ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 50.10 47,60   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

POPRAWA JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO ŻYWNOŚCI I PASZ


GWIAZDOWSKA D. - ELIMINACJA MIKOTOKSYN FUZARYJNYCH

wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2014, wydanie I

cena netto: 50.10 Twoja cena  47,60 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

POPRAWA JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO ŻYWNOŚCI I PASZ POPRZEZ MIKROBIOLOGICZNĄ ELIMINACJĘ MIKOTOKSYN FUZARYJNYCH


Monografia [.] porusza aktualny i ważny dla bezpieczeństwa zdrowotnego problem który nie jest powszechnie doceniany.

Redukcja bądź eliminacja mikrotoksyn czyli niebezpiecznych dla ludzi i zwierząt wtórnych metabolitów grzybów z surowców, półproduktów czy produktów żywnościowych i paszowych, jest zagadnieniem trudnym i tylko częściowo rozwiązanym. I

stnieją metody fizyczne i chemiczne używane do tego celu, ale ich zastosowanie ma wiele ograniczeń i często prowadzi do obniżenia wartości odżywczej produktów spożywczych i pasz.

 Fragment recenzji prof. zw. dr hab Jadwigi Szostak-Kot


Lista najczęściej stosowanych skrótów i symboli . 7
Wstęp . 9
Koncepcja pracy i zakres badań  13

1. Mikotoksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Fusarium . 17
1.1. Charakterystyka ważniejszych mikotoksyn fuzaryjnych  18
1.1.1. Trichoteceny  20
1.1.2. Zearalenon . 25
1.1.3. Fumonizyny . 30
1.1.4. Inne toksyny fuzaryjne  35
1.2. Oddziaływanie mikotoksyn fuzaryjnych na zdrowie ludzi i zwierząt 36
1.2.1. Oddziaływanie mikotoksyn fuzaryjnych na zdrowie zwierząt hodowlanych . 39
1.2.2. Oddziaływanie mikotoksyn fuzaryjnych na zdrowie ludzi  42

2. Występowanie mikotoksyn fuzaryjnych w żywności i paszach 47
2.1. Mikotoksyny fuzaryjne w surowcach żywnościowych i paszowych . 49
2.2. Mikotoksyny fuzaryjne w żywności i paszach . 57

3. Regulacje prawne dotyczące zawartości mikotoksyn w żywności i paszach 64

4. Ekonomiczne skutki obecności mikotoksyn w żywności i paszach . 69

5. Możliwości ograniczenia zawartości mikotoksyn w żywności i paszach   75
5.1. Działania prewencyjne  75
5.1.1. Działania prewencyjne przed i w trakcie zbioru . 76
5.1.2. Działania podejmowane po zbiorach . 79
5.2. Eliminacja mikotoksyn z żywności i pasz  81
5.2.1. Metody fizyczne . 82
5.2.2. Metody chemiczne  91
5.2.3. Metody biologiczne . 93

6. Materiał i metody badań . 104
6.1. Materiał badawczy . 104
6.1.1. Mikroorganizmy i metody hodowli  104
6.1.2. Standardy mikotoksyn i inne odczynniki  104
6.2. Metodyka badań . 105
6.2.1. Ustalanie określonej liczby komórek w próbie  105
6.2.2. Usuwanie toksyn w roztworach modelowych . 105
6.2.3. Badanie wpływu czynników środowiskowych na efektywność usuwania mikotoksyn   106
6.2.4. Badanie stabilności kompleksu bakterii z mikotoksynami w symulowanym układzie pokarmowym . 107
6.2.5. Określenie udziału składników ściany komórkowej w wiązaniu mikotoksyn   108
6.2.6. Oznaczanie zawartości mikotoksyn metodą wysokosprawnej chromatografii i cieczowej (HPLC)  109
6.2.7. Analiza statystyczna  110

7. Usuwanie wybranych mikotoksyn fuzaryjnych przez bakterie fermentacji propionowej . 111
7.1. Usuwanie niwalenolu i deoksyniwalenolu przez bakterie fermentacji propionowej   115
7.2. Usuwanie fumonizyn przez bakterie fermentacji propionowej . 116
7.3. Usuwanie zearalenonu przez bakterie fermentacji propionowej . 118
7.4. Podsumowanie . 119

8. Czynniki wpływające na efektywność procesu wiązania mikotoksyn przez bakterie fermentacji propionowej . 124
8.1. Wpływ stężenia mikotoksyn na efektywność procesu wiązania przez bakterie fermentacji propionowej  124
8.2. Wpływ pH środowiska na efektywność procesu wiązania mikotoksyn przez bakterie fermentacji propionowej . 128
8.3. Wpływ temperatury inkubacji na efektywność procesu wiązania mikotoksyn przez bakterie propionowe . 136
8.4. Wpływ liczebności populacji bakterii fermentacji propionowej na efektywność procesu wiązania mikotoksyn . 139
8.5. Wpływ czasu inkubacji na efektywność procesu wiązania mikotoksyn przez bakterie fermentacji propionowej . 142
8.6. Podsumowanie . 145

9. Stabilność kompleksu bakterii z mikotoksynami w symulowanym przewodzie pokarmowym  147
9.1. Stabilność kompleksu bakterii fermentacji propionowej z zearalenonem w symulowanym przewodzie pokarmowym . 149
9.2. Stabilność kompleksu bakterii fermentacji propionowej z deoksyniwalenolem w symulowanym przewodzie pokarmowym . 151
9.3. Stabilność kompleksu bakterii fermentacji propionowej z fumonizynami w symulowanym przewodzie pokarmowym  153
9.4. Stabilność kompleksu bakterii fermentacji propionowej z mieszaniną toksyn fuzaryjnych w symulowanym przewodzie pokarmowym . 155
9.5. Podsumowanie . 158

10. Udział składników ściany komórkowej bakterii propionowych w wiązaniu mikotoksyn . 162
10.1. Udział ściany komórkowej w wiązaniu mikotoksyn fuzaryjnych . 162
10.2. Udział egzopolisacharydów w wiązaniu mikotoksyn fuzaryjnych  165
10.3. Udział białkowych i lipidowych składników ściany komórkowej w wiązaniu mikotoksyn fuzaryjnych . 166
10.4. Podsumowanie . 171
11. Znaczenie badań nad możliwością wykorzystania bakterii fermentacji propionowej do eliminacji mikotoksyn fuzaryjnych  173

Literatura  177
Spis tabel . 223
Spis rysunków  226


224 stron, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022