Źródła konkurencyjności przedsiębiorstw handlowych w gospodarce
opartej na wiedzy
Uwarunkowania gospodarki opartej na wiedzy stały się determinantą obecnej, silnej
pozycji przedsiębiorstw handlowych. Osiągnięcie sukcesu przez poszczególne firmy, w
sektorze tak konkurencyjnym, wymaga wykorzystywania tych czynników, które umożliwiają
skuteczne konkurowanie w niej. Te źródła konkurencyjności, takie jak: uczestnictwo w
powiązaniach sieciowych (franchising), wykorzystywanie najnowocześniejszych technologii
informacyjnych (systemy CRM, e-commerce, portale społecznościowe, Performance
Marketing), oraz posiadanie zasobów niematerialnych (wiedza, wizerunek) zostały
omówione w tej książce. Ponad dwudziestoletni już rozwój handlu w warunkach
gospodarki wolnorynkowej w Polsce stwarza możliwości dla analizy specyfiki jego rozwoju
i pokazania czynników sukcesu polskich firm. Są one przedmiotem rozważań w case
studies i przykładów praktycznych, zamieszczonych na końcach rozdziałów, które mogą
być wykorzystywane na ćwiczeniach ze studentami, z przedmiotów omawiających
problematykę handlu, konkurencyjności czy marketingu. Ambicją autorów było
usystematyzowanie prezentowanych w pracy zagadnień, które często w literaturze są
przedstawiane w sposób wyrywkowy, tak aby mogły służyć za źródło rzetelnej wiedzy
akademickiej.
Spis treści:
Wstęp
Rozdział 1
Uwarunkowania roli przedsiębiorstw handlowych we współczesnej gospodarce
Grażyna Śmigielska
1.1. Pojęcie i funkcje handlu
1.2. Zwiększanie produktywności handlu jako rezultat wdrażania technologii
informacyjno-komunikacyjnych
1.3. Innowacje w kształtowaniu struktury handlu 25
1.4. Przedsiębiorstwo handlowe jako uczestnik procesów sieciowych i globalizacyjnych
1.5. Kluczowe kompetencje przedsiębiorstw handlowych i ich znaczenie w gospodarce opartej
na wiedzy
Literatura
Innowacje technologiczne jako podstawa tworzeniu firm handlowych nowego typu
Tomasz Bober
Rozdział 2
Technologie informacyjne w kształtowaniu relacji przedsiębiorstwa handlowego z
klientem
Jacek Bazarnik
2.1. Systemy informatyczne klasy CRM
2.2. Systemy pozyskiwanie wiedzy z baz danych
2.3. CRM w procesach zaopatrzenia i sprzedaży
2.3.1. Zarządzanie relacjami z klientami
2.3.2. Zarządzanie łańcuchem dostaw i zaopatrzeniem
2.3.3. Obsługa sprzedaży detalicznej
2.3.4. Alternatywne formy sprzedaży
2.4. CRM w zarządzaniu firmą
2.4.1. Podejmowanie decyzji strategicznych
2.4.2. Zarządzanie zasobami ludzkimi (HR)
2.4.3. Zarządzanie finansami i środkami trwałymi
2.5. CRM komunikacyjny
2.6. Kształtowanie lojalności klientów w perspektywie możliwości technologicznych
firm
Poprawa efektywności przekazu promocyjnego – przykład
Jacek Bazarnik
Rozdział 3
E-commerce w procesach wymiany
Sebastian Brańka
3.1. Istota e-commerce
3.2 Rodzaje transakcji realizowanych za pośrednictwem sieci Internet
3.3. Wady i zalety e-commerce
3.4 Wybrane aspekty funkcjonowania polskiego rynku e-commerce
Literatura
Identyfikacja kluczowych czynników konkurencyjności firmy e-commerce – Przykład
Primakomp
Ewa Kopeć
Rozdział 4
Internet w procesie komunikacji pomiędzy firmą handlową a współczesnym
konsumentem
Anna Leszczyńska
4.1 Uwarunkowania kształtowania postaw współczesnego konsumenta
4.2. Internetowe narzędzia komunikacji pomiędzy firmą a konsumentem
4.3. Korzyści i zagrożenia dla firm handlowych związane z komunikacją poprzez sieć
Technologie informacyjne w konkurowaniu firmy handlowej działającej na rynku
instytucjonalnym – Biuro Plus Kraków
Anna Leszczyńska
Rozdział 5
E-merchandising, jako narzędzie Performance Marketing
Jarosław Plichta
5.1 Istota i uwarunkowania rozwoju koncepcji Performance Marketing
5.2. Planowanie strategii Performance Marketing
5.3. Strona internetowa, jako podstawowe narzędzie Performance Marketing
5.4. Możliwości wykorzystania zasad tradycyjnego merchandisingu w e-merchandisingu
Literatura
Proces tworzenia strony www dla firmy handlowej na przykładzie strony Bokaro
Wojciech Sroka
Rozdział 6
Wiedza w rozwoju systemów franczyzowych
Karolina Orzeł
6.1. Systemy franczyzowe w handlu
6.2. Znaczenie wiedzy we franchisingu
6.3. Zarządzanie wiedzą w systemach franczyzowych
6.4. Korzyści i ograniczenia transferu wiedzy w systemach franczyzowych
Literatura
Zarządzanie wiedzą z wykorzystaniem IT w firmie ABM S.A.
Wyposażenie Sklepów
Karolina Orzeł
Rozdział 7
Wizerunek w tworzeniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa handlu
detalicznego
Magdalena Stefańska
7.1. Ewolucja koncepcji wizerunku sklepu
7.2. Wizerunek w podstawowych teoriach tworzenia trwałej przewagi konkurencyjnej
7.3. Determinanty wizerunku sieci detalicznej
7.4. Proces tworzenia wizerunku sklepów
7.5. CSR jako nowy obszar kształtowania wizerunku detalisty
Literatura
Budowanie wizerunku odzwierciedlającego wyróżniające pozycjonowanie sieci delikatesów
Alma
Małgorzata Karczewska
274 strony, B5, oprawa miękka