ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 61.90 58,81   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

JAKOŚĆ I KONKURENCYJNOŚĆ W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM


KOWALSKA A.

wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2010, wydanie I

cena netto: 61.90 Twoja cena  58,81 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Publikacja dotyczy funkcjonowania systemu rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle innych krajów.

To w jakości autorka upatruje głównego sposobu wzmacniania konkurencyjności ekologicznych gospodarstw rolnych. Dlatego też praca szeroko ujmuje problematykę jakości żywności.


Spis treści:

Wstęp

ROZDZIAŁ 1. Jakość żywności i czynniki ją kształtujące

1.1. Istota i rozwój pojęcia jakości
1.2. Uwarunkowania i czynniki kształtujące jakość żywności
1.2.1. Definiowanie jakości żywności i czynniki ją kształtujące
1.2.2. Uwarunkowania jakości żywności
1.3. Jakość żywności ekologicznej

ROZDZIAŁ 2. Systemy zarządzania jakością stosowane przez polskich producentów rolnych

2.1. Zasady i rozwój rolnictwa ekologicznego
2.1.1. Kształtowanie się zasad rolnictwa ekologicznego
2.1.2. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle innych krajów europejskich
2.1.3. Korzyści z rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce
2.2. Dobra Praktyka Rolnicza
2.3. System EUREPGAP (GLOBALGAP)
2.4. Zastosowanie systemu HACCP na etapie produkcji pierwotnej

ROZDZIAŁ 3. Konkurencyjność polskich producentów owoców i warzyw

3.1. Charakterystyka zjawiska konkurencyjności
3.1.1. Pojęcie i istota konkurencyjności
3.1.2. Zasoby jako podstawa potencjału konkurencyjności
3.1.3. Przewaga konkurencyjna i instrumenty służące jej osiąganiu
3.1.4. Pozycja konkurencyjna i sposoby jej pomiaru
3.2. Czynniki wpływające na konkurencyjność polskich producentów owoców i warzyw
3.2.1. Konkurencyjność wewnętrzna rolnictwa
3.2.2. Konkurencyjność zewnętrzna polskiego rolnictwa i ogrodnictwa

ROZDZIAŁ 4. Ocena wpływu systemu rolnictwa ekologicznego na konkurencyjność producentów owoców i warzyw – wyniki badań

4.1. Metodyka i procedura badań empirycznych
4.2. Charakterystyka organizacyjno-produkcyjna badanych ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstw ogrodniczych
4.3. Przyczyny i skutki przestawienia producentów owoców i warzyw na produkcję metodami ekologicznymi
4.3.1. Przyczyny wdrożenia systemu rolnictwa ekologicznego przez producentów owoców i warzyw
4.3.2. Koszty i korzyści utrzymywania systemu rolnictwa ekologicznego
4.4. Ocena przewagi zasobowej badanych gospodarstw ekologicznych
4.5. Wpływ systemu rolnictwa ekologicznego na pozycję konkurencyjną badanych gospodarstw rolnych
4.5.1. Metodyka obliczania dochodu rolniczego brutto
4.5.2. Analiza porównawcza wyników ekonomicznych ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstw rolnych
4.5.3. Analiza kosztów w badanych ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstwach rolnych

Zakończenie

Bibliografia

Spis rysunków

Spis tabel

Załączniki


295 strony, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022