STUDIA NAD ZASTOSOWANIEM WYBRANYCH PROCESÓW FOTOKATALITYCZNYCH DO POPRAWY JAKOŚCI
WÓD ZUŻYTYCH Z ZAKŁADÓW MLECZARSKICH
Wody zużyte z zakładów przemysłu mleczarskiego zawierają wiele składników,
głównie węglowodany, tłuszcze i białka. Chociaż nie są one toksyczne, łatwo
ulegają przemianom i oddziałują niekorzystnie na środowisko naturalne. Najlepszym
sposobem oczyszczenia takich wód, zawierających dużo składników cennych z punktu
widzenia odżywczego, jest odzyskiwanie i utylizacja tych składników. Żaden proces
odzyskiwania nie zachodzi jednak ze stuprocentową wydajnością. Wyniki przeprowadzonych
badań wskazują, że pozostałe śladowe zanieczyszczenia mogą zostać z powodzeniem
usunięte przez ich fotokatali-tyczną destrukcję.
[...] monografia w części literaturowej stanowi dobry podręcznik (kompendium) z
dziedziny różnych form oczyszczania ścieków spożywczych.
z recenzji prof. dr. hab. Jerzego Siepaka
[...] mamy ciągle zmieniające się pod względem jakości ścieki i tradycyjne
systemy ich oczyszczania nie zawsze są skuteczne. Nakłada to na naukę obowiązek badań
wyprzedzających, zmierzających do opracowania zarówno wysoko sprawnych procesów, jak i
urządzeń, w których te procesy przebiegają [...]. Badania zaprezentowane w monografii,
ze względu na trafność wyboru tematyki, ich przeprowadzenie oraz uzyskane wyniki o
dużym znaczeniu poznawczym i aplikacyjnym, należy ocenić bardzo wysoko.
z recenzji prof. dr. hab. Mirosława Krzemieniewskiego
Wstęp 5
1. Problemy związane ze ściekami przemysłu spożywczego 9
1.1. Woda w przemyśle spożywczym 9
1.2. Ścieki przemysłu spożywczego 11
1.3. Odprowadzanie ścieków - uwarunkowania prawne 19
1.3.1. Pozwolenia zintegrowane 19
1.3.2. Wprowadzanie ścieków do wód i do ziemi 21
1.3.3. Wprowadzanie ścieków do kanalizacji 23
1.4. Oczyszczanie ścieków przemysłu spożywczego 24
1.4.1. Oczyszczanie wstępne 24
1.4.2. Oczyszczanie chemiczne 25
1.4.3. Biologiczne oczyszczanie ścieków 28
1.5. Osady ściekowe wstępne i nadmierne 34
2. Ścieki przemysłu mleczarskiego 36
3. Procesy zaawansowanego utleniania 46
3.1. Mokre utlenianie powietrzem 48
3.2. Utlenianie w warunkach nadkrytycznych 49
3.3. Utlenianie elektrochemiczne 49
3.4. Sonoliza 51
3.5. Radioliza promieniowaniem gamma 52
3.6. Fotoliza UV 53
3.7. Fotoliza w obecności H202.. 54
3.8. Ozonowanie w obecności H202 (03/H202) 55
3.9. Ozonowanie fotolityczne (03/UV) 57
3.10. Ozonowanie fotolityczne w obecności H202 (03/H202/UV) 58
3.11. Reakcja Fentona i foto-Fentona 59
4. Fotokataliza heterogeniczna 63
4.1. Ditlenek tytanu jako fotokatalizator 68
4.2. Czynniki wpływające na proces fotokatalizy 76
4.3. Ti02 w procesach fotokatalitycznych 81
4.4. Modyfikacje Ti02 89
4.5. Procesy fotokatalizy heterogenicznej w oczyszczaniu wody i ścieków 90
5. Badania własne dotyczące degradacji fotokatalitycznej substytutów
ścieków mleczarskich 104
5.1. Koncepcja pracy i zakres badań 104
5.2. Przedmiot i metody badań 107
5.3. Wyniki badań 112
5.3.1. Badania degradacji fotokatalitycznej substytutów ścieków mleczarskich oraz ich
wybranych składników 112
5.3.2. Zmiany pH zachodzące podczas trzygodzinnego naświetlania badanych roztworów 133
5.3.3. Kinetyka fotokatalitycznej degradacji substytutów ścieków mleczarskich 144
5.3.4. Identyfikacja produktów przejściowych fotodegradacji węglowodanów.. 155
5.4. Podsumowanie 162
5.5. Wnioski 170
Literatura 172
Spis tabel 196
Spis rysunków 198
201 stron, oprawa miękka