ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

TOWAROZNAWSTWO ŻYWNOŚCI


PACHOŁEK B. ZMUDZIŃSKI W. PODSIADŁOWSKA J.

wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2013, wydanie II

cena netto: 33.70 Twoja cena  32,02 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

TOWAROZNAWSTWO ŻYWNOŚCI


Niniejsze materiały dydaktyczne przeznaczone są głównie dla studentów kierunku towaroznawstwa studiów pierwszego stopnia Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu i dostosowane do programu przedmiotu towaroznawstwo żywności, obejmującego wykład i ćwiczenia laboratoryjne.Zawierają materiały niezbędne  do przeprowadzenia ćwiczeń kształtujących umiejętności i przeprowadzania porównawczej oceny żywności.


Spis treści:

Wstęp
Rozdział I
KLASYFIKACJA I ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI
1. Wprowadzenie
2. Znakowanie żywności
3. Ćwiczenie
Rozdział II
OCENA JAKOŚCI ZIARNA ZBOŻOWEGO
1. Wprowadzenie
2. Wymagania jakościowe
3. Ćwiczenie
3.1. Ocena organoleptyczna
3.2. Oznaczenie czystości ziarna
3.3. Oznaczenie gęstości ziarna w stanie zsypnym
3.4. Oznaczenie szklistości
Rozdział III
OCENA JAKOŚCI PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH
1. Wprowadzenie
2. Wymagania jakościowe
3. Ćwiczenie
3.1. Ocena organoleptyczna
3.2. Oznaczenie stopnia rozdrobnienia
3.3. Oznaczenie kwasowości tłuszczowej
3.4. Oznaczenie zawartości glutenu
Rozdział IV
OCENA JAKOŚCI TŁUSZCZÓW JADALNYCH
1. Wprowadzenie
2. Wymagania jakościowe
3. Ćwiczenie
3.1. Ocena organoleptyczna
3.2. Oznaczenie liczby kwasowej
3.3. Oznaczenie barwy
Rozdział V
OCENA JAKOŚCI PRZETWORÓW OWOCOWYCH
1. Wprowadzenie
2. Wymagania jakościowe
3. Ćwiczenie
3.1. Ocena organoleptyczna
3.2. Oznaczenie zawartości ekstraktu ogólnego
3.3. Oznaczenie kwasowości ogólnej
3.4. Wykrywanie obecności bezwodnika kwasu siarkowego (IV)
3.5. Wykrywanie obecności syntetycznych barwników
Rozdział VI
OCENA JAKOŚCI PRZETWORÓW WARZYWNYCH
1. Wprowadzenie
2. Wymagania jakościowe
3. Ćwiczenie
3.1. Ocena organoleptyczna
3.2. Sprawdzenie masy netto
3.3. Oznaczenie masy odciekniętego groszku
3.4. Przygotowanie próbki do badań
3.5. Oznaczenie zawartości soli kuchennej metodą Mohra
3.6. Oznaczenie pH
Rozdział VII
OCENA JAKOŚCI CUKRU
1. Wprowadzenie
2. Wymagania jakościowe
3. Ćwiczenie
3.1. Ocena organoleptyczna
3.2. Oznaczenie zabarwienia cukru w roztworze
3.3. Oznaczenie zawartości sacharozy
3.4. Oznaczenie zawartości popiołu
Rozdział VIII
OCENA JAKOŚCI WYROBÓW CUKIERNICZYCH
1. Wprowadzenie
2. Wymagania jakościowe
3. Ćwiczenie
3.1. Ocena organoleptyczna
3.2. Oznaczenie zawartości cukrów redukujących
3.3. Oznaczenie zawartości suchej masy
Rozdział IX
OCENA JAKOŚCI NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH
1. Wprowadzenie
2. Wymagania jakościowe
3. Ćwiczenie
3.1. Ocena organoleptyczna
3.2. Przygotowanie próbki do badań
3.3. Oznaczenie barwy metodą spektrofotometryczną
3.4. Oznaczenie zawartości alkoholu i ekstraktu rzeczywistego piw metodą refraktometryczną
3.5. Obliczenie ekstraktu brzeczki podstawowej
3.6. Oznaczenie pH
Rozdział X
OCENA JAKOŚCI MLEKA I MLECZNYCH NAPOJÓW FERMENTOWANYCH
1. Wprowadzenie
2. Wymagania jakościowe
3. Ćwiczenie
3.1. Ocena organoleptyczna
3.2. Oznaczenie gęstości mleka za pomocą laktodensymetru
3.3. Oznaczenie gęstości mlecznych napojów fermentowanych metodą piknometryczną
3.4. Oznaczenie kwasowości według Soxhleta-Henkla
3.5. Oznaczenie pH
3.6. Oznaczenie zawartości kazeiny metodą formolową
Rozdział XI
OCENA JAKOŚCI PRZETWORÓW MIĘSNYCH
1. Wprowadzenie
2. Wymagania jakościowe
3. Ćwiczenie
3.1. Ocena organoleptyczna
3.2. Przygotowanie próbki do badań
3.3. Oznaczenie zawartości soli kuchennej metodą Mohra
3.4. Oznaczenie zawartości azotanów (III)
Rozdział XII
OCENA JAKOŚCI PRZETWORÓW RYBNYCH
1. Wprowadzenie
2. Wymagania jakościowe
3. Ćwiczenie
3.1. Ocena organoleptyczna
3.2. Wykrywanie bombażu w konserwach i prezerwach rybnych....
3.3. Sprawdzenie masy netto
3.4. Oznaczenie udziału ryb w produkcie
3.5. Przygotowanie próbki do badań fizykochemicznych
3.6. Oznaczenie kwasowości ogólnej
3.7. Oznaczenie zawartości soli kuchennej metodą Mohra
Bibliografia


128 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022