Z BADAŃ KATEDRY CHEMII OGÓLNEJ
Niniejsza publikacja jest odzwierciedleniem prac badawczych prowadzonych przez
pracowników i doktorantów Katedry Chemii Ogólnej na Wydziale Towaroznawstwa
Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu pod kierownictwem prof. dr. hab. Romualda
Zalewskiego, prof. zw. UEP.
Artykuły prezentowane w niniejszym zeszycie naukowym mają bardzo duży rozrzut
tematyczny. Wynika to z różnorodności zainteresowań i prowadzonych prac badawczych,
ale wszystkie mieszczą się w problematyce towaroznawczej. Pierwszy artykuł profesora R.
Zalewskiego dokładnie tłumaczy, czym zajmuje się współczesne towaroznawstwo,które
jest efektem synergii trzech dziedzin nauk: ekonomicznych, technicznych i przyrodniczych,
co uzasadnia jego interdyscyplinarny charakter. Towaroznawstwo jako nauka o jakości
dotyczy jakości z perspektywy producenta (projektowanie jakości, systemy zarządzania),
a także szeroko rozumianego rynku aż po końcowego klienta czy konsumenta. W artykułach
znajdują się więc kwestie związane z postrzeganiem przyszłości dyscypliny
towaroznawstwa,obecnie rozwijanymi kierunkami systemowego zarządzania (bezpieczeństwo
informacji, bezpieczeństwo żywności w handlu) i powszechnie postrzeganą potrzebą
analizy ryzyka na przykładzie zagrożeń żywności alergenami. Przedstawiona została
również ocena funkcjonującego nadzoru nad rynkiem na przykładzie problemów
użytkowników wag oraz odmierzaczy paliw i gazu. Zaprezentowano różnice między
procedurą oceny zgodności dla przyrządów pomiarowych wprowadzanych do obrotu i
użytkowania wynikającą z regulacji UE a postępowaniem wyłącznie na podstawie
regulacji krajowych. Celem zasadniczym było wskazanie na konieczność zapewnienia
bezpieczeństwa konsumentom przez właściwy nadzór metrologiczny.
Wprowadzenie (Ałicja Maleszka, Marta Purol) 5
Romuald I. Zalewski
Towaroznawstwo jako nauka przyszłości 7
Justyna Siwek, Katarzyna Buhiak, Romuald I. Zalewski
Zastosowanie PCA do analizy danych spektroskopowych NIR wybranych tkanin lnianych
26
Joanna Wiśniewska, Alicja Maleszka
Problemy użytkowników ze stosowanymi w handlu przyrządami pomiarowymi 36
Alicja Maleszka
Przyczyny i korzyści wdrażania systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji
w polskich organizacjach posiadających certyfikat ISO/IEC 27001 55
Krzysztof Melski, Natalia Czaja-Jagieiska
Wpływ promieniowania mikrofalowego na właściwości mechaniczne wybranych
biodegradowalnych folii opakowaniowych na bazie skrobi 70
Krzysztof Melski
Opakowania biodegradowalne jako potencjalne rozwiązanie problemu odpadów
opakowaniowych 77
Marta Purol
Zarządzanie ryzykiem związanym z obecnością alergenów w żywności na
potrzeby systemów BRC i IFS 96
Marta Purol, Magdalena Linke
Możliwość zastosowania metody FMEA w procesie doskonalenia usługi dydaktycznej
na przykładzie Wydziału Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
117
Leszek Matuszak
Analiza budżetu niepewności dla oznaczania ołowiu metodą spektrometrii
atomowej 136
Alina Radzio, Katarzyna Staszak
Porównanie właściwości fizykochemicznych wybranych olejów spożywczych 150
157 stron, B5, oprawa miękka