|
TOWAROZNAWSTWO ŻYWNOŚCI W ZASPOKAJANIU POTRZEB KONSUMENTA
PACHOŁEK B. MAŁECKA M. wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2011, wydanie I cena netto: 55.40 Twoja cena 52,63 zł + 5% vat - dodaj do koszyka TOWAROZNAWSTWO ŻYWNOŚCI W ZASPOKAJANIU POTRZEB KONSUMENTA
Problematyka towaroznawstwa żywności w zaspokajaniu potrzeb konsumenta jest
przedmiotem badań autorów niniejszego Zeszytu Naukowego.
Pierwszy artykuł prezentuje trendy w zachowaniach konsumentów na rynku produktów
żywnościowych, wśród których ciągle aktualne pozostaje zagadnienie bezpieczeństwa
zdrowotnego żywności.
Zagadnienie to jest przedmiotem zainteresowania autorów kolejnych artykułów, które
dotyczą w szczególności szacowania ryzyka zdrowotnego, obligatoryjnych i fakultatywnych
systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności i zarządzania nim oraz ich wzajemnych
relacji, a także konsumenckiego postrzegania bezpieczeństwa wybranych produktów.
Wstęp (Bogdan Pachołek)
Bogdan Sojkin, Tomasz Olejniczak
Trendy w zachowaniach konsumentów na rynku produktów żywnościowych
Małgorzata Miśniakiewicz
Szacowanie ryzyka zdrowotnego wynikającego z pobrania z pieczywem metali
toksycznych
Dorota Wichrowska, Tadeusz Wojdyła
Wpływ herbicydów na zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka po
zbiorach i przechowywaniu
Małgorzata Wiśniewska, Agnieszka Maszota
Zastosowanie metody CARVER+Shock w przedsiębiorstwie przemysłu ziemniaczanego
Ewa Malinowska
Metoda 5S a system bezpieczeństwa żywnościowego
Wioletta Kłopotek, Maria Małecka
Aspekty elastycznego podejścia do HACCP w mikrofirmach branży spożywczej
Waldemar Dzwolak
Metodologia oceny użyteczności dokumentów systemu zarządzania jakością i
bezpieczeństwem żywności
Bogdan Pachołek, Iwona Krzywiak
Powiązania między systemem HACCP i wybranymi standardami zarządzania jakością
i bezpieczeństwem żywności
Małgorzata Piecyk, Magda Marczuk-Daniluk
Znakowanie produktów spożywczych w aspekcie alergii pokarmowej w opinii
konsumentów
Anna Maria Trzaskowska, Katarzyna Bondar, Małgorzata Godlewska
Wiedza i postawy studentów towaroznawstwa wobec zagrożeń bezpieczeństwa
żywności
Jadwiga Stankiewicz, Piotr Przybyłowski
Konsumenckie postrzeganie bezpieczeństwa wybranych produktów mleczarskich
Marzena Jeżewska-Zychowicz, Ewa Babicz-Zielińska, Wacław Laskowski
Zachowania konsumentów na rynku innowacyjnych produktów żywnościowych
Anna Maria Trzaskowska, Małgorzata Murglin, Dominika Szemiako
Postawy studentów wybranych kierunków ekonomicznych wobec wygodnej żywności
Iwona M. Batyk, Stefan S. Smoczyński
Determinanty wpływające na zakup żywności regionalnej i tradycyjnej
Anna Stój, Beata Wierzbicka
Preferencje konsumenckie na rynku soków jabłkowych
Ewa Majewska, Jolanta Kowalska, Izabela Sikorska
Preferencje konsumentów na rynku napojów energetyzujących
Sebastian Wawszczak, Maria Smiechowska
Zachowania młodych konsumentów na rynku piwa tradycyjnego - wybrane rodzaje piwa
tradycyjnego w ocenie organoleptycznej młodych konsumentów
Jolanta Kowalska, Ewa Majewska, Dorota Trzmiel
Analiza preferencji konsumenckich na rynku napojów kakaowych w proszku
Beata Pyryt, Katarzyna Mazur
Preferencje konsumentów dotyczące czekolad ZPC "Bałtyk"
Joanna Newerli-Guz
Zachowanie konsumentów na rynku mieszanek przyprawowych na przykładzie ziół
prowansalskich
Piotr Przybyłowski, Romuald Zabrocki, Małgorzata Wojtan
Wyróżniki zachowań polskich i niemieckich konsumentów na rynku miodów
naturalnych
Renata Korzeniowska-Ginter, Anna Galuhn, Paweł Macierzyński
Preferencje konsumentów makaronów
Karol Krajewski
Wybrane czynniki określające decyzje zakupowe nabywców produktów mleczarskich
a warunki ich sprzedaży
Jadwiga Stankiewicz, Joanna Saja
Świadomość wybranej grupy konsumentów w zakresie suplementów diety
zawierających błonnik pokarmowy
Anna Dankowska, Maria Małecka, Urszula Samotyja, Krzysztof Mazur
Ocena autentyczności masła na podstawie profilu kwasów tłuszczowych
Sylwia Żakowska-Biemans
Ekologizacja konsumpcji i jej przejawy w zachowaniach konsumentów na rynku
żywności - praca przeglądowa
Hanna Pondel
Atrakcyjność rolnictwa ekologicznego - ocena wielkopolskich producentów rolnych
Daria Szymanowska, Agnieszka Drożdżyńska, Grażyna Lewandowicz
Wycierka ziemniaczana jako surowiec do produkcji bioetanolu 2
Wojciech Żmudziński
Fotokatalityczna degradacja tłuszczu mlecznego
Zbyszko Lubiewski, Paweł Boczar, Lucyna Błażejczyk-Majka,Hanna Śmigielska, Grażyna
Lewandowicz
Tłuszcz kanałowy jako potencjalny surowiec do produkcji biodiesla (estrów
metylowych kwasów tłuszczowych)
260 stron, B5, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|