalizy 76
4.3. Ti02 w procesach fotokatalitycznych 81
4.4. Modyfikacje Ti02 89
4.5. Procesy fotokatalizy heterogenicznej w oczyszczaniu wody i ścieków 90

5. Badania własne dotyczące degradacji fotokatalitycznej substytutów ścieków mleczarskich 104
5.1. Koncepcja pracy i zakres badań 104
5.2. Przedmiot i metody badań 107
5.3. Wyniki badań 112
5.3.1. Badania degradacji fotokatalitycznej substytutów ścieków mleczarskich oraz ich wybranych składników 112
5.3.2. Zmiany pH zachodzące podczas trzygodzinnego naświetlania badanych roztworów 133
5.3.3. Kinetyka fotokatalitycznej degradacji substytutów ścieków mleczarskich 144
5.3.4. Identyfikacja produktów przejściowych fotodegradacji węglowodanów.. 155
5.4. Podsumowanie 162
5.5. Wnioski 170

Literatura 172
Spis tabel 196
Spis rysunków 198


201 stron, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022